Последни новини
Home / Законът / Превръщането на огняр от РС-Гълъбово в шофьор в РС-Стара Загора отприщи “революционен” дебат

Превръщането на огняр от РС-Гълъбово в шофьор в РС-Стара Загора отприщи “революционен” дебат

Defakto.bg

Размяната на една бройка за съдебен служител измежду две районни съдилища разпали нов дебат за реформата на съдебната карта в колегията на ВСС. Дотам, че Красимир Шекерджиев предупреди: “Колеги, заседанието е публично, а изказаните тези докарват хората по места до революция!”.

Всичко това се случваше на фона на неотдавнашно решение на кадровиците, че посоките на структурните промени в районните съдилища ще получат крайното си решение след приключване на европроекта за съдебната карта и единната информационна система на съдилищата с ръководител Гергана Мутафова.

Поводът темата пак да бъде подета днес бе искането за съкращаване на 1 щат за „работник поддръжка сгради – огняр“ в РС – Гълъбово, разкриване на 1 щат за „шофьор“ в РС – Стара Загора и преместване на 1 съдебен служител от Районен съд – Гълъбово в Районен съд – Стара Загора.

В крайна сметка трансформацията бе гласувана от кадровиците единодушно с 10 “за”.

Но преди това Боян Новански отвори дума за реформата на съдената карта, използвайки примера на РС-Гълъбово, който бил открит през 2007 г. и на близкия до него РС-Раднево, чийто бюджет пък бил 700 000 лева, с напомнянето че в този регион отсотянията не са големи и областинят град Стара Загора е на трийсетина километра. “Не знам защо продължаваме да нямаме ясна визия за съдебната карта. Няма никаква пречка РС Гълъбово и Раднево да бъдат обединени под някаква форма с РС-Стара Загора”, обяви Новански.

После някак неусетно разсъжденията се пренесоха и към районните съдилища в Каварна и Балчик.

Това предизвика Красимир Шекерджиев да заяви: “Заседанието е публично, от подони изказвания хората в Гълъбово, Каварна и Балчик са пред революция. Ако закрием Каварна и Балчик, на север от Варна няма да има РС. От Каварна, най-северният съд в България до Дуранкулак има 42 км, знаете ли как се стига дотам. Дайте да спрем, не е сериозно и създаваме напрежение, което просто не е нужно!”

Тук Даниела Марчева се намеси с напомнянето, че тя и Боряна Димитрова са имали варианти за Гълъбово и Раднево и те са част от изпратените на проектния екип предложения. После каза: “Ще помоля колегите от бюджетната комисия да вземат някакво отношение при бюджетирането и да се финансират тези РС дотолкова, доколкото те имат нужда. Наистина е фрапиращо малки съдилища да разполагат с такъв бюджет”.

Боян Магдалинчев реагира: “Това няма нищо общо със съдебната карта!”

Атанаска Дишева прикани все пак да изчакат резултатите от европроекта, чиито срокове непрекъснато се удължават.

Не прекратиха командироване на съдия от Дупница в СРС

Съдийската колегия отказа да прекрати командироването в Софийския районен съд на Светослав Пиронев, щатен съдия от РС-Дупница.

Искането бе на председателя на дупнишкия съд, а от разменените се разбра, че той се е мотивирал включително с възниканалото напрежение сред магистратите заради двама командировани.

Пиронев е в СРС от края на 2017 г.

Комисията по натовареността излиза с отрицателно становище за прекратяване на командироването. Като сочи, че натовареността по щат на един съдия месечно в РС – Дупница по постъпили дела е 32,47 бр. при средна за нивото съответно 35,67 бр., а по дела за разглеждане – 43,48 бр., при средна – 44,92 бр. За същия период натовареността по щат на един съдия месечно в Софийски районен съд по постъпили дела е 39,83 бр. и по дела за разглеждане – 77,42 бр.

И още: “При съпоставка на действителната  натовареност в двата органа се установи следното: Районен съд  – Дупница е с 45,57 бр. постъпили дела и 61,02 бр. дела за разглеждане месечно от един съдия, а Софийски районен е с 49,99 бр. постъпили дела и 97,16 бр. дела за разглеждане месечно от един съдия”.

На снимката: Сградата на Районен съд-Гълъбово

About De Fakto

Проверете също

Може ли да се облага превишението на разходите над приходите при “обикновена” ревизия на граждани, ще тълкува ВАС

НАП не може да начислява данъци за разходи, категоричен е Висшият адвокатски съвет Любопитен и …

Съдът на ЕС: Достъпът до трафичните данни е разрешен само по дела за тежка престъпност и сериозни заплахи за сигурността

Достъпът, за целите на наказателни разследвания, до съвкупност от данни от електронни съобщения за трафика …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.