Последни новини
Home / Законът / ВСС публикува пълния протокол от избора на Иван Гешев

ВСС публикува пълния протокол от избора на Иван Гешев

Defakto.bg

На страницата на ВСС е публикуван пълният стенографски протокол от заседанието на 24 октомври, на коeто с 20 “за” срещу 4 “против” Иван Стоименов Гешев бе избран за главен прокурор.

Документът е от 240 страници и е интересно четиво – и като цяло, и в отделни части. Особено за магистрати, юристи, държавници, а и граждани, не безразлични към избора на най-властната фигура в третата власт (защото главният прокурор като методически ръководител на всички прокурори и пряк началник на техните началници безспорно е такава фигура, колкото и да ни убеждават в обратното).

В протокола могат “черно на бяло” да се прочетат отговорите на Иван Гешев по ред чувствителни проблеми, както и неговите виждания за правата на човека като права на всички граждани и убеждението му, че прокурорът трябва да внася обвинителен акт в съда и когато не е 100 % сигурен в неговата успешност.

В протокола са и репликите на избрания от ВСС за нов главен прокурор към инакомислещи дами от съвета като: “Ще се изпитваме ли?”,  “Не сме на изпит по политология!”, “Попитайте конкретно, за да се успокоите, да ви кажа”,  “Какво точно изчаквате да ви кажа, за да сте щастлива?”

Тук са и думите на главния прокурор Сотир Цацаров за “двете сгради”, в които е протекъл изборът на Лозан Панов, както и предни негови реплики, че не изключва и своя избор в сочените процедури.

В протокола е цялото близо 10-часово заседание на ВСС от изборния 24 октомври. (Е, липсват картините пред съвета, скандиранията “Гешев!”, “Гешев!”, “Той знае, че сме тук и ни чува!” и прочее изказани подкрепи).

Приятно четене!

About De Fakto

Проверете също

Окончателно: Парламентът запази инвестиционното гражданство, касаело 60-70 души

За първите два месеца на годината 1458 “нови” българи Парламентът запази даването на българско гражданство …

Бивши шефове в ГДБОП влизат в съда по обвинение за подкупи

Специализираната прокуратура внесе в спецсъда обвинителен акт срещу бившия началник на отдел “Наркотици” в ГДБОП …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.