Последни новини
Home / Законът / Опитът на съседите: В Румъния разводите по взаимно съгласие се решават от нотариус

Опитът на съседите: В Румъния разводите по взаимно съгласие се решават от нотариус

Defakto.bg

От близо десет години производството за разтрогване на брак по взаимно съгласие в Румъния се извършва пред нотариус. Според действащото в северната ни съседка законодателство актовете, издавани от румънските нотариуси по “безспорните” разводи се приемат като съдебно решение от гледна точка на последиците.

За това информира Нотариалната камара след проведена в Букурещ многостранна среща между нотариатите на България, Румъния, Сърбия, Унгария, Гърция и Малта.

Темата за разводите по взаимно съгласие и задължителното им минаване през съд се повдига отдавна. У нас остава правилото, че разтрогването на брака става със съдебен акт.

“Друга  тема от дискусията по време на многостранната среща беше европейското удостоверение за наследство, съгласно от Регламент (ЕС) № 650/2012. Румънските колеги споделиха, че са имали дискусия с Европейската комисия във връзка с обособяването на централизиран регистър на всички национални регистри, най–вече що се отнася до европейските удостоверения за наследници с оглед избягването на дублирането на процедури за удостоверяване на наследници в две държави”, съобщават още от Нотариалната камара.

Любопитно е и че в Румъния Нотариалната камара поддържа единадесет на брой електронни регистри, като регистър по наследяване, регистър за граждански бракове и граждански партньорства, регистър на кредиторите, регистър на пълномощните, регистър на удостоверенията за смърт и други.

About De Fakto

Проверете също

“Правосъдие за всеки” подновява протестите срещу политическото бездействие в НС за съдебна реформа

 Инициативата „Правосъдие за всеки” подновява протестните си  действия, а новото събитие  ще се проведе на …

Съдът на ЕС наложи на Полша глоба от  500 000 евро на ден за неизпълнение на съдебна заповед

Съдия Росарио Силва де Лапуерта, зам.-председател на Съда на ЕС осъди Полша да заплаща на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.