Последни новини
Home / Законът / Цацаров отговаря на Манолова по сигнал за организиран ромски вот в столицата

Цацаров отговаря на Манолова по сигнал за организиран ромски вот в столицата

Defakto.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров изпрати отговор на сигнал от инициативния комитет, издигнал кандидатурата за кмет на Мая Манолова, в който се твърди за масово купуване и продаване на гласове в ромските квартали на София.

Настоятелно моля да организиране извънредно дежурство на всички прокурори и разследващи полицаи, които не са в разрешен отпуск, лично да присъстват със служебни автомобили в ромските квартали на София на 3 ноември от 7:00 до 20:00 ч., за да констатират купуването на гласове, което се готви„, е написал председателят на инициативния комитет на  Манолова – Никола Вапцаров. Посочва още, че в изборния ден на 27 октомври е имало „безпрецедентно купуване на гласове в полза на управляващата партия ГЕРБ за нейния кандидат Йорданка Фандъкова – това се извърши в избирателните секции с преобладаващо ромско население в квартал Филиповци, Красна Поляна, Люлин, Слатина и другите покрайнини на София“.

В отговора си Цацаров се позовава на  „съвместна заповед на главния прокурор, министърът на вътрешните работи и председателя на ДАНС „, с която е  „създадено и действа Национално междуведомствено звено, което кординира работата на дежурните звена в трите институции и осигурява взаимодействие между тях, както и обмена на информация с ЦИК“.

Като резултат  ще работят  дежурни прокурори в изборния ден. „Без да коментирам съответствието на искането ви с действащите закони и с правомощията на прокуратурата, Ви уверявам, че тези правомощия ще бъдат осъществени при стриктно спазване на НПК, Изборния кодекс и Закона за съдебната власт„, казва  главният прокурор. Той  отбеляяязва  още , че в подадения сигнал от инициативния комитет „липсват каквито и да е конкретни твърдения за извършени престъпления против политическите права на гражданите, освен общото заключение за „безпрецедентно купуване на гласове“

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.