Последни новини
Home / Законът / Мнения: България справедливо е похвалена, според едни, пътят към безправието е открит, смятат други

Мнения: България справедливо е похвалена, според едни, пътят към безправието е открит, смятат други

Defakto.bg

От „Осанна до Разпни го“ са мненията на юристи и политици по повод вчерашното решение  на Европейската комисия, която  препоръча  Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП) да отпадне  за България. Препоръката означава, че отпадането на мониторинга няма да е автоматично, каквито бяха очакванията, а след като Европейският парламент и Европейският съвет на държавните лидери на 27-те страни членки, дадат положително становище.  Или, решението за отпадане на мониторнига ще бъде взето от новата комисия на Урсула фон дер Лайен. 

Предложението важи само за България, но не и за Румъния, стана ясно след представянето на европейския доклад вчера.
Логичен резултат от вчерашното решение на ЕК,  е сегашното наблюдение да се влее в новия механизъм за мониторинг на всички държави членки на ЕС за спазване на върховенството на правото. На този етап се обсъжда  спирането на евросредства при нарушения на върховенството на закона. 
Екатерина Захариева

Екатерина Захариева: България за първи път категорично е похвалена

 „Позитивната новина от вчерашния доклад на ЕК е,  че за България ЕК предлага прекратяване на Механизма за сътрудничество и проверка, един механизъм, който се прилага само за две страни – за  Румъния и за нас.  Разликата между България през 2007 г. и България през 2019 г. е огромна, коментира пред bTV  вицепремиерът Екатерина Захариева.

България за първи път получава категоричен доклад, че е изпълнила всичките критерии. Това означава, че според ЕК това трябва да бъде последният доклад и механизмът трябва да отпадне, добави тя.  Захариева напомни, че от няколко месеца в ЕС се говори за създаване на единен механизъм за върховенство на правото във всички държави-членки.

“ Все още няма разписани процедури, но основната идея  е критериите за наблюдение да са еднакви за всички страни в Общността. България винаги е била за това, че трябва да има еднакви критерии за всички държави-членки, каза тя.  Неслучайно правителството създаде специален механизъм преди около месец, който да продължи наблюдението на реформите. Този механизъм ще бъде с участието на съдебната власт и на изпълнителната власт и реформите се правят заради българите граждани, заяви Захариева.

Попитана дали смята, че българската правосъдна система е на достатъчно високо ниво, вицепремиерът изрази мнение, че „самата съдебна система си вижда проблемите доста добре“. Захариева се въздържа от коментар за кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, чийто избор от Висшия съдебен съвет (ВСС) предстои утре.

Христо Христев

 

Христо Христев: Прощален подарък, а не политическа оценка

 „Позицията на ЕК е по скоро някакъв вид политическа оценка, политически импулс, прощален подарък от страна на настоящия председател, състав и мнозинство на Комисията към българското управление, отколкото една правдива и обективна оценка на развитието на проблематиката, която влиза в обхвата на този механизъм“. Това заяви пред БНР Христо Христев, преподавател по право на ЕС в СУ „Св. Климент Охридски“, за препоръката на  ЕК да бъде обмислено отпадане на мониторинга над България по механизма за сътрудничество и проверка.

Христев подчерта, че в доклада от една страна се прави общо заключение, че страната ни е реализирала достатъчен напредък, от друга страна обаче се казва, че не са решени някои основни проблеми, като начина на уредба на държавното обвинение и това, че в нея липсва ефективен механизъм за евентуално реализиране на отговорността на главния прокурор в определени случаи. В доклада се казва още, че са необходими допълнителни усилия в борбата с корупцията.

„От политическа гледна точка не може да се отрече, че приемането на подобна позиция от страна на ЕК е някакъв политически успех за настоящото управление“, каза Христев и изрази учудването си от позицията на ЕК предвид реалните факти.

По думите му в докладите през всичките 12 години, откакто сме в ЕС, се вижда, че ЕК не е отчела съществена промяна в причините, довели до създаването на този механизъм: „Дали тя се е уморила или има някакви други причини, поради които тази оценка се дава към настоящия момент и се открива перспектива за вдигане на мониторинга – е друг въпрос. Но все още има, отвъд механизма, да се измерва дали България е осъществила положителна еволюция или респективно регрес по отношение на основните проблеми. Моята оценка е, че ние за съжаление през тези 12 години сме в състояние на регрес“.

„Ние не просто сме в нещо, което по-рано можеше да се нарече ерозия на правовата държава, ние навлизаме в състояние на криза на демократичната система“, смята Христо Христев.

Той заяви, че подкрепя въвеждането на нов модел на контрол през конкретни измерители, приложим за всички държави-членки и обвързването на този контрол с конкретни санкции, включително със спиране на финансирането от общия бюджет на ЕС:  „Ако този механизъм бъде добре разчертан, ако почива на конкретни измерители, ако е в ръцете на независими експерти и структури от политическите институции на ЕС, според мен шансът той да доведе до много по-удовлетворителни и конкретни резултати е значително по-голям“.

