Последни новини
Home / Законът / Вход за защитници и облекчени онлайн справки по дела договориха столичните адвокати и Софийският районен съд

Вход за защитници и облекчени онлайн справки по дела договориха столичните адвокати и Софийският районен съд

Defakto.bg

Отваряне на служебен вход за адвокати в двете сгради на Софийския районен съд – на бул. “Скобелев” (където е наказателното отделение) и на бул. “Цар Борис Трети” (там е гражданското отделение) са договорили столичните адвокати с ръководството на СРС.

Председателят на САК Ивайло Данов

Споразумението е постигнато след среща на председателя на САК Ивайло Данов, секретаря на адвокатския съвет Пейчо Пейчев и членовете на съвета Стефан Марчев и Мария Вълканова с председателя на Софийски районен съд Александър Ангелов, зам.-председатели и съдебния администратор. За това информираха от Софийската адвокатска колегия.
Повод за срещата са станали много сигнали от столични защитници за трудностите, които срещат както при разглеждане на делата в СРС, така и в комуникацията си с деловодствата на съда.

В пикови часове висенето на адвокатите на общите опашки за достъп до двете сгради на най-големия съд в страната води до закъснения за заседания и създава напрежение, са обяснили представителите на САК. Функционално двете сгради позволяват обособяването на втори скенер на входа, който да бъде използван като вход за адвокати. Скенерите са налични и в момента, но за “отварянето” на нов служебен вход са нужни и допълнителни служители от Главна дирекция “Охрана” към МП – по 7 за всяка от двете сгради, които да обслужват скенерите през цялото работно време на съда. Постигнато е  съгласие както ръководството на САК, така и ръководството на СРС, да поискат от министъра на правосъдието и Висшия съдебен съвет предвиждане на допълнителни щатни бройки за охрана на сградите на СРС за следващата бюджетна година.

Председателят на СРС Александър Ангелов

Друг обсъден и решен проблем е бил този със сайта на Софийския районен съд, който вече не позволява да се правят справки за актове по три имена и ЕГН на страните. По искане на Софийския адвокатски съвет, със становище рег.№НДМСПО-17-624/18.07.2018г., Комисията за защита на личните данни е приела, че осигуряването на възможност за извършването на справки в регистри на съдебни органи, в т.ч. в азбучни указатели, водени електронно, по критерии за търсене „три имена“ или „ЕГН“ на физическо лице е допустимо и законосъобразно. Ръководството на СРС е поело ангажимент да се извърши промяна в електронния портал на сайта на СРС за възстановяване възможността за търсене по три имена и ЕГН на физическо лице.

Обсъдена е била също възможността за провеждане на общ юридически форум с представители на гилдиите на съдиите, прокурорите и адвокатите, на който да се обсъдят проблемите при работата по делата, да се чуят различните гледни точки и да се вземат съгласувани мерки за тяхното решаване, така че да се улесни работата на всички и гражданите да получат по-бърз достъп до правосъдие.
От своя страна, ръководството на съда е информирало, че забавеното получаване на информация за присъждане на разноски при служебните защити, най-вече по наказателни дела, пречи на тяхното своевременно присъждане.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.