Последни новини
Home / Законът / Полицейски кордони около ВСС, митинг на ПИК отпред

Полицейски кордони около ВСС, митинг на ПИК отпред

Defakto.bg

Властите нямат право да изолират демонстрантите на „Боец“, длъжни са да ги допуснат пред сградата на ВСС, обяви БХК

Полицейски кордони, тръгващи от спирките на метростанция „Сердика“, оградиха достъпа около и до сградата на Висшия съдебен съвет на ул. „Екзарх Йосиф“, та чак до Женския пазар.

Избор под обсада на полицията

Граждани не се допускат зад загражденията, освен срещу журналистически карти и съпровождащи униформени – ако става дума за хора, работещи в района.

Мерките са безпредецентни – за избор на главен прокурор, шести поред в най-новата ни история. Приличат на „сигурността“ при посещения на американския президент, шефа на НАТО или папата.

Митингът отпред

Затова пък пред сградата на ВСС се провежда митинг, организиран от агенция ПИК и на него се редят оратори-служители, които говорят като „граждани“. И скандират: „Гешев!“, „Гешев!“ (с положителна емоция).

Издателят Недялко Недялков

Друг предвиждан митинг – на „Боец“, не е допуснат до ВСС с аргумента, че ПИК първи са дали заявка. Тези протестиращи се изтеглят към Орлов мост.

Заседанието на Пленума на ВСС за избор на единствения кандидат за главен прокурор Иван Стоименов Гешев започна.

По повод информацията, че  демонстрантите на сдружение „Боец“ срещу номинирането на Иван Гешев за главен прокурор, са били отклонени от полицията, за да не демонстрират пред сградата на Висшия съдебен съвет, защото там вече се провежда демонстрация в подкрепа на кандидата, Българският хелзинкски комитет обяви, че : Властите  нямат право да забраняват провеждането на мирни митинги, независимо, че са на едно и също място и преследват различни цели.

„Подобни действия  са  в разрез с международноправните стандарти за свобода на мирно събиране. Провеждането на две или повече мирни събрания на хора по едно и също време и на едно и също място, дори когато едното е контрадемонстрация спрямо другото, трябва не да бъде предотвратявано, а да бъде гарантирано от властите“, посочва БХК.
Доколкото контрадемонстрациите са мирни — а законни са само мирните събрания — властите нямат правото да забраняват провеждането на което и да е от тях и следва да управляват тълпите така, че да имат равна възможност да комуникират посланията си във времето и на мястото, което са намерили за необходимо, без да се допускат физически стълкновения между тях, казват правозащитниците.

About De Fakto

Проверете също

Белгийската прокуратура арестува вицепрезидент на Европарламента по подозрение за корупция

Гъркинята Ева Каили, вицепрезидент на Европарламента и евродепутат, е била арестувана в петък  по подозрение …

Крум Зарков: Правосъдният министър на Австрия подкрепя България за Шенген

Съвсем не всички в Австрия са съгласни с решението, което ни  блокира за Шенген.  Министърът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.