Последни новини
Home / Законът / Още два отвода от конкурсна комисия за окръжните съдилища (допълнена)

Още два отвода от конкурсна комисия за окръжните съдилища (допълнена)

Defakto.bg

Ще пишат правила за освобождаването на съдии при оставка

Още два отвода на членове на комисия в конкурса за повишение в окръжните съдилища гласува днес Съдийската колегия на ВСС.

Този път нежелание да участват в процедурата са декларирали избрани чрез жребий редовен и резервен член на конкурсната комисия, която ще оценява кандидатите за търговски съдии в ОС.

Отводите отново са от магистрати от Софийския апелативен съд – Иво Димитров (редовен член) и Анелия Цанкова (резервен член).

След гласуването на отводите, рулетката на случайния избор посочи двама нови членове на тази конкурсна ковисия.

Миналата седмица колегията без обсъждане вече прие други два отвода от конкурса за повишение в ОС, но на наказателни съдии от Софийския апелативен съд – Калин Калпакчиев и Весислава Иванова. В заявленията си до ВСС двамата, членове на състава, постановил условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман, изрично бяха свързали отводите си с публичните нападки срещу тях, включително и от кадровици.

Сериозен дебат днес предизвика подадената оставка от съдия Бисерка Памукова от Софийския районен съд.

Тя е мотивирала решението си да напусне системата със здравословни проблеми, като е посочила и срок, в който се ангажира да изпише ненаписаните си дела.

Проблемът обаче бе подет принципно – че колегията изпада в противоречия и разнобой при гласуването на подадени оставки, макар да е ясно – в случая кадровиците нямат право на преценки и са длъжни да уважат волята на магистратите, пожелали да се разделят със систевата. Цитиран бе и примерът с Методи Лалов, около чиято оставка се разигра цяла сага и отбрани членове на Съдийската колегия много държаха той да се произнесе по мерки за неотклонение по висящи дела, като условие да го освободят.

Напомнено бе и че за други хипотези колегията има яснота изпълнението на кои точно задължения, свързани с разпределените дела, изисква от съдии, които например израстват в кариерата.

В крайна сметка кадровиците приеха да се изготвят правила и за приемането на оставките, което се възлага на вече съществуваща работна група. А гласуването по заявлението на съдия Бисерка Памукова бе отложено.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.