Последни новини
Home / Законът / Претендентът: В ход е безпрецедентна атака, не ме е страх, няма да ми казват какво да мисля! (Допълнена – за КТБ, ЦУМгейт и т.н.)

Претендентът: В ход е безпрецедентна атака, не ме е страх, няма да ми казват какво да мисля! (Допълнена – за КТБ, ЦУМгейт и т.н.)

Defakto.bg

Приветства регламент за разследване срещу главния прокурор, сега имало простор за злоупотреби

В изложението си пред ВСС Иван Гешев обяви:

В България съществуват политико-икономически кръгове, засегнати от действията на прокуратурата. Тези хора се хранят от това говорене и изграждат идеологията си върху компроматни атаки срещу прокуратурата и съдебната власт. Не приемам те да ми казват кое е истина и кое не, да се опитват чрез страх, че ще се събудиш и ще излезе поредната компроматна статия срещу теб, семейството ти, колегите ти… Да се откажа при такава безпрецедентна атака означава едно – да покажа, че ме е страх и да предам колегите си.

За да не излезе утре поредната фалшива новина, казвам – не смятам да забранявам и уважавам всяко чуждо мнение, но не приемам на мен да ми се казва какво мисля. Това не е политическо говорене, а отговор на политическа атака срещу съдебната власт!

Преди това от името на номиниралите кандидата 11 членове на Прокурорската колегия (целият й състав) Огнян Дамянов маркира качествата му: има глобален поглед върху потребностите на прокуратурата, пример е за стандарт за сътрудничество и отговорна работа, устоява на натиск при обществено непопулярни решения – например делата срещу лица, заемащи висши държавни длъжности (които по превумпция би трябвало да трупат обществени симпатии).

Самият Иван Гешев каза:

Концепцията ми е стратегия за управлението на прокуратурата за 7 г., в случай, че ми гласувате доверие. Тя не е научен труд, с чисто практическа насоченост е, не може да има претенции към нея за висок академичен стил“.

Мотивацията му – дългогодишният стаж в правоохранителните органи и в частност в ПРБ. Приел е номинацията „при ясното съзнание за атаките срещу мен, семейството ми, прокуратурата и цялата процедура, които очаквах и се случиха“.

Но го задължили, първо, „доверието на всички 11 от Прокурорската колегия – то е доверие и към колегите ми и постигнатото от тях. Имах тяхната подкрепа да участвам в тази процедура, всяко друго решение би ознавало да продам тяхното доверие, труда им, оценен и от ЕК, да отиде на вятъра“.

И още: „Вярвам, че е време прокуратурата да поеме сама отговорност за собственото си управление. Това е мнение на цялата професионална общност в ПРБ, видно и от безпрецедентния брой постъпили становища„. (От което остана впечатлението, че досега някой друг е управлявал ПРБ).

Правосъдният министър Данаил Кирилов започна да чете и задава постъпилите към кандидата въпроси. На повечето от тях Иван Гешев отговаряше лаконично.

Особено любопитен бе отговорът му на питането за създаването на механизъм за ефективно разследване на главния прокурор, поискан от Евросъда в Страсбург още в решението по делото „Колеви срещу България“.

Де факто вече отрази писмения отговор на претендента за главен прокурор.

Днес Гешев додаде:  „Регламентация трябва да има. Мнението ми като юрист е, че трябва да има специфични разлики между главния прокурор и председателите на върховните съдилища. Но сегашната правна регламентация е много по-опасна за независимостта не само на съда, но и на прокуратурата. Няма гаранция, че заради някаква лична специфика на човек някой няма да се самосезира от публикации и да започне наказателно производство. Да, ще има инстанционен контрол, но актът ще рефлектира сериозно върху независимостта и на прокуратурата, и на съда. Затова регламентация трябва да има, вкючително и с гаранции за обективност„.

По време на изслушването – заради отправените предварителни въпроси, Иван Гешев трябваше да отговаря и за:

Най-тежките му дела – ПТП-та и КТБ

„Най-тежки са ми били делата като следовател в транспортния отдел на столичното следствие, при оглед на пътно-транспортно произшествие (ПТП) с починали лица. Най-тежки в емоционален аспект, особено контактите с близките.

А делото „КТБ“ може би е най-сериозното ми професионално предизвикателство, както заради натиска върху екипа, така и по други показатели: щетата по това дело е в размер, който досега не се е срещал в съдебната практика, процент от БВП. Само в САЩ има по-голяма дсума на щета, по дело срещу една пирамида, но като процент от БВП е по-малка“.

По повод друг въпрос, дали ще влиза в зала, ако бъде избран за главен прокурор, претендентът отговори отново за „КТБ“: „След като председатели на върховни съдилища влизат в зала, не виждам пречка и аз да го правя. Делото, което описах, е и мой ангажимент и въпрос на отговорност. Обратното би означавало да прехвърля отговорността на колегите“.

Вземането на кредит не е престъпление, кредитите на Пеевски са целево погасени

Изследвани ли са кредитите от КТБ на Делян Пеевски, Ирена Кръстева и свързани с тях фирми и лица и защо срещу депутата от ДПС няма разследване? Известно ли е Барак Обама и Владимир Путин да са имали кредити от КТБ?

Това бе следваща група от въпроси. В които Обама и Путин се появвяат заради предишен отговор на Гешев, когато на въпрос защо Пеевски не е сред свидетелите по КТБ, отговорният прокурор отвърна, че и въпросните президенти не са в този списък.

Днес претендентът за главен прокурор обяви:

„В България не се допуска т.нар. инвестиционно банкиране.. Не сме разследвали всички кредитополучатели на банката, не смятаме, че е престъпление да получиш кредит от банка. Но сме проверили в една огромна степен почти всички кредити, отпуснати от КТБ и кой стои зад фирмите. За депутата Делян Пеевски по делото са налице доказателства, че всички фирми и физически лица, свързани с него, са погасили кредитите си целево. По това дело няма данни, които да ангажират наказателната отговронст на посочения депутат. Няма данни за Иво Прокопиев“.

При акцията „Младост“ – организирах взаимодействието

За участието си в гръмката акция срещу кметиците на „Младост“ Десислава Иванчева и Биляна Петрова, Гешев каза:

„Към момента по това дело има присъда на първа инстанция, то е висящо пред апелативния специализиран наказателен съд и не смятам, че трябва да коментирам неприключил процес. За качеството, в което участвах в акцията – направих го като ръководител на специализираната прокуратура, не съм участвал в конкретни следствени дествия. Бях там и за организиране на взаимодействието с останалите правоохранителни органи и подкрепа на хората, които работиха там“.

За „ЦУМгейт“ и правото на личен живот

На въпрос за скандала „ЦУМгейт“ (срещата Сотир Цацаров-Георги Гергов-Сашо Дончев), отговорът бе:
„Има проверка на ИВСС, която не е констатирала нарушения. За мен случаят е приключен. Главният прокурор, всеки магистрат и всеки от вас има хиляди органичения, които влизат сериозно в личната сфера на всеки от нас, но това не означава, че не трябва да имаме в някаква степен право на личен живот и лични срещи и контакти“.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Крум Зарков подписа споразумение с всички синдикати от системата на ГДИН и ГДО

  Министърът на правосъдието Крум Зарков подписа споразумение с всички синдикати от системата на Главна …

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.