Последни новини
Home / Законът / Всички допуснати кандидати са издържали изпита за помощник-нотариуси по заместване, шестима пълни отличници

Всички допуснати кандидати са издържали изпита за помощник-нотариуси по заместване, шестима пълни отличници

Defakto.bg

Всички допуснати и явили се кандидати са издържали изпита за помощник-нотариуси по заместване. Това става ясно от протоколите с окончателните резултати от изпита.

Конкурсът бе обявен със заповед на министъра на правосъдието през септември, изпитът се проведе на 30 и 31 октомври. Окончателният списък с допуснатите кандидати бе от 19 човека, но двама от тях не са се явили.

Според заповедта на министъра правоспособност на помощник-нотариуси по заместване придобиват кандидатите, получили минимум добър (4,00).

Всички 17 явили се на изпита са надхвърлили този бал.

Пълните шестици са шест, един кандидат е оценен с 5,66, а най-ниската оценка е 4,66 – на двама кандидати.

Изискванията към помощник-нотариусите по заместване са като за нотариус – минимум 3 години практически стаж, сходна е и процедурата – явяване пред комисия, назначена от министъра на правосъдието. (Изпитите за нотариуси обаче са по точно определени квоти по съдебни райони, като правилото е един нотариус на 10 000 жители, но задължително двама в един район, за да има конкуренция). След като са издържали конкурса, положили са клетва и са вписани в регистъра на Нотариалната камара, помощник-нотариусите по заместване имат право да изповядват и сделки с недвижими имоти, както и пълните права на нотариуса, когото заместват.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Етичната комисия на СУ “Кл. Охридски”: Петър Илиев е плагиатствал значително от дисертацията на Наталия Киселова

Предстои процедура по отстраняването му  от Юридическия факултет на  Софийския университет Заключението на Етичната комисия …

БХК публикува тайните актове на главния прокурор

  Достъп до актовете правозащитниците получиха след два отказа на прокуратурата и три дела по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.