Последни новини
Home / Законът / Единодушно и очаквано, ВСС срещу орязването на съдебния бюджет за догодина

Единодушно и очаквано, ВСС срещу орязването на съдебния бюджет за догодина

Defakto.bg

Единодушно, с 19 на 0 гласа, Пленумът на ВСС не съгласува проектобюджета за съдебната власт за 2020 г., предлаган от Министерския съвет. Кадровиците държат на разчетите, заложени в техния, самостоятелен по закон, проектобюджет за догодина.

ВСС поиска  859 300 000 лева за разходи на третата власт, Министерският съвет залага 771 317 000 лева, разликата е 87 983 000 лева.

Правителството е „качило“ с 40 милиона първоначалните си разчети, а в сравнение с 2019 г. увеличението ще е с 67,3 милиона лева. В предната бюджетна процедура обаче ръстът беше със 120 милиона.

Утре МС ще гласува проектобюджета на държавата (в който влиза и съдебният), в четвъртък ще го внесе в Народното събрание. Задължително отделно се внася и бюджетът, предложен от ВСС. Но депутатите винаги одобряват разчетите на правителството.

От днешното заседание на Пленума на ВСС отсъстваше главният прокурор Сотир Цацаров, не дойде и правосъдният министър Данаил Кирилов, който председателства заседанието по закон.

От резюме, представено от шефа на бюджетната комисия Боян Магдалинчев стана ясно, че при разчетите на кабинета за догодина няма да останат средства за предвижданите от ВСС назначения на нови 110 съдебни служители, от които 100 съдебни помощници и 10 – в Инспектората; няма да се актуализират ранговете на съдебните служители, няма да може да се обезпечат свободните щатни бройки за срок от 6 месеца, средствата за основен ремонт и придобиване на сгради ще паднат наполовина.

Пари ще има за 10 % ръст на заплатите в системата, за осигуряване на по 3 основни заплати отгоре за магистрати в свръхнатоварени съдилища и прокуратури, както и бонуси в същия размер за спецпрокуратурите и спецсъдилищата, ще се покрият и обезщетенията по КТ и ЗСВ за 95 магистрати и 301 служители – които ще се пенсионират догодина.

На въпрос на Даниела Марчева с какви аргументи финансовият министър реже техните разчети, Магдалинчев отговори, че изрични мотиви няма. Но в доклада си до МС Владислав Горанов е изтъкнал като приоритети на държавния бюджет за догодина образованието, здравеопазването, отбраната, пенсионна политиката и политиката на доходите.

Гергана Мутафова обяви, че без промени в красификаторите за администрацията на прокуратурата (а и на съдилища) няма да могат да привлекат и задържат качествени хора сред служителите, тъй като „не можем да го направим със заплата от 650 лева, каквито длъжности имаме в момента в класификаторите“.

Лозан Панов попита назованата цифра средна, основна или друга заплата на съдебни служители е. След справка Боян Магдалинчев поясни, че средната заплата е 1554 лева.

Атанаска Дишева попита дали след като няма да се получат заложените пари за кариталови разходи това означава, че отново въпросът за новата Съдебна палата във Варна се отлага с още една година и дали въобще е имало аргументация от ВСС в тази посока.

Драгомир Кояджиков скочи: „Много неуместен въпрос за Съдебната палата във Варна, там даже терен няма още! Супер неадекватни въпроси се задават, на колче ли ще я направите тази съдебна палата без терен?!“

Дишева му отговори, че на изнесения Пленум на ВСС във Варна се е говорело за предоставяне от държаватау а не за закупуване на подходящ терен. И напомни, че и миналата, и по-миналата година въпросът за Съдебната палата във Варна е оттласкван с обяснението, че няма средства.

Шефът на комисията по управление на собствеността Евгени Диков бе категоричен: „Нито за 2020 г., нито за 2022 г. има предвидени средства за изграждане на Съдебна палата във Варна именно защото няма терен и одобрен пункт. МП беше поело ангажимент, но в близките три години лично аз не виждам да бъде осигурен такъв терен“.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

“ДБ” и “ПП” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс

  “Демократична България” и “Продължаваме промяната” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.