Последни новини
Home / Законът / Франция, Германия и още държави – членки не са съгласни да отпадне мониторинга върху България

Франция, Германия и още държави – членки не са съгласни да отпадне мониторинга върху България

Defakto.bg

Между осем и единадесет страни-членки, сред които Франция и Германия, са възразили на препоръката на Европейската комисия (ЕК) да отпаден мониторнига върху България,  съобщава „Капитал„.

Във вторник ЕК обяви,  че Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП) за напредъка в областта на върховенството на закона не трябва повече да се прилага спрямо България. Комисията обаче обяви, че няма сама да вземе това решение, а ще изчака да чуе  мнението на Европейския парламент и Европейския съвет на държавните лидери на 27-те страни членки.  „  Ще чуем внимателно становищата на Парламента и на Съвета, преди да вземем решение“, бяха думите на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Малко преди официалното представяне на докладите за Румъния и България, той заяви  пред Елена Йончева, евродепутат от  европейската левица, че наблюдението отпада.
 По принцип се очакваше няколко страни да имат възражения срещу отпадането на мониторинга върху България, но те да останат малцинство, което да бъде убедено да преглътне решението на ЕК, пише „Капитал“ . Посочва, че:  „След първото заседание на дипломатите от страните членки, в което те са се запознали с доклада по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), сред недоволните се оказват и Франция и Германия. Буквално дни преди публикуването на предния доклад за напредъка на България и Румъния, Берлин бе намекнал, че може и да затвори очи за изкласяването на София от продължилото повече от дванадесет години наблюдение. Сега обаче, и Франция, и Германия се оказват срещу отпадането на механизма и, ако в следващите няколко седмици не бъдат убедени да променят мнението си, много е вероятно ЕК да не сложи край на МСП за България„.
И още: „Освен двете най-големи страни в ЕС, срещу мнението на Европейската комисия били още Холандия, Белгия, Люксембург, Австрия, Испания и Дания, научи „Капитал“ от източници в Брюксел.. Освен това Португалия, Швеция и Финландия също не са ентусиазирани, но специално Хелзинки не е взел отношение, тъй като в момента председателства Съвета на ЕС“.
Така, ситуацията с Механизма за сътрудничество и проверка тръгва по пътя на влизането на България в Шенгенското пространство без граници, където страната, въпреки положително мнение на ЕК, беше блокирана от Холандия, а преди това – и от Франция и Германия“, е заключението на изданието.
Публикацията  напомня, че  „процедурите в двата случая са различни – при Шенген приемането на България задължително трябва да бъде одобрено от Съвета на ЕС (т.е. от 27-те), докато излизането на България от МСП може да бъде взето с просто решение на ЕК. Коментира, че :“Явно обаче, след като е станало ясно, че и Берлин, и Париж са против, Европейската комисия е решила да си измие ръцете и да остави въпроса на страните членки“.В следващите две седмици може да има още две заседания на работната група към Съвета на ЕС,  която се занимава с въпроса. При условие, че сред дипломатите не се формира консенсус, въпросът може да се качи на ниво посланиците на 27-те в Брюксел или дори – министрите на външните работи.  Ако и там няма съгласие, може да се стигне до ситуацията, в която Европейската комисия трябва да вземе решението сама. Но при запазване на сегашния брой на противниците на свалянето на Механизма за сътрудничество и проверка е съмнително ЕК да вземе толкова противоречиво решение, посочва  изданието.  Допуска, че  Жан-Клод Юнкер може сам да изпълни общенаието си: „Тъй като формирането на новата комисия под председателството на Урсула фон дер Лайен вероятно ще се забави поне до средата на декември, Жан-Клод Юнкер все още има шанса да изпълни обещанието, което даде на премиера Бойко Борисов да свали наблюдението в рамките на своя мандат“. Вероятността за това обаче намалява, смята „Капитал“.

About De Fakto

Проверете също

Министър Крум Зарков подписа споразумение с всички синдикати от системата на ГДИН и ГДО

  Министърът на правосъдието Крум Зарков подписа споразумение с всички синдикати от системата на Главна …

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.