Последни новини
Home / Законът / Въпреки оспорването на избора, Радослав Димов „предварително“ оглави Софийската апелативна прокуратура

Въпреки оспорването на избора, Радослав Димов „предварително“ оглави Софийската апелативна прокуратура

Defakto.bg

ВАС уважи искането на Прокурорската колегия на ВСС

Подобно на Софийския глрадски съд, и Софийската апелативна прокуратура вече има „предварително“ назначен ръководител.

Радослав Димов

С окончателно определение Георги Георгиев (председател и докладчик), Тодор Тодоров, Стела Динчева от Върховния административен съд постановиха предварително изпълнение на решението за избора на Радослав Димов за апелативен прокурор на София. Искането бе отправено от Прокурорската колегия на ВСС. Дотук се стига, след като изборът на Димов бе оспорен от конкурента му в надпреварата Албена Вутова. По закон жалбата спира изпълнението на решението, освен ако съдът не прецени друго. Дали вотът за Димов е бил законосъобразен и в синхрон с правилата ВАС ще се произнася тепърва.

С две думи – под индиго се повтаря ситуацията в СГС. Нещо повече – в мотивите си към определението сега тримата върховни съдии се позовават на произнасянето за Софийския градски съд.

След като веднъж отказаха да преизберат Албена Вутова за втори мандат начело на Софийската апелативна прокуратура, а тя се кандидатира отново, на 11 септември с 8 „за“ кадровиците предпочетоха конкурента й Радослав Димов – районен прокурор на София. Вутова оспори кадровото решение пред ВАС, а на 14 октомври Прокурорската колегия поиска от съда да разпореди „предварително изпълнение“. С пестеливия мотив, че забавянето на назначението на титуляр сериозно ще увреди най-голямата апелативна прокуратура в страната.

Пред ВАС представителите на колегията също са заявили, че предварителното изпълнение ще защити „важен обществен интерес“- ефективността на работата на тази прокуратура, спешната нужда от структуриране на управленски екип и провеждане на управленска програма.

Представителят на Албена Вутова (и.ф. ръководител) е опонирал, че ефективността и стабилността са налице и в момента, затова пък избързването може да доведе до ред негативи в работата на Софийската районна прокуратура, чийто шеф е Димов.

Определението на ВАС:

Разпоредбата на чл. 167 ал. 1 АПК предвижда, че при всяко положение на делото по искане на страна съдът може да допусне предварително изпълнение на обжалвания административен акт, при условията при които може да бъде допуснато от административния орган. Тези условия са предвидени в чл. 60 АПК и включват и посочените в искането засягане на обществения интерес и настъпване на значителни вреди от забавяне изпълнението на акта.

В случая е безспорна важността на звеното Апелативна прокуратура гр. София с оглед статистическите данни за обема и спецификата на делата, които количесвени и качествени показатели обосновават повишеното внимание и правен интерес на кадровия орган по отношение административния ръководител и управленския екип като основен приоритет. В този смисъл се споделят принципните мотиви, изразени в определение за допускане предварителното изпълнение на акта по адм. дело № 14988/2018г. по описа на ВАС, шесто отделение. Спецификата на конкретния случай също налага извод за основателност на искането по настоящето дело и се изразява в това, че изпълняващият длъжността също е участник в конкурса за същата длъжност и обжалва неблагоприятния за него резултат. Това правно положение, в което първоначалната преценка на кадровия орган за избор на временно изпълняващ длъжността и последваща преценка за избор на административен ръководител са различни, следва да бъде преустановено с предварително изпълнение на решението като гаранция да не настъпят значителни вреди и с цел охрана на обществения интерес от забавяне изпълнението на акта.
Доводите, основаващи се на твърденията, че ще настъпят вреди за други звена на съдебната власт като последица от предварителното изпълнение на обжалвания акт, са извън преценката по настоящия случай и поради това неотносими и не се обсъждат.

About De Fakto

Проверете също

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Правосъдие за всеки: Промените в Конституцията да се гласуват на първо четене, но после… много да се мисли

Управителният съвет на Инициатива „Правосъдие за всеки“ изпрати становището си по предлаганите промени в Конституцията …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.