Последни новини
Home / Законът / Шефът на БХК Красимир Кънев пита министър Младен Маринов кой нареди да се разделят митингите „за“ и „против“ Гешев и да се записват лични данни на граждани?

Шефът на БХК Красимир Кънев пита министър Младен Маринов кой нареди да се разделят митингите „за“ и „против“ Гешев и да се записват лични данни на граждани?

Defakto.bg

Нов протест пред „Дондуков“ 2 днес

Вчерашният драматичен избор на Иван Гешев за главен прокурор отеква и днес.

Резултатът на таблото на ВСС

В отговор на запитване на Де факто, от Висшия съдебен съвет съобщиха, че предложението за издаване на указ за назначаването на избраника вече е изпратено на президента Румен Радев. Както бе повторено неведнъж и вчера – по закон решението на ВСС се изпраща „незабавно“, но държавният глава няма срок да се произнесе по него. Вариантите пред президента са два – да подпише указ за назначаването на Иван Стоименов Гешев за главен прокурор (считано от деня на приключването на мандата на Сотир Цацаров, през януари 2020 г.) или да откаже и да върне преписката на ВСС. Отказът може да е само един.

След 10 часа заседание вчера вечерта с 20 „за“ срещу 4 „против“ мнозинството от кадровиците излъчиха избраника си за обвинител №1. Президентът Румен Радев ще се запознае с предложението след завръщането си от Япония.

А днес, по повод вчерашните протести „за“ и „против“ Гешев, председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев се обърна с отворено писмо към министъра на вътрешните работи Младен Маринов. И поиска отговор на ред въпроси, сред които кой разпореди само симпатизанти на кандидата да бъдат допускани до ВСС, по чие нареждане се проверяваха документи за самоличност и се записваха лични данни на граждани, защо полицията е отстранявала снимащи ставалото пред съвета?

Събитията са достатъчно известни, а Красимир Кънев ги описва подробно.

Междувременно днес има нов протест, организиран от „Боец“, този път пред президентството. Той е с настояване Румен Радев да не подписва указ за назначаването на Иван Гешев. Протестираще се срещнаха с представители на администрацията на президентството, надяват се другата седмица на среща със самия държавен глава.

Красимир Кънев

ОТКРИТО ПИСМО

До

Младен Маринов,

Министър на вътрешните работи на Република България

от

Красимир Кънев,

Председател на

Българския хелзинкски комитет (БХК)

 

Младен Маринов

Уважаеми господин Министър,

Вчера, 24 октомври 2019 г., в София се проведоха мирни събрания на граждани във връзка с изслушването пред Висшия съдебен съвет (ВСС) на кандидата за главен прокурор на Република България, г-н Иван Гешев. Те бяха както в подкрепа, така и против избирането му. В нашата организация, която извършва наблюдение на правата на човека в България — в това число и правото на мирно събиране, — постъпиха съобщения от граждани за редица ограничения на това тяхно право. Нещо повече — за част от съобщените проблеми свидетелстват и служители на БХК, които посетиха три от събранията на граждани лично. Констатациите ни са следните:

Относно събранието на площад Орлов мост

При посещението на събранието на пл. „Орлов мост“, служители на БХК разговаряха с организаторите на протеста, както и с граждани, които участват в него, но не са част от организаторите. Това събрание бе против номинацията и процедурата по избор на нов главен прокурор. Негов организатор е сдружение „БОЕЦ — България обединена с една цел“. Георги Георгиев, представител на БОЕЦ, съобщи на наши сътрудници, то първоначално е било планирано да се проведе пред сградата на ВСС. Георгиев е заяви, че при опит по-рано през деня той и други дейци на сдружението да достигнат до сградата на ВСС, където са известили властите, че ще провеждат протест, са били възпрепятствани да достигнат до сградата на съвета и върху тях е извършено физическо насилие от униформени и цивилни лица.

