Последни новини
Home / Законът / Боян Магдалинчев: Бойко Борисов няма влияние във ВСС, не натискаме държавния глава за указа

Боян Магдалинчев: Бойко Борисов няма влияние във ВСС, не натискаме държавния глава за указа

Defakto.bg

Докладчици на Венецианската комисия идват у нас за търсенето на отговорност на „тримата големи“

Премиерът Бойко Борисов няма влияние върху Висшия съдебен съвет, във ВСС има парламентарна квота, за която поименно е ясно кой от коя парламентарна сила е предложен. Така представляващият ВСС Боян Магдалинчев коментира днес единственото изявление на президента Румен Радев след избора на Иван Гешев за главен прокурор.

Магдалинчев се зарече и че ВСС не упражнява никакъв натиск върху държавния глава.

В неделя Радев обяви, че ще вземе своето решение дали да подпише указа за Гешев или да върне на ВСС, без да се поддава на какъвто и да е натиск. И, по повод твърдения на министър-председателя заяви, че Бойко Борисов и управляващото мнозинство имат голямо влияние сред съдебните кадровици чрез парламентарната квота в съвета.

Днес Боян Магдалинчев повтори какви са намеренията на съдебния съвет при евентуално връщане на кандидата – номинацията на Иван Гешев просто да бъде прегласувана. А, ако не се съберат 17 „за“ процедурата ще бъде прекратена. Представляващият ВСС допусна и че „теоретично“ е възможно президентът да не се произнесе до 10 януари догодина, когато изтича мандатът на Сотир Цацаров, защото не е обвързан със срок.

Каква позиция ще се отстоява и от кого?

Интересен бе дебатът в Пленума на ВСС по друг болезнен въпрос.

Министър Данаил Кирилов

На 7 и 8 ноември в България ще са докладчици на Венецианската комисия за демокрация чрез право към СЕ. Поводът е изпратеният им за експертиза проект за търсене на отговорност на „тримата големи“ – главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища, известен като проектът „Кирилов“. Най-общо той залага единна процедура и за тримата, като предложение за тяхното разследване да могат да правят правосъдният министър или минимум трима кадровици, разрешението да се дава от Пленума на ВСС, обвиненията да се повдигат от спецпрокурор или от прокурор от СГП, а последна инстанция да е Наказателната колегия на ВКС.

Съветът на Европа вече обяви, че проектът не решава същностния проблем – гарантирането на обективно и независимо разследване срещу главния прокурор. А, след лансирани от Данаил Кирилов намерения за тълкувателно искане до КС, в крайна сметка проектът бе изпратен на Венецианската комисия.

За двата си дни у нас докладчиците ще проведат срещи с всеки от „тримата големи“, с правосъдния министър, с парламентарните сили, заявили са желание и за „среща-разговор“ с представители на ВСС.

Проблемът, който изникна пред Пленума днес, бе по какви критерии да се излъчат тези представители и – най-вече – какви позиции ще отстояват те.

Първоначално бяха предложени Боян Магдалинчев, Даниела Марчева и Даниела Машева. После самият Магдалинчев настоя да има участие и на наказателен съдия (той самият е административен, а Марчева – търговски) и на свой ред предложи Вероника Имова.

Намеси се Атанаска Дишева с настояването да й се отговори какви ще бъдат защитаваните позиции и че е редно първо ВСС да определи своята позиция по въпросния проект, а после да излъчва представители. „Виждам тенденцията да се изпратят хора, които защитават само една теза“, подчерта тя.

Магдалинчев се ядоса: „Едно е становище на ВСС чрез Пленума при внесен законопроект, а сега не сме в такава хипотеза. Ще се изразява мнение!“ (От което подозрението, че се подбират „съмишленици“, за които пакетирането на „тримата големи“ в една процедура е обосновано, се засили).

В крайна сметка на срещата ще отидат Боян Магдалинчев, Даниела Марчева, Даниела Машева, Евгени Диков, Вероника Имова, Севдалин Мавров и Атанаска Дишева.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.