Последни новини
Home / Законът / Правата на човека са права на всички граждани, адвокати не искат работеща прокуратура!

Правата на човека са права на всички граждани, адвокати не искат работеща прокуратура!

Defakto.bg

Кандидадът намекна, че скоро ще се ожени

Над три часа продължи изчитането на писмените въпроси, зададени към Иван Гешев и неговите отговори на тях.

Тепърва членовете на ВСС започват да поставят собствените си питания към претендента.

На финала на „предварителните“ питания, особено впечатли възгледът на зам.-главния прокурор за същината на индивидуалните, лични права на човека. Въпросът бе зададен по повод нарушените права на Десислава Иванчева и Биляна Петрова и техните жалби до Евросъда в Страсбург.

Иван Гешев обяви: „Казвам искрено – съществува порочна тенденция чрез правата на човека да се постигат политически цели. ЕСПЧ нееднократно е напомнял, че тези решения не водят до политически препоръки. Разбирам политическия контекст на въпроса.

Моето лично мнение е, че правата на човека са права на всички български граждани – на жертвите, на нарушителите, на подсъдимите, на всички…“

Кадровиците дотук не са коментирали този възглед, любопитно е дали изобщо ще го направят днес. Но позицията, меко казано, изненадва – излиза, че човешките права на инвидида, на гражданина като такъв, които са сред основите на съвременните демокрации, според кандидата за главен прокурор всъщност са права на колектива, на социума?! Подобно разбиране, освен невярно, е и опасно, превесът на колективизма в подобна деликатна сфера е бомба със закъснител. И магистрат с подобни разбирания получава пълна власт над държавното обвинение за цели 7 години.

Тази трактовка напомни на възгледа на един бивш главен прокурор – Никола Филчев, който по време на мандата си бе обявил, че Европейската конвенция за правата на човека е остаряла. А драматичните поуки от неговите 7 години отекват и днес.

За адвокатите

На питания за същината на адвокатската професия – чувствителна за кандидата – той даде следните разяснения.

„Аз уважавам институциите, но уважението между индивиди е двустранен процес, не можеш да искаш уважение само защото си адвокат, съдия, прокурор, ако не проявяваш колегиалност. Имал съм случай да ми се казва, че адвокатът дължи уважение само на съда, не и на прокуратурата.

Смятам наистина, че отделни адвокати, а и много служители на други служби, нямат интерес от работеща прокуратура. Всякакви напрежения са непродуктивни“.

Заявка за Менделсон

Първият въпрос от кадровик бе на Йордан Стоев, ВСС.

Той бе за жената, с която Гешев живее (Детелина Хинчева) и нейните контакти с основния прокурорски свидетел по „Младост“ Александър Ваклин.

Отговорът на кандидата

„В рамките на шегата – надявам се да има отношения само с мен. Сериозно – тези твърдения бяха проверени от КПКОНПИ, Инспектората, прокуратурата. Не аз, а този свидетел публично заяви, че не познава жената, с която живея и с която не ми остана време да сключа граждански брак. Но смятам да го обективирам и да се поправя, ако ми остане време“.

За следователя Бойко Атанасов и политически ангажираните

Членове на ВСС питаха за разследването „Недосегаемите“ (за мащабното укриване на данъци, впоследствие разделяно, прекратявано, приключвано с една ефективна и четири условни рписъди след споразумение). То бе засегнато и във въпросите на „Боец“.

А главният прокурор Сотир Цацаров постави питането:

Кой беше следовател по това дело?

Гешев отговори: Бойко Атанасов. И добави: „С неудоволствие ще кажа, че в прокуратурата има политически ангажирани лица“.

Самоотвержена агитка в подкрепа на безалтерантивния канидидат за главен прокурор

Паралелната реалност

А митингът пред ВСС, организиран от ПИК, продължава. След няколко повторения на музикалния репертоар – той минава през „Велик е нашият войник“, „Моя страна, моя България“, през песни на Милена, Уикеда, Сленг, Черната овца, звуча дори „Любе“ (което като избор озадачи, при положение, че у нас се разследват „руски шпиони“), към 15 ч. публиката бе подгрята, че – аха – гласуването във ВСС предстои.

А пътьом основният оратор, главна редакторка на ПИК,  повтаряше как те са тук като граждани, подкрепящи закона и благодареше на полицаите, че ги пазят. По сценарий следваха скандирания „Гешев! Гешев!“, но твърде вяли.

About Елена Енчева

Проверете също

ГДБОП и гръцките служби откриха в България картина на световно известния художник Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и …

Гешев се оплаква на Европарламента от „тежкия формализъм“ на НПК и „негативите“ от закритото спецправосъдие

Главният прокурор на Република България Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент в …

Един коментар

  1. Иван Иванов

    Гешев, Цацаров, Борисов, Пеефски, Доган, са Велики. Слагат всички преди тях в малкия си джоб. Могат да направят съвместен цирк – циркова трупа „Балкански“, но тъй като вече има такъв цирк, могат да кръстят техния „Български“. Балкански в никакъв случай не може да предложи нито повече номера, нито повече салто-морталета, отколкото могат тези субекти и кохортата със и след тях. Ега ти и държавата, и демокрацията, и Батмана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.