Последни новини
Home / Законът / Опитът на съседите: В Румъния разводите по взаимно съгласие се решават от нотариус

Опитът на съседите: В Румъния разводите по взаимно съгласие се решават от нотариус

Defakto.bg

От близо десет години производството за разтрогване на брак по взаимно съгласие в Румъния се извършва пред нотариус. Според действащото в северната ни съседка законодателство актовете, издавани от румънските нотариуси по „безспорните“ разводи се приемат като съдебно решение от гледна точка на последиците.

За това информира Нотариалната камара след проведена в Букурещ многостранна среща между нотариатите на България, Румъния, Сърбия, Унгария, Гърция и Малта.

Темата за разводите по взаимно съгласие и задължителното им минаване през съд се повдига отдавна. У нас остава правилото, че разтрогването на брака става със съдебен акт.

„Друга  тема от дискусията по време на многостранната среща беше европейското удостоверение за наследство, съгласно от Регламент (ЕС) № 650/2012. Румънските колеги споделиха, че са имали дискусия с Европейската комисия във връзка с обособяването на централизиран регистър на всички национални регистри, най–вече що се отнася до европейските удостоверения за наследници с оглед избягването на дублирането на процедури за удостоверяване на наследници в две държави“, съобщават още от Нотариалната камара.

Любопитно е и че в Румъния Нотариалната камара поддържа единадесет на брой електронни регистри, като регистър по наследяване, регистър за граждански бракове и граждански партньорства, регистър на кредиторите, регистър на пълномощните, регистър на удостоверенията за смърт и други.

About De Fakto

Проверете също

КПКОНПИ към министър Йорданова: Повторението на кухи фрази прикрива липсата на капацитет и реални закони

„Повторението на едни и същи кухи фрази в публичното пространство от министъра на правосъдието и …

Надежда Йорданова към прокуратурата: Какво става с „кюлчетата и банкнотите“ и автентичността на записите?  

  Очаквам на 8 февруари решението на Конституционния съд по въпроса  дали правосъдният министър може …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.