Последни новини
Home / Законът / И първи секретар на руското посолство се оказа шпионин, според прокуратурата

И първи секретар на руското посолство се оказа шпионин, според прокуратурата

Defakto.bg

За няма и два месеца, прокуратурата разкри втори руски шпионин у нас.

След шефа на „Русофили“ Николай Малинов, обвинен, че се е поставил в услуга на чужда държава (Русия), на мушката е взет дипломат, първи секретар в посолството на Руската федерация в София. Той е уличен в класически „шпионаж“ – провеждане на „конспиративни“ срещи за придобиване на „държавна тайна“ включително срещу заплащане.

Това разкриват от прокуратурата днес. Заради дипломатическия имунитет на уличения руски гражданин обаче наказателното производство срещу него е спряно. А по-късно стана ясно, че той вече е напуснал страната. Дали оттук нататък ще има други вести за поредния „шпионаж“?

Съобщението на ПРБ:

„След получаване на съответен сигнал от ДАНС, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу републиката – за това, че от м. септември 2018 г., на територията на страната, лице – чужд гражданин събира, с цел да издаде на чужда държава информация, представляваща държавна тайна /чл. 104 ал. 1 НК/.

В резултат на проведените бързи действия по разследването, фактите в сигнала са потвърдени изцяло. Установено е, че действително от м. септември 2018 г., в продължение на близо година, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги. Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София.

Съобразно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, „дипломатическият агент се ползва с имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на приемащата държава“. По тази причина, въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателното производство срещу руския гражданин е спряно, на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК /“деецът е лице с имунитет“/.

На 25.10.2019 г. главният прокурор Сотир Цацаров е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата“.

Новината идва след неотдавнашното посещение на Сотир Цацаров и Иван Гешев във Вашингтон, заедно с шефа на ДАНС Димитър Георгиев, на разузнаването Атанас Атанасов и на военното разузнаване Велко Атанасов. Прокуратурата официално съобщи за визитата едва след медийни публикации за посещението в Щатите навръх избора за главен прокурор. А на снимка бе показана българската „делегация“ заедно с Тим Морисън, съветник на президента Тръмп по въпросите на Европа и Русия. Според източник на „Свободна Европа“ визитата е била по лично искане на Цацаров и не може да се приема като знак на подкрепа за кандидата Гешев.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска градска прокуратура извършва проверка на дейността на Български пощи

Софийска градска прокуратура проверява дейността на „Български пощи“ ЕАД по сигнал за длъжностни и компютърни …

По искане на двама правосъдни министри: ВСС пак ще мъдрува уронвал ли е Иван Гешев престижа на съдебната власт

Почти година от първия опит за отстраняване на  главния прокурор Иван Гешев,  Пленумът на Висшият …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.