Последни новини
Home / Законът / ВСС публикува пълния протокол от избора на Иван Гешев

ВСС публикува пълния протокол от избора на Иван Гешев

Defakto.bg

На страницата на ВСС е публикуван пълният стенографски протокол от заседанието на 24 октомври, на коeто с 20 “за” срещу 4 “против” Иван Стоименов Гешев бе избран за главен прокурор.

Документът е от 240 страници и е интересно четиво – и като цяло, и в отделни части. Особено за магистрати, юристи, държавници, а и граждани, не безразлични към избора на най-властната фигура в третата власт (защото главният прокурор като методически ръководител на всички прокурори и пряк началник на техните началници безспорно е такава фигура, колкото и да ни убеждават в обратното).

В протокола могат “черно на бяло” да се прочетат отговорите на Иван Гешев по ред чувствителни проблеми, както и неговите виждания за правата на човека като права на всички граждани и убеждението му, че прокурорът трябва да внася обвинителен акт в съда и когато не е 100 % сигурен в неговата успешност.

В протокола са и репликите на избрания от ВСС за нов главен прокурор към инакомислещи дами от съвета като: “Ще се изпитваме ли?”,  “Не сме на изпит по политология!”, “Попитайте конкретно, за да се успокоите, да ви кажа”,  “Какво точно изчаквате да ви кажа, за да сте щастлива?”

Тук са и думите на главния прокурор Сотир Цацаров за “двете сгради”, в които е протекъл изборът на Лозан Панов, както и предни негови реплики, че не изключва и своя избор в сочените процедури.

В протокола е цялото близо 10-часово заседание на ВСС от изборния 24 октомври. (Е, липсват картините пред съвета, скандиранията “Гешев!”, “Гешев!”, “Той знае, че сме тук и ни чува!” и прочее изказани подкрепи).

Приятно четене!

About De Fakto

Проверете също

ВАС потвърди изцяло отмяната на Наредба за управление на отпадъците на територията на Община Самоков от 2017 г.

  Тричленен състав на Върховния административен потвърди решението на Административен съд София – област, с …

Настояване: Не Прокурорската колегия, Пленумът на ВСС да подбира европейските делегирани прокурори

И това да става с квалифицирано мнозинство от 17 “за” Проектът за промени в Наказателно-процесуалния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.