Последни новини
Home / Законът / Излезте и гласувайте от самоуважение (!) срещу контролирания вот и корупцията в местната власт

Излезте и гласувайте от самоуважение (!) срещу контролирания вот и корупцията в местната власт

Defakto.bg

Днес избираме общински съветници  и кметове. Излезте и  гласувайте – това е най- сигурният начин да покажем  самоуважение и съпротива срещу  контролирания, купен и наложен вот. Да си кажем думата като свободни хора срещу корупцията в местната власт.

На  27 октомври, днес, се  провежда първия тур за избор на  кмет и общински съвет. Вторият тур е предвиден за 3 ноември – на него ще се явявят кандидатите, които не са получили повече от 50% от подадените валидни гласове в първия тур. Гласуваме само с хартиена бюлетина, след като машинното гласуване отпадна с последните промени в Изборния кодекс.

Над 11 600 са секциите за гласуване, отвориха  врати в 7 часа. Изборният ден ще приключва в 20 часа. Ако след това пред помещенията има още чакащи граждани, те ще могат да упражнят правото си на глас, но не по-късно от 21 часа. Забранено е оповестяването на социологоически и всякакви други изследвания до 20 ч.

Мандатът на всички кметове, общински съветници, кметове на райони и кметове на кметства е четиригодишен. В общинското управление има и населени места с по-малки кметства, в които има кметски наместници, които не са избираеми, а се  назначават от  кметовете на по-големите населени места.

В София, Пловдив и Варна  избирателите ще гласуват четири пъти наведнъж – за кмет, за общински съветници, за районни кметове, и за кметове на населени места (села). Избирателете в тези случаи, могат да подкрепят кандидати от различни партии,  тоест бюлетината за кмет да е една, за общински съветници – друга, за районни кметове – трета, а за кметове на населени места – от четвърти цвят.

Гласуват гражданите, които са живели ( имат постоянен или настоящ адрес) най-малко 6 месеца преди изборите в съответното населеното място. Хората с увреждания могат да поискат да упражнят правото си на вот в подвижна кутия.

Общият брой на избирателите, които ще имат право на глас на вота, е 6 227 901 души, като те са със 136 хиляди по-малко спрямо вота през 2015 г., когато право на глас имаха около 6 363 000 българи.

36 251 е общият брой на кандидатите за различните позиции в общината – кмет и общински съветник. За кмет на населено място (село) ще се гласува в 1 968 кметства в страната, като сега те са по-малко в сравнение с 2014 г., когато са били 3 188.

29 493 българи ще се борят за място в общинските съвети в страната, за кметове на общини ще може да се избира между 1 254 души, а кандидатите за кметове на кметства са 5 041.

Най-много са желаещите за  кмет на София и Пловдив, в  столицата те са 19 кандидати, а за Европейската столица на културата – 14.

В 397 кметства има само по 1 кандидат за кмет, което значи, че там изборите са напълно предрешени, тъй като кандидатите нямат конкуренти.

66 формации ще участват във вота наесен, от които 59 партии и 7 коалиции. Този път участниците в местните избори са по-малко спрямо 2015 г., когато българите можеха да избират между 71 партии и 3 коалиции.

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: По случая „Гигова“ ВАдвС прие една декларация, в сайта се оказа друга – помпозна и нелепа срещу журналистите

Изненадващо научаваме, че позицията на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) срещу журналистическа публикация  за конфликт на …

Минчо Спасов призова Иван Гешев и заместници да свалят имунитета си и да докажат пред съда, че не са го клеветили

Адвокат Минчо Спасов призова главния прокурор Иван Гешев и заместниците му да свалят имунитета си …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.