Последни новини
Home / Законът / Превръщането на огняр от РС-Гълъбово в шофьор в РС-Стара Загора отприщи „революционен“ дебат

Превръщането на огняр от РС-Гълъбово в шофьор в РС-Стара Загора отприщи „революционен“ дебат

Defakto.bg

Размяната на една бройка за съдебен служител измежду две районни съдилища разпали нов дебат за реформата на съдебната карта в колегията на ВСС. Дотам, че Красимир Шекерджиев предупреди: „Колеги, заседанието е публично, а изказаните тези докарват хората по места до революция!“.

Всичко това се случваше на фона на неотдавнашно решение на кадровиците, че посоките на структурните промени в районните съдилища ще получат крайното си решение след приключване на европроекта за съдебната карта и единната информационна система на съдилищата с ръководител Гергана Мутафова.

Поводът темата пак да бъде подета днес бе искането за съкращаване на 1 щат за „работник поддръжка сгради – огняр“ в РС – Гълъбово, разкриване на 1 щат за „шофьор“ в РС – Стара Загора и преместване на 1 съдебен служител от Районен съд – Гълъбово в Районен съд – Стара Загора.

В крайна сметка трансформацията бе гласувана от кадровиците единодушно с 10 „за“.

Но преди това Боян Новански отвори дума за реформата на съдената карта, използвайки примера на РС-Гълъбово, който бил открит през 2007 г. и на близкия до него РС-Раднево, чийто бюджет пък бил 700 000 лева, с напомнянето че в този регион отсотянията не са големи и областинят град Стара Загора е на трийсетина километра. „Не знам защо продължаваме да нямаме ясна визия за съдебната карта. Няма никаква пречка РС Гълъбово и Раднево да бъдат обединени под някаква форма с РС-Стара Загора“, обяви Новански.

После някак неусетно разсъжденията се пренесоха и към районните съдилища в Каварна и Балчик.

Това предизвика Красимир Шекерджиев да заяви: „Заседанието е публично, от подони изказвания хората в Гълъбово, Каварна и Балчик са пред революция. Ако закрием Каварна и Балчик, на север от Варна няма да има РС. От Каварна, най-северният съд в България до Дуранкулак има 42 км, знаете ли как се стига дотам. Дайте да спрем, не е сериозно и създаваме напрежение, което просто не е нужно!“

Тук Даниела Марчева се намеси с напомнянето, че тя и Боряна Димитрова са имали варианти за Гълъбово и Раднево и те са част от изпратените на проектния екип предложения. После каза: „Ще помоля колегите от бюджетната комисия да вземат някакво отношение при бюджетирането и да се финансират тези РС дотолкова, доколкото те имат нужда. Наистина е фрапиращо малки съдилища да разполагат с такъв бюджет“.

Боян Магдалинчев реагира: „Това няма нищо общо със съдебната карта!“

Атанаска Дишева прикани все пак да изчакат резултатите от европроекта, чиито срокове непрекъснато се удължават.

Не прекратиха командироване на съдия от Дупница в СРС

Съдийската колегия отказа да прекрати командироването в Софийския районен съд на Светослав Пиронев, щатен съдия от РС-Дупница.

Искането бе на председателя на дупнишкия съд, а от разменените се разбра, че той се е мотивирал включително с възниканалото напрежение сред магистратите заради двама командировани.

Пиронев е в СРС от края на 2017 г.

Комисията по натовареността излиза с отрицателно становище за прекратяване на командироването. Като сочи, че натовареността по щат на един съдия месечно в РС – Дупница по постъпили дела е 32,47 бр. при средна за нивото съответно 35,67 бр., а по дела за разглеждане – 43,48 бр., при средна – 44,92 бр. За същия период натовареността по щат на един съдия месечно в Софийски районен съд по постъпили дела е 39,83 бр. и по дела за разглеждане – 77,42 бр.

И още: „При съпоставка на действителната  натовареност в двата органа се установи следното: Районен съд  – Дупница е с 45,57 бр. постъпили дела и 61,02 бр. дела за разглеждане месечно от един съдия, а Софийски районен е с 49,99 бр. постъпили дела и 97,16 бр. дела за разглеждане месечно от един съдия“.

На снимката: Сградата на Районен съд-Гълъбово

About De Fakto

Проверете също

Белгийската прокуратура арестува вицепрезидент на Европарламента по подозрение за корупция

Гъркинята Ева Каили, вицепрезидент на Европарламента и евродепутат, е била арестувана в петък  по подозрение …

Крум Зарков: Правосъдният министър на Австрия подкрепя България за Шенген

Съвсем не всички в Австрия са съгласни с решението, което ни  блокира за Шенген.  Министърът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.