Последни новини
Home / Законът / Опитът на съседите: В Румъния разводите по взаимно съгласие се решават от нотариус

Опитът на съседите: В Румъния разводите по взаимно съгласие се решават от нотариус

Defakto.bg

От близо десет години производството за разтрогване на брак по взаимно съгласие в Румъния се извършва пред нотариус. Според действащото в северната ни съседка законодателство актовете, издавани от румънските нотариуси по „безспорните“ разводи се приемат като съдебно решение от гледна точка на последиците.

За това информира Нотариалната камара след проведена в Букурещ многостранна среща между нотариатите на България, Румъния, Сърбия, Унгария, Гърция и Малта.

Темата за разводите по взаимно съгласие и задължителното им минаване през съд се повдига отдавна. У нас остава правилото, че разтрогването на брака става със съдебен акт.

„Друга  тема от дискусията по време на многостранната среща беше европейското удостоверение за наследство, съгласно от Регламент (ЕС) № 650/2012. Румънските колеги споделиха, че са имали дискусия с Европейската комисия във връзка с обособяването на централизиран регистър на всички национални регистри, най–вече що се отнася до европейските удостоверения за наследници с оглед избягването на дублирането на процедури за удостоверяване на наследници в две държави“, съобщават още от Нотариалната камара.

Любопитно е и че в Румъния Нотариалната камара поддържа единадесет на брой електронни регистри, като регистър по наследяване, регистър за граждански бракове и граждански партньорства, регистър на кредиторите, регистър на пълномощните, регистър на удостоверенията за смърт и други.

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Правителството за втори път гласува антикорупционния закон срещу “ развалата“ по високите етаж на властта

Министерският съвет отново гласува проекта на Закон за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши …

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + 16 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.