Последни новини
Home / Законът / Президентът освободи Борислав Цеков от правния си екип (допълнена)

Президентът освободи Борислав Цеков от правния си екип (допълнена)

Defakto.bg

Държавният глава Румен Радев е освободил с  указ Борислав Цеков като член на Правния съвет към президента.  Съобщението е на  сайта на президентството, без мотиви.

Освобождаването е станало по  молба на Цеков и решение на президента, потвърдиха от президентството.  Това се  случва на фона на очакваното решение на президента Радев  – дали да върне избора или ще издаде указ  за назначение на  Иван Гешев за главен прокурор и последните изказвания на Цеков по темата.

Онзи ден  в коментар за Нова тв, Цеков заяви, че процедурата по избор на нов главен прокурор е показала високо ниво на прозрачност, а пред БНР  нарече „фалшив аргумент“ това, че изборът не е реалистичен заради липсата на конкуренция за поста.  На въпрос дали президентът ще подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, или ще върне решението на Висшия съдебен съвет, Борислав Цеков отговори: „Няма институция, която да се вслушва в гласа на улицата, ако зад този глас не стоят сериозни правни и обществени аргументи. Зависи и какво разбираме под улицата – дали става думи за масови граждански протестни акции или за конкретни групи и партии“.

Това се случи,  след като в деня на изборите президентът  Радев обяви, че няма да коментира случая, преди внимателно да се запознае със ситуацията около избора и няма да везме решение под натиск.

Както е известно, Конституцията дава право на президента да върне предложеното му за подписване на указ лице, но само веднъж. Висшият съдебен съвет, който избра Гешев с 20 гласа „за“ и само 4 „против“ вече даде заявка, че дори Радев да върне избора на Гешев, пак той ще е предложението на Съвета за наследник на Сотир Цацаров.

В Конституцията  не са посочени срокове, в които държавният глава трябва да се произнесе  по избора на Иван Гешев за главен прокурор.

Тезата за прозрачна  процедура на доскорошния президентски съветник има  опоненти в публичното пространство. В интервю пред Де Факто известниятт адвокат Михаил Екимджиев заяви,  че е порочна всяка процедура,  на която никой не  може  да се противопостави инситуционално с краен резултат,  а  единствено уличните протести остават легитимни.

Президентът олицетворява единството на нацията и като пряко избран  от народа, не бива да бъде третиран като деловодител на волята на „апаратчици“ от ВСС, които дадоха да се разбере, че няма да позволят  други кандидати да се включат в избора за главен прокурор,  ако сегашният бъде върнат.  Цялостната процедура по избора на Гешев, налага тълкуването й от  Конституционния съд,  препоръча Екимджиев.

По късно в личната си страница във  Фейсбук Борислав Цеков написа:

„Скъпи приятели, многобройни нови делови ангажименти налагат да редуцирам някои от досегашните си делови активности поради липса на време. На първо място, още миналата седмица след завръщането си от Америка, в петък на 25 октомври, уведомих президента Радев, че занапред няма да мога да участвам в неговия правен съвет. На второ място предстои да прекратя част от преподавателските си ангажименти. На трето: участието си в консултативния съвет по конституционни въпроси при омбудсмана. Съобщавам го сега, след изборния ден, за да няма спекулации. Приоритетите ми сега са други“.

От заявлението му до държавния глава, чрез проф. д-р  Емилия Друмева, председател на правния  съвет,  се разбира, че Цеков е поел управлението на „важни инвестиционни проекти“, което налагало реорганизация на деловите му ангажименти.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.