Последни новини
Home / Законът / Ефективни присъди за четирима от група за телефонни измами

Ефективни присъди за четирима от група за телефонни измами

Defakto.bg

Ефективни присъди от 3 г. до 5 г. лишаване от свобода е наложил апелативният специализиран съд, съобщи апелативната специализирана прокуратура.

Наказанията са за четирима за участие в организирана престъпна група за телефонни измами в Старозагорско, Плевенско, Габровско и други райони на страната, действала от октомври 2010 г. до юни 2012 г. Осъдителните присъди идват, след като на първа инстанция всички са оправдани заради липса на достатъчно доказателства за организирана престъпност.

Съобщението:
По 5 години лишаване от свобода получиха участниците в групата Румен С. и Младен П., а 3 години затвор – Дейвид Г. Четвъртият осъден Петър И. се включил в престъпната дейност на групата през април 2012 г. За участието му в две измами съдът му наложи 6 месеца затвор, той обаче ще изтърпява общо 3-годишно наказание заради условна присъда на Районен съд – Велико Търново от 2008 г. – 2 г. и 6 месеца лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок (в рамките на който извършил ново престъпление).
Румен С., Младен П. и Дейвид Г. са признати за виновни за четири измами в гр. Левски, Град Шипка и селата Габарево, Горно Изворово и Голямо Дряново (през периода 27 октомври 2010 г. – 3 януари 2011 г.) на обща стойност 18 976 лв., както и за други 4 деяния на територията на областите Стара Загора, Ямбол и Плевен с причинени вреди за общо 8 200 лева.
В почти всички случаи участниците в групата въвеждали в заблуждение жертвите си за това, че техен близък е причинил катастрофа, при която е пострадало дете, и е необходимо да се плати, за да не бъде търсена наказателна отговорност от близкия им.
Петър И. е осъден за участието си в две измами за общо 3 700 лв. в с. Роза, Ямболско, и гр. Николаево, обл. Стара Загора, извършени заедно с Румен С. и Дейвид Г.
Присъдата на Апелативния специализиран наказателен съд не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Върховния касационен съд.

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.