Богомил Бонев

Богомил Бонев, бивш министър на МВР:

Вече няма никаква преграда за абсолютната власт на безправието

Решението за отпадане на мониторинга е абсурдно и скандално неадекватно. То е плод на мръсна политическа игра на ЕНП. Ние сме по-далече от върховенството на закона от момента, когато беше установен този мониторинг.  Нещо повече! Ние сме по-далече от върховенство на закона от времето на първите години на демокрацията, когато изобщо не мечтаехме за ЕС.  Каква ирония! Надявахме се, че присъщите ни злоупотреби с властта ще са ограничени от членството в ЕС и строгите му правила.  И това сега катастрофира.

Вече няма никаква преграда за абсолютната власт на безправието. Този сигнал дойде от Брюксел.  Зад кулисите има нещо още по-непочтено: Румъния, в която правосъдието е на много по-високо ниво, остава под мониторинг. Политически знак на ЕНП. Защото Румъния се управляваше от друга партия.  Която не е от политическото семейство на ЕНП.
Да Ви напомня това терминологията за структурата на мафията?!
Дадоха знак на Румъния да си избере за управляващи член от семейството на мафията. Това е мръсната международна политическа игра.(Фейсбук)

Лозан Панов

Лозан Панов, председател на ВКС :

Време е да се  разбере, че  състоянието на правовата държава зависи от самите нас

Отпадането на мониторинга върху правосъдието и вътрешния ни ред основно ще е знак за това, че спасението на давещите се е дело на самите давещи се.

Може би е добре най-сетне да се разбере, че състоянието на правовата държава в България зависи от самите нас. Досегашното  12-годишно наблюдение, при което все се отправят препоръки,  вече не е най-добрия вариант.  Панов напомни, че в Европа се дебатира въвеждането на общ механизъм за наблюдение за върховенството на закона в страните-членки, който може да бъде обвързан и с финансови санкции.

 

Елена Йончева, евродепутат от Партията на социалистите:

Ще трябва още да воюваме за правова държава

Смятам, че предложението да бъде отпадне мониторинга  е заради обещанията на Юнкер –  той пое такъв политически ангажимент. Отпадането на този механизъм от една страна е добре за България, защото тежеше на  целия интеграционен процес.

От друга страна обаче от този механизъм  българите очакваха  повече справедливост и ред в България,  а в това отношение,  той като че  не успя да изпълни ролята  си.  Ще трябва още да воюваме за истинска правова държава.

Теодора Точкова

Теодора Точкова, главен съдебен инспектор: 

Обективните проверки на Инспектората допринасят за прекратяването на мониторинга

Убедено смятам, че действието на МСП за България ще бъде прекратено.

Радвам се, че това се дължи и на усилията на ИВСС, който успя в рамките на разширяващи се правомощия да запази баланса между отчетността и независимостта на магистратите. Успя обективно да проверява както професионалната дейност на представителните на съдебната власт, така и поведението им в обществото, за да отговори на обществените очаквания за постигане на правораздаване в разумен срок от подготвени и почтени магистрати.

Следването на най-високите стандарти за извършване на инспекционната дейност е сред приоритетите на Инспектората, като в тази насока е и скорошното приемане на институцията в Европейската мрежа на службите за извършване на инспекция в правосъдието.

 

Ръководството на Прокуратурата на Република България:

Докладът е  обективен и реалистичен

Този доклад отчита изпълнението на всички шест показатели, въведени при създаването на Механизма за сътрудничество и проверка през 2007 г., както и пълното изпълнение на седемнадесетте ключови препоръки, формулирани от ЕК през януари 2017 г.

 Изключително положителен е крайният извод на Комисията – че „извършеният от България напредък по линия на Механизма за сътрудничество и проверка е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването й към ЕС“. Така обективно и по достойнство са оценени усилията на законодателната, изпълнителната и съдебната власт в областта на съдебната реформа и противодействието на корупцията и организираната престъпност.

В същото време, докладът на ЕК от 22.10.2019 г. ясно подчертава, че „за постигането на резултати в дългосрочен план ще бъдат необходими решимост и последващи действия“.

Изразяваме институционална и експертна подкрепа на предложените от правителството последни изменения в Закона за съдебната власт, както и на поетия ангажимент за изпълнение на препоръките на Венецианската комисия в съответствие с установения конституционен ред. Намерението на следващата ЕК за въвеждане на „всеобхватен механизъм за върховенството на закона с общоевропейски обхват и обективно докладване на всички държави членки“ е най-силната гаранция за необратимост на реформите.

Главният прокурор и неговите заместници изразяват своята благодарност към всички прокурори, следователи и служители, чийто труд в значителна степен допринесе за положителната оценка за напредъка на страната ни, се казва в становището на прокуратурата.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.