Съгласно разказа на Георгиев, представителите на сдружението се придвижвали по ул. „Георг Вашингтон“ в посока към ул. „Екзарх Йосиф“. Зад сградата на Централните хали били спрени на пропускателен пункт от полицаи, до които непосредствено се намирала група цивилни лица. Протестиращите били питани дали отиват на демонстрацията в подкрепа на кандидата, както и че ако не са участници в това мероприятие, не могат да преминат, тъй като пред сградата на ВСС се допускат само демонстранти в подкрепа на кандидата. Г-н Георгиев извадил мобилния си телефон и опитал да документира случващото се с камерата на телефона. В този момент обаче цивилните лица излезли напред, едно от тях взело телефона му, хвърлило го на земята и започнало да го изблъсква и рита. Георгиев се обърнал към униформените служители с искане да се идентифицират и да задържат цивилните нападатели, но полицейски служител му отговорил да подаде писмена жалба.

Че полицейските части, разположени около ВСС допускат само демонстранти в подкрепа на кандидата за нов главен прокурор, беше потвърдено и от други граждани на пл. „Орлов мост“, които не са сред организаторите на протеста против номинацията и процедурата по избор на нов главен прокурор.

Лични контакти на служители на БХК, които не участват в никоя от днешните демонстрации, но са били в района на ВСС по лични въпроси, ни известиха, че при преминаване през зоната около съвета, в която не се допускат демонстранти против кандидата, са записвани личните данни на лицата, които са били допускани да преминат. В допълнение, съобщение за проверка на документи за самоличност на лица, които възнамеряват да участват в протестни акции, получихме и чрез социалната мрежа Фейсбук.

Събранието пред сградата на ВСС

Предвид информацията, събрана на пл. „Орлов мост“ двама от нашите служители се отправили към сградата на ВСС, за да проверят достоверността на твърденията.

При излизане от входа на метростанция Сердика откъм ул. „Княз Борис І“ служител и служителка на БХК са спрени на пропускателен пункт от полицаи с надпис „Жандармерия“ на униформите си. Служителката ни е попитана къде отива, а на служителя ни е заявено направо, че не може да премине.

Служителката на БХК попитала има ли значение къде отива и кои са лицата, на които е разрешено да преминат, на което получила отговор, че могат да преминат живущите и работещите в района, както и подкрепящите кандидатурата за главен прокурор. Тези, които протестират против избирането му — не могат да преминат. Тя заявила, че желае да посети и двете демонстрации — в подкрепа на кандидата и против него, за да си състави мнение. Тогава първоначално от нея изискват да представи документ за самоличност. След запитване от нейна страна на какво основание се налага да се идентифицира, въпросът за представяне на документи не е повдиган повече.

След като бил информиран, че не може да премине по ул. „Княз Борис І“, вторият служител на БХК попитал защо, на което му било отговорено, че е защото „има мероприятие“. На въпрос как мероприятието е пречка той да мине му е отговорено, че има такава заповед. Служителят ни поискал да му бъде посочено чия е заповедта, а полицейският служител — да се легитимира. В същия момент той извадил личен мобилен телефон, за да документира случващото се. Тогава друг служител на МВР застанал пред него, хванал с ръка телефона му и приближавайки се в непосредствена близост до тялото и лицето му заявил, че не може да снима.

Служителката на БХК в този момент се приближила към колегата си и събралите се вече около него няколко полицаи. Служителят ни представил служебна карта на организацията и обяснил, че както той, така и всеки друг гражданин следва да има право да премине по ул. „Княз Борис І“, както и че част от работата на БХК е да извършва наблюдение върху упражняването от страна на гражданите на основни права. В този момент към служителите ни се приближил друг полицай, който се представил по своя инициатива със служебна карта като Алек Димитров, кадър с ръководни функции в Зонално жандармерийско управление – София. Той обяснил, че гражданите, желаещи да изразят подкрепа към г-н Гешев, е трябвало да преминават през пропускателен пункт на ъгъла на бул. „Мария Луиза“ и ул. „Екзарх Йосиф“. Тъй като в същия момент обаче кръстовището там вече било блокирано от протестиращи против избора, им указал да преминат по ул. „Георг Вашингтон“ в посока към ул. „Екзарх Йосиф“. Според Димитров в никакъв случай не могло да се премине през ул. „Княз Борис І“, въпреки, че оттатък полицейския кордон имало граждани, които се движат свободно. Той отказал да посочи по силата на каква и чия заповед е ограничено движението на ул. „Княз Борис І“, като заявил, че за отговор на този въпрос трябва да се обърне за информация от пресцентъра на МВР, но такова ограничение има, тъй като има изградена „зона за сигурност“.

