Последни новини
Home / Законът / Президентът призова за масово участие в балотажа, за да не определя бъдещото ни купеният вот. Премиерът го обвини в незаконна агитация

Президентът призова за масово участие в балотажа, за да не определя бъдещото ни купеният вот. Премиерът го обвини в незаконна агитация

Defakto.bg

 

Държавният глава ще проведе среща с ЦИК, органите на реда и парламентарно представените политически партии за отстъплението от прозрачността на изборния процес

Много хора не излизат да гласуват заради недоверието в изборния процес 

Изключително важно е българите да имат доверие в изборния процес. Много от хората не отиват да гласуват, защото нямат доверие, че техният вот ще бъде отчетен коректно и срещу това трябва да се борим. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като упражни правото си на глас във втория тур на местните избори в София.

Президентът призова гласоподавателите за масово участие в балотажа на изборите в страната, за да не се допуска купеният и корпоративен вот да определя тяхното бъдеще.  Огромният брой недействителни бюлетини на първия тур и множеството сигнали за купени гласове компрометират организацията и доверието в изборния процес, заяви Румен Радев. Затова президентът ще инициира среща с ръководството на Централната избирателна комисия, с органите на реда, с парламентарно представените политически партии, за да бъдат обсъдени пропуските в изборите и отстъплението от прозрачността на изборния процес. Президентът посочи, че въвеждането на машинно гласуване би решило въпроса с огромния брой недействителни бюлетини, който в момента е недопустимо висок.

Държавният глава заяви, че е гласувал за прозрачно и ефективно управление на София и нейното бъдеще като модерна и зелена европейска столица.

За изказването на френския президент

Външната политика е прекалено сложна и деликатна материя, за да бъде използвана предизборно за евтин вътрешнополитически пиар, от която и да е страна. Това заяви държавният глава Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за изказване на президента на Франция Еманюел Макрон в интервю за френско списание.

Според Румен Радев трябва да е категорично ясно, че в рамките на  Европейския съюз българите не са „мигранти“, защото са граждани на Обединена Европа с право на свободно придвижване. Държавният глава посочи, че е имал много срещи с президента на Франция, на които Еманюел Макрон ясно е изразявал своите амбиции за европейско лидерско. „Те ще се реализират много трудно с подобен тип непремерено говорене, защото  остава съмнение за чертаенето на нови разделителни линии. Освен това, в европейската политика е неуместно и недопустимо да се лепят национални етикети“, заяви Румен Радев.

По думите на президента подобни изказвания трябва да бъдат много внимателно превеждани и още по-внимателно анализирани, за да не водят и до непремерени официални реакции. „Отношенията между България и Франция почиват на дългогодишно приятелство и сътрудничество и ако има някакъв проблем между нас, изобщо не е този. За България е много по-важно да имаме френската подкрепа по стратегически за нас въпроси“, каза Румен Радев и даде пример с пакета „Мобилност“, приемането на страната ни в Шенген, отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК и на постмониторинговия механизъм на ПАСЕ и други. „Ако нямаме подкрепата на Франция по тези теми, какви са причините за това –  дали това се дължи на недостатъчна работа тук, вътре в страната, или липса на силна дипломация, която да отстоява нашите постижения и интереси навън?“, попита президентът.

 

Премиерът Бойко Борисов: Изборите в София приключиха миналата неделя, с двойна победа на ГЕРБ над БСП! (И това не е агитация!)

Премиерът Бойко Борисов изтълкува заявката на президента за среща, на която да се анализират пропуските в изборите и отстъплението от честността на изборния процес, като незаконна агитация.  „Явно, само когато той победи, тогава са били честни изборите“, обяви Борисов. И още: „Един мъж, обграден с Корнелия Нинова, Мая Манолова, Татяна Дончева, Елена Йончева, Весела Колева, те го ошашавиха този човек“.

На свой ред премиерът обяви, че за него местните избори в София са приключили миналата неделя, защото тогава от ГЕРБ са победили двойно БСП.

Бойко Борисов, както и Румен Радев, говори пред журналисти, след като даде своя вот за днешния балотаж. И обяви, че е гласувал „за по-хубава София, с по-чист въздух“. А пътьом разясни как когато той станал кмет на София Кремиковци „бълвал дим във всички цветове на дъгата“, а канализацията на столицата се изливала в Искър и благодарение на политическата воля на неговата партия това вече го няма.

На журналистически въпрос дали изявлението му за предизвестената победа на ГЕРБ и обявлението за какво е гласувал също не са неразрешена от закота агитация, Борисовобяви, че говори като политически лидер, обиди се на журналистите и си тръгна, съобщи БНР.

После, след ръкувания с граждани на Банкя, все пак спрял и пак отговарял на журналистите.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.