Последни новини
Home / Законът / ВСС с две заседания утре, ще обсъжда бюджет 2020-а

ВСС с две заседания утре, ще обсъжда бюджет 2020-а

Defakto.bg

Две заседания ще се проведат утре в сградата на Висшия съдебен съвет – този път без обсада.

Сутрунта редовно се събира Съдийската колегия, а по обяд е насрочено заседание на Пленума на ВСС, което обичайно е в четвъртък.

Единствената точка в дневния ред на пленума е „Проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на законопроект за държавния бюджет на Република България за 2020 г.“

През септември кадровиците вече одобриха съдебния проектобюджет, с техните разчети за догодина, който по закон се внася паралелно с този на МС, обичайно се разминава с него, а традиционно парламентът гласува параметрите, предлагани от правителството. Миналата година, необичайно, разчетите за 2019-а бяха доста близки и ВСС се съгласи с проекта на Министерския съвет. Но сега подобен консенсус не се очертава.

Нови данни, различни от септемврийските, няма на сайта на ВСС. Вероятно преди утрешния пленум ще има извънредно заседание на бюджетната комисия на съвета. Де факто попита дали за един месец има сближаване на бюджетните прогнози, чакаме отговор.

От известното към момента обаче ситуциацията е следната: ВСС залага 859 300 000 лева разходна част за 2020-а, правителството бе сложило таван от 741 300 000 лева, сега предлага 771  317 000 лева. И в двата случая има увеличение на парите (съдебният бюджет за 2019-а е 704 милиона лева), но кабинетът дава 67 милиона повече, а съдебният съвет иска 155 милиона отгоре.

Отделно, в прогнозните разчети за идните 2 години ВСС заложи 938 000 000 лева за 2021 г. и 1 005 800 000 лева за 2022 г.

През септември представляващият ВСС и шеф на бюджетната комисия Боян Магдалинчев обяви – предлаганите от МС средства за догодина ще стигнат само за 10 % ръст на заплатите.

От своя страна, ВСС настоява в разчетите за 2020-а да залегнат средства и за по 3 заплати годишно отгоре за свръхнатоварените магистрати, както и бонуси в същия размер за спецсъдилищата и спецпрокуратурите. Допълнителнисредства ще са нужни още за актуализиране на сумите за ранговете на служителите, 16,1 милиона лева за обезщетения по ЗСВ и КТ  (95 магистрати и 301 съдебни служители), 8,5 милиова лева за електронно управление.

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.