В присъствието на г-н Димитров полицаите, които по-рано отказали да се представят пред служителите ни и които опитали да препятстват заснемането им, отрекли тези свои действия. Един от униформените служители на жандармерията заявил, че представителят на БХК няма право да снима полицаите, както и че се извършва „провокация“ спрямо органите на реда. За всякакви други въпроси г-н Димитров насочил служителите на БХК към пресцентъра на МВР и към запознаване с план-разстановка за разделяне на двете групи демонстранти.

Относно събранието пред ВСС

Преминавайки по ул. „Георг Вашингтон“ двамата служителите на БХК отново били спрени от униформени служители на МВР, които им обяснили, че могат да преминат до сградата на ВСС, но само ако са за демонстрацията в подкрепа на кандидата за главен прокурор, не и в противен случай. След като заявили, че желаят да посетят демонстрацията в подкрепа на кандидата за главен прокурор, били веднага допуснати. Пред сградата на ВСС говорител на демонстрацията, говорещ на микрофон с тонколони, тъкмо съобщавал, че тяхната група демонстранти също е подложена на утежнен пропускателен режим и че лично той също е станал обект на физическо насилие от цивилни лица на влизане в оградената зона.

Относно събранието на кръстовището на ул. „Екзарх Йосиф“ и бул. „Мария Луиза“

Последното събрание, към което се отправили служителите на БХК, било на кръстовището на ул. „Екзарх Йосиф“ с бул. „Мария Луиза“. Придвижвайки се по ул. „Екзарх Йосиф“ двамата отново били спрени от униформени служители на МВР, тъй като отсечката между ул. „Георг Вашингтон“ и бул. „Мария Луиза“ също била определена като „зона за сигурност“. Причина за това било, че на кръстовището с бул. „Мария Луиза“ демонстрантите отново били протестиращи срещу кандидата за нов главен прокурор. Сътрудниците ни заобиколили през ул. „Пиротска“. На това събрание не са установени оплаквания във връзка с протичането на демонстрацията.

Горните констатации, освен от представители на сдружение „Боец“, граждани и служители на БХК, бяха потвърдени и чрез видеозаписи в социалните мрежи, публикувани на адрес https://www.facebook.com/nikolay.staykov.12/videos/10157580364 789361/, както и на адрес https://www.facebook.com/realdimo/videos/10158274396034305/. В социалните мрежи бе разпространен и запис, на който журналистът Николай Стайков става обект на вербална агресия от страна на неизвестна жена, участничка в демонстрацията в подкрепа на кандидата за нов главен прокурор, както и на главният редактор на интернет медията pik.bg, Недялко Недялков. Видно от записа, това се случило докато Стайков заснема демонстрацията пред ВСС и без активно поведение на антагонизация с когото и да е от околните от негова страна. След като жената посочва Стайков на полицаите като провокатор, само поради факта, че се намира на това място и снима, служителите на МВР го отстраняват. Видеото е достъпно на адрес: https://www.facebook.com/nikolay.staykov.12/videos/10157580459564361/.

Като имаме предвид така изложената фактическа обстановка, ние констатираме редица индиции за сериозни нарушения на основни права на човека. За да изясним възможно по-пълно фактите по описаните случаи, бихме искали да Ви поставим четири въпроса:

  1. На какво законово основание и по чие разпореждане на граждани, възнамеряващи да посетят мирно събрание, се проверяват документите за самоличност и се записва информация от тях?
  2. Кой е разпоредил разделяне на алтернативните мирни събрания и определяне на място за провеждане пред ВСС само на едното от тях?
  3. Какви предварителни инструкции са дадени на служителите на МВР относно препятстването на тяхното заснемане от граждани, когато служителите се намират на публично място и по време на изпълнение на техните служебни и законови задължения?
  4. Задължени ли са служителите на полицията по охрана на обществения ред да задържат лица, които извършват престъпления срещу личността пред очите им и какви предварителни инструкции са им дадени в тази насока?

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.