Последни новини
Home / Законът / Президентът: Решението за избора на Гешев няма да взема под натиск, ще бъде в обозрим срок

Президентът: Решението за избора на Гешев няма да взема под натиск, ще бъде в обозрим срок

Defakto.bg

Цацаров: Този президент  е доказал, че никога не се е  страхувал да каже онова, което  мисли

 “ Ще реша за Гешев без натиск и в обозрим срок, но това не е тема на днешния ден“ – така президентът отговори на интереса за  предстоящите му действия, свързани с избора на главен  главен прокурор.  „Длъжен съм да се запозная с всички документи ,  относно кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор., но ще подходя съобразно отредените ми правомощия в Конституцията“, каза той.    Беше категоричен, че  няма да вземе решението си (да върне избора на ВСС или издаде указ  назначение б.р.)  под натиск на която и да е страна. „Няма да действам под натиск, от която и да е страна“, заяви  Румен Радев

Помолен да коментира думите на министър-председателя, според когото казусът с Иван Гешев ще се разреши по време на „управлението“ на президента, държавният глава посочи, че това е пореден опит на Борисов да прехвърли своята отговорност върху някой друг.

 Всички знаят много добре, че не президентът номинира и избира главния прокурор, а Висшият съдебен съвет. И точно във ВСС Борисов има огромно влияние в лицето на парламентарната квота, неговото парламентарно мнозинство“, подчерта Румен Радев.

 Държавният глава припомни и че премиерът не се е стеснявал да подменя председателя на парламента, но избягва да поеме публична  отговорност за гласа на хората, които той е изпратил във ВСС. „Той избяга от отговорност и в лицето на своя министър на правосъдието, който по закон имаше правото, а според мен и задължението да издигне втори кандидат, за да има реално състезание“, коментира още президентът Румен Радев.

Той  призова българите да гласуват, след като самият той направи това в професионалната гимназия по транспорт в столичния квартал „Слатина“:  „Призовавам българите да гласуват днес и да не оставят някой друг да определя бъдещето вместо тях, защото само масовият вот може да обезсмисли всякакви опити за манипулации на тези избори“.

Сотир Цацаров, Снимка 24 часа

След като гласува  главният прокурор Сотир Цацаров изрази увереност,  че президентът  ще  изпълни  конституционните си правомощия.

„Мисля, че този президент е доказал, че когато има да каже нещо, никога не се страхува и го казва по начин, по който е достатъчно ясен за осъществяване на конституционните му правомощия“.  Цацаров не  очаква забавяне на решението на президента. “ Всяко забавяне първо не е в съответствие със самия процес и второ, ако позволите лично мнение, не е в съответствие с начина, по който работи този президент“, коментира Цацаров.

Президентът има право както да подпише указ, с който Иван Гешев да бъде назначен за главен прокурор, така и да не подпише и да върне кандидатурата. При втората хипотеза ще се повтори процедурата и ако Гешев събере 17 и повече гласа, президентът следва да подпише указ. Ако не събере, процедурата се прекратява и започва отново от самото начало, обясни главният прокурор.

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.