Последни новини
Home / Законът / ЦИК разреши Тома Белев да бъде разследван за антисемитско изказване. Това не се случва на високопоставени прокурори

ЦИК разреши Тома Белев да бъде разследван за антисемитско изказване. Това не се случва на високопоставени прокурори

Defakto.bg

Централната избирателна комисия даде разрешение за привличане на еколога Тома Белев, регистриран като кандидат за общински съветник в листата за София на коалиция „Демократична България -Обединение“, като обвиняем по досъдебно производство по искане на главния прокурор Сотир Цацаров.

 Като основание е посочено досъдебното производство за антисемитизъм срещу Тома Белев.  Повод е неуместното  изказването на кандидата за депортирането на евреите по време на Втората световна война. „Най-евтино са пътували евреите в конските вагони – напълно безплатно“, написа във Фейсбук Белев във връзка с темата за транспорта на столицата.  Постът му  предизвика брожение, екологът  обяви, че се е пошегувал, но  негативната реакция го накара да се извини.

Решението  бе взето ден след като Федерацията на ционистите се обърна към Борисов с писмо за освобождаването на Белев от длъжността му на член в консултативния съвет по гражданското общество към Министерския съвет.

Нелепи изказвания, които засягат еврейската общност, не са изключение. Такива са правени и на високо прокурорско равнище, но без да следвало разследване за антисемитизъм, какъвто в случая и инспектор Мегре би се затруднил да открие.

Април, 2018 г., Гешев – пресконференция за ареста на Десислава Иванчева, на която прокурорът казва, че и Световният еврейски конгрес би се намесил да доказва, че тя е невинна. Снимка в. Сега

Миналата година  например,  „Шалом“ публикува протест срещу  изявление  на тогавашния ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев по повод  коментара му за зрелищния арест на Десислава Иванчева:  „Ако бяхме я преместили някъде, тя пак ще твърди, че някой й ги е сложил тези пари. В колата има кашон на задната седалка. Ако бяхме я отстранили да не присъства – каквато възможност имахме, пак щяхте да ни обвините в пиар акция, а ние се борим за правата на хората! Пак щяха да кажат, че те са много добри, че има конспирация и щеше да се намеси Световният еврейски конгрес...“

Тогава организацията на евреите в България „Шалом“, която представлява българската еврейска общност в рамките на Световния еврейски конгрес, обяви,  че „е силно обезпокоена от напълно неуместното изявление“, направено от  ръководителя на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Необяснимо е как и защо Световният еврейски конгрес беше даден като пример за световна сила, която ще се намеси във вътрешните дела на страната, ако органите на реда не спазват дословно наказателно-процесуалния кодекс. Подобно сравнение уронва престижа и накърнява доброто име на една от най-авторитетните еврейски организации в света, която има специално приятелско отношение към България и винаги е оценявала високо усилията на държавата да се бори с антисемитизма и езика нразата. За съжаление, конкретният пример показва точно обратното и създава чувство на тревога.

Равносметката – Белев се извини, но ще отговаря по Наказателния кодекс  за укоримата си  изява.  Не сме чули извинение от бившия шеф на спецпрокуратурата по аналогичен  случай.  За наказателна отговорност и дума не може да става.

Всъщност,  стига с тия европейски „глупотевини“ за върховенство на правото, законът не може да е еднакъв за всички. Личи от  прокурорския аршин, прилаган у дома. Пък и ЕК каза, че всичко ни е наред..

Бел.ред

По-късно снощи ЦИК даде разрешение за привличане като обвиняем на още един кандидат от Демократична България.  Това е Йордан Децов,  регистриран като кандидат за общински съветник в община Плевен на местната коалиция Демократична България-Обединение в Плевен.

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Един коментар

  1. Маркони

    Тома Белев заслужава да плати солена глоба. Абсурдно е човек, който прокламира демократични идеи да прави подобни антисемитски изказвания публично.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.