Последни новини
Home / Законът / Излезте и гласувайте от самоуважение (!) срещу контролирания вот и корупцията в местната власт

Излезте и гласувайте от самоуважение (!) срещу контролирания вот и корупцията в местната власт

Defakto.bg

Днес избираме общински съветници  и кметове. Излезте и  гласувайте – това е най- сигурният начин да покажем  самоуважение и съпротива срещу  контролирания, купен и наложен вот. Да си кажем думата като свободни хора срещу корупцията в местната власт.

На  27 октомври, днес, се  провежда първия тур за избор на  кмет и общински съвет. Вторият тур е предвиден за 3 ноември – на него ще се явявят кандидатите, които не са получили повече от 50% от подадените валидни гласове в първия тур. Гласуваме само с хартиена бюлетина, след като машинното гласуване отпадна с последните промени в Изборния кодекс.

Над 11 600 са секциите за гласуване, отвориха  врати в 7 часа. Изборният ден ще приключва в 20 часа. Ако след това пред помещенията има още чакащи граждани, те ще могат да упражнят правото си на глас, но не по-късно от 21 часа. Забранено е оповестяването на социологоически и всякакви други изследвания до 20 ч.

Мандатът на всички кметове, общински съветници, кметове на райони и кметове на кметства е четиригодишен. В общинското управление има и населени места с по-малки кметства, в които има кметски наместници, които не са избираеми, а се  назначават от  кметовете на по-големите населени места.

В София, Пловдив и Варна  избирателите ще гласуват четири пъти наведнъж – за кмет, за общински съветници, за районни кметове, и за кметове на населени места (села). Избирателете в тези случаи, могат да подкрепят кандидати от различни партии,  тоест бюлетината за кмет да е една, за общински съветници – друга, за районни кметове – трета, а за кметове на населени места – от четвърти цвят.

Гласуват гражданите, които са живели ( имат постоянен или настоящ адрес) най-малко 6 месеца преди изборите в съответното населеното място. Хората с увреждания могат да поискат да упражнят правото си на вот в подвижна кутия.

Общият брой на избирателите, които ще имат право на глас на вота, е 6 227 901 души, като те са със 136 хиляди по-малко спрямо вота през 2015 г., когато право на глас имаха около 6 363 000 българи.

36 251 е общият брой на кандидатите за различните позиции в общината – кмет и общински съветник. За кмет на населено място (село) ще се гласува в 1 968 кметства в страната, като сега те са по-малко в сравнение с 2014 г., когато са били 3 188.

29 493 българи ще се борят за място в общинските съвети в страната, за кметове на общини ще може да се избира между 1 254 души, а кандидатите за кметове на кметства са 5 041.

Най-много са желаещите за  кмет на София и Пловдив, в  столицата те са 19 кандидати, а за Европейската столица на културата – 14.

В 397 кметства има само по 1 кандидат за кмет, което значи, че там изборите са напълно предрешени, тъй като кандидатите нямат конкуренти.

66 формации ще участват във вота наесен, от които 59 партии и 7 коалиции. Този път участниците в местните избори са по-малко спрямо 2015 г., когато българите можеха да избират между 71 партии и 3 коалиции.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.