Последни новини
Home / Законът / Резултат: С 20 на 4 Иван Гешев е избран за главен прокурор

Резултат: С 20 на 4 Иван Гешев е избран за главен прокурор

Defakto.bg
Да бъде или да не бъде главен прокурор?
Въпросът, поставен от правосъдния министър Данаил Кирилов, получи следния отговор: 20 „за“ и 4 „против“. Така Иван Стоименов Гешев,  на фона на продължаващи протести срещу кандидатурата му и в негова защита,  бе избран от ВСС за нов главен прокурор.
Мнозинството е достатъчно – искаха се минимум 17 „за“. Решението още утре сутринта, петък,  ще бъде изпратено в президентството, а Пленумът на ВСС „незабавно“ предлага на президента Румен Радев да издаде указ за назначаването на Гешев (кое е незабавното, а за кое няма срок – по-долу).
„Против“ гласуваха Лозан Панов, Атанаска Дишева, Олга Керелска и Красимир Шекерджиев.
Резултатът бе постигнат след 10 часа заседание.
Интересното в този избор бяха гласовете на членовете на Съдийската колегия.
А тя реагира така: Боян Новански, Даниела Марчева, Боян Магдалинчев, Вероника Имова категорично декларираха подкрепа.
„За“ се обяви и главният съдебен инспектор Теодора Точкова.
Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков мълча по време на цялата процедура.
Атанаска Дишева
Олга Керелска

Атанаска Дишева декларира вот „против“.

Олга Керелска също обяви: Не мога да го подкрепя!

„По мое усещане обществото няма отношение към страстността на г-н Гешев, а недоверие към онова, което ще прави като главен прокурор“, каза тя.

Красимир Шекерджиев каза:  Ще произведем много войни! 

Красимир Шекерджиев

„Ще  произведем много войни, от които никой няма нужда. Имаме нужда не от главен прокурор, който ще отговаря на всяка нападка и няма да заличи граници, а ще създаде още по-голям проблем“ .

Очаквано, противно на подкрепата мнение заяви Лозан Панов: „Ставащото е добре координирана времево пиар акция, а не спонтанна подкрепа. Магистратите, които са работили с кандидата, са много малко. Кризисен пиар, който не дава отговор на въпросите кой и как предложи г-н Гешев за главен прокурор? По какви критерии бе издигнат, обсъждани ли са други кандидати? Мой фаворит в отговорите е опитът за държавен преврат. Какво остава, ако се премахне публичният макияж от образа на г-н Гешев – награда Джовани Фалконе, публичният арест на кметиците на „Младост“, принципно се е обявил за несистемен играч, основната си функция вижда в това да арестува, има нисък праг на търпимост към критики … Фактите не обосновават нито извода за изключителен професионализъм, нито за изключителен обем на неговата дейност„.

„Неглижирането на необходимостта от цялостната промяна и устройство на прокуратурата от страна политическата класа, доведе до поредния избор на главен прокурор, който през следващите 7 години ще разполага с неограничена власт“, обобщи Панов.  „Липсата на състезателност в тази процедура ни лиши от възможността да се запознаем с концептуалната визия за развитието на прокуратурата и на други кандидати„, каза още той.

Протестът на Орлов мост срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор ще продължи цяла нощ, а утре, петък, в 9.30 ч. сутринта демонстрантите ще отидат пред президенството. През  Цариградско шосе се пропускат само линейки и полицейски коли по посока „Св. Анна“, съобщава OFFNews.bg. Във Facebook набира популярност акцията „Масово „парти“ на Орлов мост по случай избора на Гешев за нов ГП“. „С парти на открито ще бъде отбелязан изборът на нов главен прокурор. Всеки е поканен, стига да носи шампанско и сълзи със себе си!“ – гласи посланието към демонстрантите. Снимка OFFNews

 

Сотир Цацаров веднага реагира:  „Ще подкрепя Иван Гешев не защото очаквам от него благодарност. Иначе би трябвало да очаквам благодарност и от г-н Панов за подкрепата ми за неговата кандидатура.

Ще подкрепя г-н Гешев, защото знам, че той не се огъва в най-тежко време. 
Начело на прокуратурата трябва да застане прокурор, мина времето за адвокат, юрист-политик, съветник на президента, наказателен съдия… 
Г-н Панов говори като човек, чиято процедура е протекла кристално чисто, сякаш въобще не е участвал в нея и има всички основания да съди… Но по какво сегашната процедура се отличава от неговата? Когато избирахме председател на ВКС правихме ли този детайлен преглед на професионалните му качества, на неговите актове освен едно тълкувателно решение? Задавахме ли въпроси кой и как го предложи, за да може той сега с тази гражданска смелост да задава тези въпроси, не че няма право. Разчита на времето – все по-малко оставаме хората, които знаем как протече неговият избор, после останахме двама – Георги Колев и аз, после само аз. След два месеца от тази зала ще изляза и аз. И тогава никой няма да знае какво е станало тук вътре.. Няма да го кажа, не защото уважавам Лозан Панов, а защото уважавам ВКС и длъжността на неговия председател..
Опитът да бъде превърната Десислава Иванчева в политическа емблема на една партия не успя.
Участниците в протестите са две категории хора – едните протестират по лично убеждение, зад другата част има гнусна политическа игра. Ако главният прокурор се казваше Христо Бойкикев, Христо Иванов или иначе и дума нямаше да се каже… Не защото Лозан Панов се е обявил против Иван Гешев, аз ще го подкрепя с чиста съвест, без да чакам благодарност от него“.

След вота

Изморен – така Иван Гешев обобщи състоянието си след протяжната процедура по избора му  главен прокурор.

Уважавам мнението на съдия Красимир Шекерджиев и не уважавам мнението на друг съдия, който чете от листове. Това за мен не е признак за безпристрастност,  по характерен начин  анализира критиците си той.

Да говорят пред журналистите слязоха Гешев, Сотир Цацаров, Боян Магдалинчев, Даниела Машева и Данаил Кирилов.

На въпрос какво ще рече гласуваната от ВСС  „незабавност“, отговорът бе: Незабавното изпращане е за предложението на ВСС, президентът няма срок за издаването на указа. От  думите на Магдалинчев се разбра, че ако държавният глава върне избора, процедурата няма да започне от фазата на номинациите, а на етап гласуване.  Така ВСС процедира, когато президентът върна за ново гласуване избора на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков – кадровиците прегласуваха вота и  президентът го назначи.

Снимки: Веселин Боришев

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.