Последни новини
Home / Законът / Нов протест срещу избора на Гешев: “Президентът е на ход!”

Нов протест срещу избора на Гешев: “Президентът е на ход!”

Defakto.bg

Нов протест срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор ще има в сряда пред Съдебната палата в София. Организатори са “Правосъдие за всеки” и сдружението “Боец”, а надсловът е “Светлината побеждава мрака! Президентът е на ход!”

Протестът идва, след като на 24 октомври с 20 на 4 гласа мнозинството във Висшия съдебен съвет каза “да” на единственият кандидат за обвинител №1. За успешен вот се искаха минимум 17 “за”. А в аналите ще остане безпцрецедентната полицейска блокада в центъра на София около сградата на ВСС, през която се пропускаха единствено работещи в района, журналисти и подкрепящи Иван Гешев. Нехаресващите го бяха “отклонявани”, да протестират другаде.

Процедурата с главния прокурор обаче не е приключила. По Конституция тя финализира едва сред издаването на указ от президента за назначаване на предложения му от ВСС кандидат. Държавният глава веднъж може да откаже назначението. В неделя Румен Радев, който се завърна от Япония, обяви, че ще вземе решението “без натиск, в обозрим срок”.

Инициаторите на протеста в сряда заявяват:

“Президентът е последното препятствие пред назначаването на главен прокурор, излъчен от олигархията и ограничаването на правата и Свободата ни, по пътя към прокурорска диктатура. Ние, ГД “БОЕЦ” и още няколко граждански организации вече призовахме да не се подписва Указа и да се изпрати процедурата в Конституционния съд за тълкуване. В сряда ще внесем мотивираната си позиция. Нека се съберем всички – граждани, организации, общественици, които не приемат тази гавра с Правосъдието и демокрацията, в сряда пред Съдебната палата и оттам с шествие до Президентството, където да съберем и гражданска подписка в подкрепа на исканията ни! Вярваме, че процедурата е още в ход, вярваме, че Президентът ще подходи отговорно и ще прецени всички доводи, доказателства и аргументи в тази критична за държавата и Правото ситуация! Все пак от нас, като граждани, зависи много, нека го направим сега, утре ще е късно!”

About De Fakto

Проверете също

Съветът на Европа: България трябва да работи още по подобряване на условията в затворите

  Достъпът до медицинско обслужване, до хигиенни консумативи, до съд в делата за жестоко, нечовешко …

Правителството одобри 123,8 млн. лева за избори на 14 ноември в два тура

Със свое постановление правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.