Последни новини
Home / Законът / Вход за защитници и облекчени онлайн справки по дела договориха столичните адвокати и Софийският районен съд

Вход за защитници и облекчени онлайн справки по дела договориха столичните адвокати и Софийският районен съд

Defakto.bg

Отваряне на служебен вход за адвокати в двете сгради на Софийския районен съд – на бул. „Скобелев“ (където е наказателното отделение) и на бул. „Цар Борис Трети“ (там е гражданското отделение) са договорили столичните адвокати с ръководството на СРС.

Председателят на САК Ивайло Данов

Споразумението е постигнато след среща на председателя на САК Ивайло Данов, секретаря на адвокатския съвет Пейчо Пейчев и членовете на съвета Стефан Марчев и Мария Вълканова с председателя на Софийски районен съд Александър Ангелов, зам.-председатели и съдебния администратор. За това информираха от Софийската адвокатска колегия.
Повод за срещата са станали много сигнали от столични защитници за трудностите, които срещат както при разглеждане на делата в СРС, така и в комуникацията си с деловодствата на съда.

В пикови часове висенето на адвокатите на общите опашки за достъп до двете сгради на най-големия съд в страната води до закъснения за заседания и създава напрежение, са обяснили представителите на САК. Функционално двете сгради позволяват обособяването на втори скенер на входа, който да бъде използван като вход за адвокати. Скенерите са налични и в момента, но за „отварянето“ на нов служебен вход са нужни и допълнителни служители от Главна дирекция „Охрана“ към МП – по 7 за всяка от двете сгради, които да обслужват скенерите през цялото работно време на съда. Постигнато е  съгласие както ръководството на САК, така и ръководството на СРС, да поискат от министъра на правосъдието и Висшия съдебен съвет предвиждане на допълнителни щатни бройки за охрана на сградите на СРС за следващата бюджетна година.

Председателят на СРС Александър Ангелов

Друг обсъден и решен проблем е бил този със сайта на Софийския районен съд, който вече не позволява да се правят справки за актове по три имена и ЕГН на страните. По искане на Софийския адвокатски съвет, със становище рег.№НДМСПО-17-624/18.07.2018г., Комисията за защита на личните данни е приела, че осигуряването на възможност за извършването на справки в регистри на съдебни органи, в т.ч. в азбучни указатели, водени електронно, по критерии за търсене „три имена“ или „ЕГН“ на физическо лице е допустимо и законосъобразно. Ръководството на СРС е поело ангажимент да се извърши промяна в електронния портал на сайта на СРС за възстановяване възможността за търсене по три имена и ЕГН на физическо лице.

Обсъдена е била също възможността за провеждане на общ юридически форум с представители на гилдиите на съдиите, прокурорите и адвокатите, на който да се обсъдят проблемите при работата по делата, да се чуят различните гледни точки и да се вземат съгласувани мерки за тяхното решаване, така че да се улесни работата на всички и гражданите да получат по-бърз достъп до правосъдие.
От своя страна, ръководството на съда е информирало, че забавеното получаване на информация за присъждане на разноски при служебните защити, най-вече по наказателни дела, пречи на тяхното своевременно присъждане.

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: По случая „Гигова“ ВАдвС прие една декларация, в сайта се оказа друга – помпозна и нелепа срещу журналистите

Изненадващо научаваме, че позицията на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) срещу журналистическа публикация  за конфликт на …

ВСС избира измежду петима кандидати национален член, негов заместник и помощник в Евроюст

Висшият съдебен съвет предстои да избере национален член от България в Агенцията на Европейския съюз …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.