Последни новини
Home / Законът / Фандъкова и Манолова – безспорен балотаж на 3 ноември (допълнена)

Фандъкова и Манолова – безспорен балотаж на 3 ноември (допълнена)

Defakto.bg

От ареста независимият кандидат Николай Димитров в Несебър, спечели изборите за града пред кандидата на ГЕРБ

Очаква се днес ЦИК да обяви официалните резултати от местните избори. Пет от големите градове имат преизбрани кметове от ГЕРБ. В по-голямата част от градовете ще има балотаж.

Паралелното преброяване на гласовете в Пловдив показа, че резултатите  пращат на балотаж  Здравко Димитров (ГЕРБ) и Славчо Атанасов (патриоти), въпреки,  че третият участник в лицето на Дани Каназирева („Съюз за Пловдив“),  бе обявена първоначално за втора в класацията и голямата изненана на изборите в града под тепетета. Също, по-късно стана известно, че Иван Портних във Варна е спечелил избора с над 50% и в морската столица също няма да има балотаж.

Русе също отива на балотаж – там с превес на гласовете е  Пенчо Милков (БСП) пред кандидата на ГЕРБ Диана Иванова.  Ямбол е единственият областен град в страната, който отива на втори тур без участник на ГЕРБ. На втория тур ще  се борят кандидати на местна коалиция и представител на БСП.

Безусловен победител на първия тур в Кърждали е досегашният кмет Хасан Азис.

Категорична победа с 71,8 % инкасира досегашният кмет на Стара  Загора Живко Тодоров.

Арестуваният кандидат за кмет на Несебър Николай Димитров, който е в ареста, е получил  двойно повече гласове от опонента си от ГЕРБ.   Николай Димитров, който е независим кандидат има 8091 гласа.  Атанас Терзиев от ГЕРБ пък е взел 4077 гласа. Резултатът показва, че арестите и последващите действия на прокуратурата са мобилизирали хората да дадат гласа си за Димитров. Той бе обвивен в лидер на престъпна група за купуване на гласове.

По-късно изтече инфорамиця,че при обработени 65.93% от протоколите Димитров взима 59.76% от гласовете. Кандидатът на ГЕРБ Атанас Терзиев остава втори с около 35 на сто подкрепа.

Убедителна победа отчита  кметът на община Септември, подкрепен от ГЕРБ, Марин Рачев, срещу когото се водеше разследване за умишлена безстопанственост. Той печели втори мандат въпреки, че има условна присъда за източване на данъци, която обжалва. За него са гласували над 70% от избирателите.

Един от най-интригуващите вотове, този за София, приключи с балотаж на 3 ноември между досегашния кмет Йорданка Фандъкова и бившия омбудсман Мая Манолова.

При изибрателна активност от 32, 6 % за столицата, Фандъкова получава 36.6%, Манолова 27.3%,  Борислав Игнатов 12, 6%, Борис Бонев 11.1,  Ангел Джамбаски  – 3.8 % и други 8.7

За първи път от 2009 г.  Йорданка Фандъкова отива на балотаж.

(Процентите не са окончателни, очаква се тяхното актуализиране от ЦИК).

Мая Манолова: Пробивът е направен – след 14 години  София отива на балотаж

“Пробивът е направен – след 14 години София отива на балотаж.” Това
заяви гражданският кандидат за столичен кмет Мая Манолова тази вечер, след
като стана ясно, че с досегашния кмет на София Йорданка Фандъкова отиват на
балотаж, според първите данни от екзит половете.
Според нея това, което партиите не можаха да направят за 14 години, го
направиха гражданите.
Манолова заяви, че със същия хъс, с който се е борела досега, ще се
бори и през следващата седмица, за да се постигне промяната.
“Имаме избор между диктата и демокрацията, имаме избор дали да отворим
вратата, за да влезе свободната воля на гражданите във властта, или вратата да
остане затворена и да продължат да управляват по същия начин.”
Днес София показа, че иска промяна, но е необходима още една седмица,
за да покаже, че гражданите можем да се обедини, да сме солидарни помежду си,
че можем да бъдем над партийните си пристрастия, когато се борим за промяна в
София и за по-добър живот за всички, каза още тя.

