Последни новини
Home / Избрано / Месията от Брюксел, който няма да се появи*

Месията от Брюксел, който няма да се появи*

Defakto.bg

 

„От Брюксел казаха“ се превърна в авторитетен аргумент в българския политически живот

Ах, Брюксел! Tова мистично място, населено със знаещи и можещи бюрократи, които са способни да решат всичките проблеми на България! Когато Жан-Клод Юнкер потупва Бойко Борисов по рамото и го нарича „моето златно момче“, когато Франс Тимерманс го поздравява за борбата му с корупцията и организираната престъпност, когато Жозеф Дол го провъзгласява за „най-добрия държавник в Европа“, трябва да се гордеем и безусловно да им вярваме, че царят не е гол.

Когато самата Еврокомисия публикува поредния нелеп доклад по Механизма за сътрудничество и проверка (Cooperation and Verification Mechanism, накратко CVM), чрез който трябва да оценява напредъка на България в осигуряването на съдийска независимост, борба срещу корупцията и др., трябва да се доверим на заключенията на институцията, че България най-после е изпълнила копенхагенските критерии. И не само! Европейският парламент и Съвет трябва да са спокойни, че „иновативната“ идея за постмониторингов съвет, оглавен от Екатерина Захариева и Боян Магдалинчев, ще гарантира върховенството на закона и успешната борба срещу корупцията и в бъдеще.

Брюксел като фетиш

Много сънародници са дискутирали темата за Спасителя, когото вечно чакаме у нас. В народната митология, той е или чужденец, който няма други грижи, освен благородно да помогне на България, защото е най-красивата страна, или недооценен нашенец, на когото се приписват свръхчовешки способности. Понякога, цели държави, институции и/или идеологически центрове символизират прословутото Спасение, което ни дебне, но все не ни застига.

В такава роля беше представян най-целенасочено и Брюксел в продължение на поне две десетилетия от политици и родни анализатори. „От Брюксел казаха“ се превърна в авторитетен аргумент в българския политически живот. Няма значение какви са компетенциите на автора на дадено твърдение. Няма смисъл да се изследва контекстът, включително и политическите договорки и обвързаности на европейско ниво, които са обусловили съответното изказване. Няма и логика да се анализира какво точно е казано. Щом е изразено в Брюксел, не подлежи на съмнение.

Брюкселската реалност, обаче, е по-различна от митологията.

Брюксел като място за разчистване на сметки

В началото бяха сметките – не политическите, а личните. Идеологическите кръгове около първото правителство на ГЕРБ се опитаха да превърнат Брюксел в място за разчистване на сметки на база на доноси, инсинуации и т.н. Тези хора са били напълно наясно с компетенциите на европейските институции, но в контекста на обожествяването на Брюксел в България, е очернящо да разпространиш новината, че „в Брюксел има сигнал срещу човек Х“, „Брюксел бил разследвал човек У“ и пр. Кой от Брюксел? На какво основание? Има ли въобще основание? Имат ли европейските институции правомощия за това? Няма значение! Важно е да се гърми в публичното пространство! Още по-важно е да се представи в определени среди, че Брюксел имал подозрения, защото от България бил подаден сигнал. Сигнализирането трябваше да придава тежест и непременно да вменява съмнения.

Не изключвам, разбира се, и факта, че през тези години някои хора наистина са очаквали от Брюксел да реши ключови проблеми в България – направо да ни третира като васална държава. Тази наивност продължава да личи и в отношението към  Лаура Кьовеши, от която някои очаква с вълшебна пръчка да сложи край на корупцията в България. Дори да приемем, че е изключително способна, Кьовеши има ограничени правомощия. Освен това, тя ще работи с български прокурори и така наречената Европейска прокуратура ще внася делата за злоупотреби с еврофондове в родния специализиран съд.

Брюксел като легитимация на статуквото

След горчивото прозрение, че Брюксел не може да разчиства сметки, дойде нов повей – може ли Брюксел да легитимира статуквото, да служи като параван на нередностите в България? Процесът на вътрешно гниене в Европейската народна партия (ЕНП), към чието семейство ГЕРБ принадлежи, създаде предпоставки за това, а прословутият CVM, преведен на български с ПР цел като евромониторинг, се оказа идеалното оръдие – хем правителството ще рие правните основи на страната като глиган, хем Брюксел ще валидира тази дейност като напредък.

Де факто, всички инициативи, които са заклеймени от специалистите в областта на върховенството на закона като антиконституционни, са одобрени от Европейската комисия в докладите й за България – създаването на извънредно правосъдие, основаването на политическа анти-корупционна агенция (защото корупцията била извън правителството), нелепите промени в НПК, псевдо реформата на ВСС и много други. Европейската комисия поздрави и иновативния подход на г-н Цацаров да извършва вътрешни реформи в прокуратурата по свое усмотрение, без контрол. Както каза мой колега с чувство за хумор, естеството на CVM е, че България не сътрудничи, а Еврокомисията не проверява.

Брюксел като прехвърляне на отговорност

Някои анализатори започнаха да прозират, че Брюксел няма да ни помогне, защото не може, дори и да иска. Други още мечтаят, че с новия механизъм, който ще направи еврофондовете зависими от състоянието на върховенството на закона, ще настъпят големи промени в България. Блажени са вярващите – дано да е така. И все пак, грубият начин, по който ЕНП се саморазправи с френския кандидат за еврокомисар Силви Гулар само защото Емануел Макрон иска сериозни реформи в ЕС, включително и в областта на опазването на върховенството на закона, дава индикации, че ЕНП ще саботира подобни инициативи. Ако се прилагат същите „принципни“ критерии като в нашия „евромониторинг“, картината става все по-мрачна и по-тъжна.

Но в крайна сметка, ако твоята къща гори, а пожарната не идва, най-естествено е да се опиташ да изгасиш пожара по друг начин. Учи ли, наистина, неволята, когато Месиите от Брюксел не идват? Не се чуват сирени.

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

2 коментара

  1. Колеги, цитирайте поне източника. Че копираме – копираме, но поне да сме коректни в копирането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.