Последни новини
Home / Законът / Всички допуснати кандидати са издържали изпита за помощник-нотариуси по заместване, шестима пълни отличници

Всички допуснати кандидати са издържали изпита за помощник-нотариуси по заместване, шестима пълни отличници

Defakto.bg

Всички допуснати и явили се кандидати са издържали изпита за помощник-нотариуси по заместване. Това става ясно от протоколите с окончателните резултати от изпита.

Конкурсът бе обявен със заповед на министъра на правосъдието през септември, изпитът се проведе на 30 и 31 октомври. Окончателният списък с допуснатите кандидати бе от 19 човека, но двама от тях не са се явили.

Според заповедта на министъра правоспособност на помощник-нотариуси по заместване придобиват кандидатите, получили минимум добър (4,00).

Всички 17 явили се на изпита са надхвърлили този бал.

Пълните шестици са шест, един кандидат е оценен с 5,66, а най-ниската оценка е 4,66 – на двама кандидати.

Изискванията към помощник-нотариусите по заместване са като за нотариус – минимум 3 години практически стаж, сходна е и процедурата – явяване пред комисия, назначена от министъра на правосъдието. (Изпитите за нотариуси обаче са по точно определени квоти по съдебни райони, като правилото е един нотариус на 10 000 жители, но задължително двама в един район, за да има конкуренция). След като са издържали конкурса, положили са клетва и са вписани в регистъра на Нотариалната камара, помощник-нотариусите по заместване имат право да изповядват и сделки с недвижими имоти, както и пълните права на нотариуса, когото заместват.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

ВКС образува тълкувателно дело за обхвата на съдебния контрол върху постановлението за прекратяване, когато престъплението се преследва по тъжба на пострадалия

         С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.