Последни новини
Home / Законът / Само един отпускар измежду 25-те кадровици за утрешния вот за главен прокурор

Само един отпускар измежду 25-те кадровици за утрешния вот за главен прокурор

Defakto.bg

Само един от 25-та членове на Висшия съдебен съвет е в годишен отпуск и със сигурност няма да присъства на утрешното заседание за избор на главен прокурор. Това съобщиха от ВСС в отговор на запитване на Де факто.

В отпуск е Цветинка Пашкунова от Съдийската колегия на ВСС, избраник от професионалната квота на съдиите.

Кадровици в болнични, поне до днес, няма.

Така на 24 октомври в гласуването „за“ или „против“ Иван Гешев да е новият главен прокурор за идните 7 години, би трябвало да  участват 24 членове на съдебния съвет. В бройката влиза и настоящият обвинител №1 Сотир Цацаров, чийто мандат изтича в началото на януари догодина.

Както е известно, за да бъде избран, единственият кандидат за поста трябва да получи поне 17 „за“ от ВСС. Гласува Пленумът на съвета, то ест прокурори и съдии – заедно.

Дали настоящият зам.-главен прокурор, издигнат от всички 11 членове на Прокурорската колегия (включително и Сотир Цацаров), ще получи нужното мнозинство, ще видим утре.

Аритметиката дотук сочи,  че има повече от големи шансове да бъде избран. Ситуацията е следната: членовете на Прокурорската колегия на ВСС са 11 човека, всички се подписаха под номинацията и е повече от невероятно утре някой от тях да не гласува „за“. Също толкова невероятно е член на тази колегия неочаквано да заболее или да не се появи по каквато и да е друга причина,  порядките в прокуратурата в последния мандат не позволяват подобни волности. С две думи, с Прокурорската колегия нещата изглеждат ясни.

Въпросът е как ще гласуват членовете на Съдийската колегия – по списък 14 на брой (включително председателите на двете върховни съдилища Лозан Панов и Георги Чолаков), които утре ще са 13.  Самата колегия (както и прокурорската) отделно има две квоти – професионална, от 6 човека, и парламентарна – също от 6. Председателите на ВКС и на ВАС са членове по право. Наблюдатели отдавна предвиждат масова подкрепа за Гешев от парламентарната квота на Съдийската колегия, която утре също ще е в пълен състав. Ако е така, само техните 6 гласа плюс 11-те на прокурори и следователи стигат за успешен вот. Чуват се обаче и гласове, че поне от един от парламентарните избраници силно се колебае да подкрепя Гешев.

Но резерви има достатъчно. Един недостигащ глас може да бъде компенсиран, примерно от председателя на ВАС Георги Чолаков, който дотук наистина изобщо не е коментирал предстоящия избор. Както и от поне двама членове от професионалната съдийска квота.

Като очаквани гласове „против“ дотук се спрягат Лозан Панов, Атанаска Дишева, евентуално Олга Керелска, включително и заради предни гласувания по избор на „тримата големи“. В тази бройка влизаше и Цветинка Пашкунова, но тя ще е в отпуск. Но в нея може да влязат и поне още двама от Съдийската колегия.

Теглим ли чертата, цифровите мнозинства и малцинства са обтекаеми, но изборът на Иван Гешев изглежда предизвестен. При успешен вот обаче последната дума ще е на президента Румен Радев – държавният глава има право веднъж да откаже да подпише указ за избраника на ВСС. И това вече се е случвало.

Как бяха избрани Сотир Цацаров, Георги Чолаков и Лозан Панов

Утрешният вот за главен прокурор ще е вторият за един от „тримата големи“ в историята на действащия Висш съдебен съвет. Първият бе на председател на Върховния административен съд.

Георги Чолаков бе избиран за председател на ВАС на два пъти. Първо на 11 юли 2017 г. в предния съдебен съвет той спечели поста с 20 срещу 5 гласа, конкурент му бе Соня Янкулова. Президентът обаче не подписа указ за назначаването му. След връщането от президента, в началото на мандата си, на 19 октомври 2017 г. вече новият ВСС преизбра Чолаков с 20 срещу 4 гласа. От това заседание отсъстваше Даниела Марчева, а „против“ бяха Лозан Панов, Олга Керелска, Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова.

Сотир Цацаров и Лозан Панов, които също имаха конкуренти в надпреварата, спечелиха постовете от раз и указите за назначенията им бяха подписани без възражения от президента Росен Плевнелиев.

На 20 декември 2012 г. при наличието на трима кандидати и очакван балотаж Сотир Цацаров бе избран още от първия път от предния ВСС с 18 „за“ срещу 3 „против“ и 3 „въздържали се“. Конкуренти му бяха Галина Тонева и Борислав Сарафов, но техните кандидатури изобщо не бяха подложени на гласуване.

Оттогава правилата се промениха и вотът за всички претенденти се осъществява едновременно. От закона бе заличена и опцията „въздържал се“.

На 29 януари 2015 г. Лозан Панов бе избран за председател на ВКС със 17 „за“ срещу 6 „против“, конкурент му бе Павлина Панова.

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.