Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев с незадоволителен отговор на въпрос за независимото разследване на главния прокурор

Иван Гешев с незадоволителен отговор на въпрос за независимото разследване на главния прокурор

Defakto.bg
Факсимиле от отговора на зам.главнияя прокурор до БХК

Ден преди процедурата за избор на тлавен проурор, претендентът за поста Иван Гешев отговори на въпроси на Българския хелзински комитет (БХК), поставени му преди седмица.  Отговорът на един от тях е знаков заради ключовия въпрос – може ли у нас да има независимо разследване на главния прокурор?

Изразявам положителното си отношение и готовност, ако бъда избран за главен прокурор, да подкрепя предприетите действия от Министерство на правосъдието за законодателни промени, в съответствие и с препоръките на Венецианската комисия, към която е отправено искане за становище по представения от министъра на правосъдието проект за изменение на Наказателно – процесуалния кодекс, включващ и изменения в Закона за съдебната власт„.  Това  посочва в отговора си  до адвокат Адела Качаунова, ръководител на Правната програма на БХК,  кандидатът за главен прокурор Иван Гешев.

Преди седмица БХК и адвокат Качаунова поставиха десет въпроса на единствения кандидат  за поста.  Един от тях бе:  В светлината на неизпълненото до момента решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по делото Колеви срещу България, ще бъдете ли деен в това ВСС да работи с възможните за това средства за изпълнение на решението и какви конкретни разрешения на поставените по това дело въпроси ще застъпвате? Съгласен ли сте със заключенията на ЕСПЧ в това решение?

В отговора си Гешев е категоричен:   „В предложения от министъра на правосъдието законопроект за изменение на НПК и ЗСВ, в изпълнение на препоръките по делото „Колеви срещу България“ в съответствие с конституционния модел са създадени достатъчно гаранции за временно отстраняване от длъжност на главния прокурор, ако е необходимо провеждане на наказателно преследване„.

И още:  „Въпреки йерархичната структура на прокуратурата, намирам за твърде пресилени твърденията за безконтролност на главния прокурор, както и за необходимостта от структурни реформи или промяна на функционалната компетентност, с оглед създаване на достатъчно гаранции за обективно провеждане на разследване срещу главния прокурор„. Допълва, че  „нормативната уредба ясно разграничава функциите на главния прокурор от правомощията на административните ръководители на прокуратурите и компетентностите на наблюдаващите прокурори„.

Проектът „Кирилов“,  който прокурор Гешев видимо харесва, предвижда единен режим за наказателно преследване на „тримата големи“, макар проблемът винаги да е бил с търсенето на отговорност само на главния прокурор. За председателите на ВКС и ВАС – търсенето на отговорност и сега не е проблем.  Една от най-големите  слабости в законопроекта, констатирана от специалистите,  е именно липсата на гаранции за независимо разследване на  главния  прокурор, който иерархично е началник на всички прокурори, включително и на тези които хипотетично биха го разследвали, и може да спре всяко производство срещу себе си.

По този повод проектът „Кирилов“ бе остро атакуван у нас, в края на юни и категорично отхвърлен от Отдела за изпълнение на решенията на Евросъда в Страсбург на СЕ, като становището бе публикувано на страницата на Съвета на Европа.  Проектът не отстранява рисковете за независимостта и ефективността на разследване срещу главния прокурор, категорични бяха от СЕ.  Проблемът бе поставен от Евросъда по човешките права по делото „Колеви срещу България“ още през 2006 г. И оттогава отговор от наша страна няма. Срокът за представяне на адекватни мерки бе до 1 октомври, после следва резолюция на Комитета на министрите на СЕ срещу България.

По тази причина министър  Кирилов се видя принуден да отправи запитване до Венецианскта комисия как да бъде решен проблема.  Отговор още няма.

В  техническия доклад на ЕК, който бе огласен вчера от Жан Клод Юнкер, обаче изрично е посочено, че  до края на 2019 г. в Съвета на Европа може отново да се повдигне въпрос за това какво е свършила България относно съдебната недосегаемост на главния прокурор покрай делото за убийството на прокурора Николай Колев през 2002 г.

„Съдът за правата на човека постанови през 2009 г., че поради силно централизираната структура на прокуратурата и нейния монопол над наказателното преследване българската система не позволява ефективни процедури, гарантиращи възможност за независимо наказателно разследване на главния прокурор„, е записано в  доклада.

Така, кандидатът за главен прокурор,  като одобрява един неодобряван от европейските и български експерти  законопроект,  показва и разбирането си за независимо разследване на фигурата на главния прокурор, а от отговора му до БХК –  то е незадоволително.

About De Fakto

Проверете също

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

От седмицата: Варненският апелативен съд потвърди присъда за фиктивно наети работници и източване на еврофондове

Апелативният съд потвърди присъда за деклариране на неверни сведения за фиктивно наети работници с цел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.