Последни новини
Home / Законът / Руският дипломат, сочен от прокуратурата за шпионин, обявен за “персона нон грата”

Руският дипломат, сочен от прокуратурата за шпионин, обявен за “персона нон грата”

Defakto.bg

Руският дипломат, за когото вчера прокуратурата съобщи, че е уличен в шпионаж, е обявен за персона нон грата и е даден срок от 24 часа да напусне страната. В реакцията си руското посолство заявява, че днес е получило нотата на Външно министерство и техният дипловат ще напусне България в посочения срок. “Руската страна си запазва правото на ответни мерки”, се казва още в съобщението.

Вчера, след като ПРБ официално огласи вестта за пореден руски “шпионин”, от МВнР информираха, че по техни данни дипломатът вече е е напуснал страната. Днес се оказа, че не е така. А от отговора на руското посолство ясно се разбира, че акцията няма да остане без последици.

Днес сутринта руският посланик Анатолий Макаров е бил поканен  на среща в МВнР и му е връчена нотата.

Според съобщение на МВнР среща с посланик Макаров е била проведена и в петък, на 25 октомври, когато е било отправено устно искане за отзоваване на запозрения в шпионаж дипломат в рамките на 72 часа.

Дойде реакция и от САЩ.

За нея съобщава БНР: “Съединените щати оценяват високо последните действия на българското правителство в защита на суверенитета и независимостта на страната от зловредни влияния, се казва в становище, публикувано на сайта на посолството на САЩ у нас.

Ние подкрепяме дългосрочните усилия на институциите, ангажирани с разследването и разкриването на нарушения на българските закони. България е силен съюзник в НАТО и партньор в качеството си на член на ЕС и има неотменимо право да определя своето собствено бъдеще, се посочва още в становището”.

About De Fakto

Проверете също

Съдебната реформа – приоритет, кандидат за “правосъдието” – в режим на обяснения

Съдебната реформа е сред приоритетите на “Има такъв народ”. Тя бе сред изчетените днес от …

Парламентът задължи главния прокурор да отчете кого е защитавало Бюрото по защита от 1 януари 2020-а до 30 юни 2021-а година

Със 143 “за” от 145 присъстващи депутати Народното събрание задължи главния прокурор до 14 дни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.