Последни новини
Home / Законът / Президентът призова за масово участие в балотажа, за да не определя бъдещото ни купеният вот. Премиерът го обвини в незаконна агитация

Президентът призова за масово участие в балотажа, за да не определя бъдещото ни купеният вот. Премиерът го обвини в незаконна агитация

Defakto.bg

 

Държавният глава ще проведе среща с ЦИК, органите на реда и парламентарно представените политически партии за отстъплението от прозрачността на изборния процес

Много хора не излизат да гласуват заради недоверието в изборния процес 

Изключително важно е българите да имат доверие в изборния процес. Много от хората не отиват да гласуват, защото нямат доверие, че техният вот ще бъде отчетен коректно и срещу това трябва да се борим. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като упражни правото си на глас във втория тур на местните избори в София.

Президентът призова гласоподавателите за масово участие в балотажа на изборите в страната, за да не се допуска купеният и корпоративен вот да определя тяхното бъдеще.  Огромният брой недействителни бюлетини на първия тур и множеството сигнали за купени гласове компрометират организацията и доверието в изборния процес, заяви Румен Радев. Затова президентът ще инициира среща с ръководството на Централната избирателна комисия, с органите на реда, с парламентарно представените политически партии, за да бъдат обсъдени пропуските в изборите и отстъплението от прозрачността на изборния процес. Президентът посочи, че въвеждането на машинно гласуване би решило въпроса с огромния брой недействителни бюлетини, който в момента е недопустимо висок.

Държавният глава заяви, че е гласувал за прозрачно и ефективно управление на София и нейното бъдеще като модерна и зелена европейска столица.

За изказването на френския президент

Външната политика е прекалено сложна и деликатна материя, за да бъде използвана предизборно за евтин вътрешнополитически пиар, от която и да е страна. Това заяви държавният глава Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за изказване на президента на Франция Еманюел Макрон в интервю за френско списание.

Според Румен Радев трябва да е категорично ясно, че в рамките на  Европейския съюз българите не са „мигранти“, защото са граждани на Обединена Европа с право на свободно придвижване. Държавният глава посочи, че е имал много срещи с президента на Франция, на които Еманюел Макрон ясно е изразявал своите амбиции за европейско лидерско. „Те ще се реализират много трудно с подобен тип непремерено говорене, защото  остава съмнение за чертаенето на нови разделителни линии. Освен това, в европейската политика е неуместно и недопустимо да се лепят национални етикети“, заяви Румен Радев.

По думите на президента подобни изказвания трябва да бъдат много внимателно превеждани и още по-внимателно анализирани, за да не водят и до непремерени официални реакции. „Отношенията между България и Франция почиват на дългогодишно приятелство и сътрудничество и ако има някакъв проблем между нас, изобщо не е този. За България е много по-важно да имаме френската подкрепа по стратегически за нас въпроси“, каза Румен Радев и даде пример с пакета „Мобилност“, приемането на страната ни в Шенген, отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК и на постмониторинговия механизъм на ПАСЕ и други. „Ако нямаме подкрепата на Франция по тези теми, какви са причините за това –  дали това се дължи на недостатъчна работа тук, вътре в страната, или липса на силна дипломация, която да отстоява нашите постижения и интереси навън?“, попита президентът.

 

Премиерът Бойко Борисов: Изборите в София приключиха миналата неделя, с двойна победа на ГЕРБ над БСП! (И това не е агитация!)

Премиерът Бойко Борисов изтълкува заявката на президента за среща, на която да се анализират пропуските в изборите и отстъплението от честността на изборния процес, като незаконна агитация.  “Явно, само когато той победи, тогава са били честни изборите”, обяви Борисов. И още: “Един мъж, обграден с Корнелия Нинова, Мая Манолова, Татяна Дончева, Елена Йончева, Весела Колева, те го ошашавиха този човек”.

На свой ред премиерът обяви, че за него местните избори в София са приключили миналата неделя, защото тогава от ГЕРБ са победили двойно БСП.

Бойко Борисов, както и Румен Радев, говори пред журналисти, след като даде своя вот за днешния балотаж. И обяви, че е гласувал “за по-хубава София, с по-чист въздух”. А пътьом разясни как когато той станал кмет на София Кремиковци “бълвал дим във всички цветове на дъгата”, а канализацията на столицата се изливала в Искър и благодарение на политическата воля на неговата партия това вече го няма.

На журналистически въпрос дали изявлението му за предизвестената победа на ГЕРБ и обявлението за какво е гласувал също не са неразрешена от закота агитация, Борисовобяви, че говори като политически лидер, обиди се на журналистите и си тръгна, съобщи БНР.

После, след ръкувания с граждани на Банкя, все пак спрял и пак отговарял на журналистите.

About De Fakto

Проверете също

Гаранция от 40 000 лева за граничен полицай, обвинен за подкуп, постанови Апелативният специализиран съд

Задържаният през юни по обвинение за участие в престъпен сговор за “смачкване” на разследвания за …

Очаквано: КС прекрати делото за комисията “Десислава Атанасова”, от която управляващите “навреме” се отказаха

Очаквано, КС единодушно прекрати делото за установяване на противоконституционност на решението на Народното събрание от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.