Последни новини
Home / Законът / И първи секретар на руското посолство се оказа шпионин, според прокуратурата

И първи секретар на руското посолство се оказа шпионин, според прокуратурата

Defakto.bg

За няма и два месеца, прокуратурата разкри втори руски шпионин у нас.

След шефа на „Русофили“ Николай Малинов, обвинен, че се е поставил в услуга на чужда държава (Русия), на мушката е взет дипломат, първи секретар в посолството на Руската федерация в София. Той е уличен в класически „шпионаж“ – провеждане на „конспиративни“ срещи за придобиване на „държавна тайна“ включително срещу заплащане.

Това разкриват от прокуратурата днес. Заради дипломатическия имунитет на уличения руски гражданин обаче наказателното производство срещу него е спряно. А по-късно стана ясно, че той вече е напуснал страната. Дали оттук нататък ще има други вести за поредния „шпионаж“?

Съобщението на ПРБ:

„След получаване на съответен сигнал от ДАНС, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу републиката – за това, че от м. септември 2018 г., на територията на страната, лице – чужд гражданин събира, с цел да издаде на чужда държава информация, представляваща държавна тайна /чл. 104 ал. 1 НК/.

В резултат на проведените бързи действия по разследването, фактите в сигнала са потвърдени изцяло. Установено е, че действително от м. септември 2018 г., в продължение на близо година, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги. Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София.

Съобразно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, „дипломатическият агент се ползва с имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на приемащата държава“. По тази причина, въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателното производство срещу руския гражданин е спряно, на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК /“деецът е лице с имунитет“/.

На 25.10.2019 г. главният прокурор Сотир Цацаров е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата“.

Новината идва след неотдавнашното посещение на Сотир Цацаров и Иван Гешев във Вашингтон, заедно с шефа на ДАНС Димитър Георгиев, на разузнаването Атанас Атанасов и на военното разузнаване Велко Атанасов. Прокуратурата официално съобщи за визитата едва след медийни публикации за посещението в Щатите навръх избора за главен прокурор. А на снимка бе показана българската „делегация“ заедно с Тим Морисън, съветник на президента Тръмп по въпросите на Европа и Русия. Според източник на „Свободна Европа“ визитата е била по лично искане на Цацаров и не може да се приема като знак на подкрепа за кандидата Гешев.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев пред студенти и преподаватели от УниБИТ: Няма причина България да не е в Шенген

  „Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на …

Мнозинството в парламента окончателно наложи замисъла си за промени в Изборния кодекс

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Изборния кодекс (ИК). Един от най-характерните коледни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.