Резултатът, който постигнахме, показва, че можем да спрем корупцията,
еднопартийния монопол над съдбата на хората, мръсния въздух във властта и на
улицата, допълни Манолова.
Тя подчерта, че уважава хората, които се борят, а не тези, които се
спотайват.  Стоях с години до такива хора, които се борят и никога не съм ги питала от
коя партия са. Не питам и днес, няма да питам и утре, защото са нужни силите на
всички, за да се справим с лъжата, кражбата и силовата власт;, категорично заяви
гражданският кандидат.

Йорданка Фандъкова: Готова съм на разговор с десните партии

София показа, че е дясна”, заяви кандидатът на ГЕРБ за столичен кмет Йорданка Фандъкова, която води на първия тур с около 10%  на Манолава.

„Този избор е важен за бъдещето на града, заставаме с конкретни решения и ясни проекти”, подчерта Фандъкова.

Тя заяви, че за подкрепа на балотажа с втория, Мая Манолова, ще преговаря с десните партии.

„Готова съм на разговор с десните партии”, каза Йорданка Фандъкова.

„Всички избори са трудни. Заставам с лицето си и с биографията си, която не крия, пред хората. За 10 години управление сме направили много, но разбира се имаме и пропуски. Взела съм си поука, извадила съм си изводите”, подчерта Йорданка Фандъкова, като отказа да коментира спекулации за евентуална загуба.

„Не се крия зад празни приказки и общи думи. Ще продължа по същия начин и следващата седмица. Аз така работя. Не се страхувам от нищо”, добави Фандъкова.

„Резултатите много ясно показаха волята на софиянци. Аз вярвам в техния разум и прагматизъм. Също вярвам, че софиянци не могат да бъдат лесно манипулирани с думи за промяна, когато става въпрос за подмяна”, подчерта Фандъкова.

Грешки

Към 1.ч. снощи  120 документите от 238 секции бяха пристигнали в зала „Арена Армеец“ . В София проблемно е било гласуването с  три бюлетини. И попълването, и приемането стават много бавно като към 1 ч. все още има много секции, които още не са отчели резултата и не са попълнили протоколите. „Много тежки избори, но атмосферата е спокойна и в залата няма никакво напрежение“, обобщава председателят на ОИК-София Полина Витанова.

„Грешките са страшно много. Почти всяка секция има грешен протокол. Не мога да си обясня на какво се дължи. Все още има секции, които отчитат резултатите и попълват протоколите и са в училищата. Може би трябва да се направи анализ след изборите на какво се дължат тези грешки“, казва тя. Като дава пример как в една от секциите вместо за кмет на район в протокола са попълвали, че отчитат кмет на Столична община. Грешката е непоправима и процедурата предвижда членове на ОИК да занесат в секцията нов екземпляр от протокола, който да бъде попълнен наново.

Изтекоха информации, че на много места в страната мизата за цената на един глас е стигала до  200 лева.

Един от най-абсурдните случаи на некомпетентност е отказът на Председател на секционна избирателна комисия в ж.к. Дружба в столицата да регистрира  Никола Вапцаров от подкрепящите  Манолова,  с аргумента, „че е всеизвестен фактът, че Никола Вапцаров е мъртъв„.
Отдавна пък известен  факт е, че шефът на  Инициативния комитет на гражданския кандидат за кмет Мая Манолова е Никола Вапцаров – праплеменник на големия поет.

Санкции

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решения за налагане на глоби на пет медии заради оповестяване на резултати от местния вот от социологически проучвания преди края на изборния ден. Санкциите са срещу сайтовете „24 часа“, „Пик“, „Дир“, „Блиц“ и „Епицентър“.

ЦИК разпореди на тези медии да свалят от сайтовете си публикуваните резултати. Изборният кодекс забранява оповестяването на социологически проучвания и данни от екзитпол от деня за размисъл до края на изборния ден.   Размерът на глобите за сайтовете още не е уточнен, но според закона при първо нарушение санкцията е между 2000 и 5000 лева,а при повторно – от 5000 до 10 000 лв.

 

 

About De Fakto

Проверете също

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Във ВСС бе открита изложба с ученически творби за „държавата на реда, закона и справедливостта“

Изложба с ученически творби „В страната на справедливостта“ бе открита във Висшия съдебен съвет. С …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two + eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.