Последни новини
Home / Законът / Сотир Цацаров иска проверка и наказание за съдия от спецсъда, пуснал Николай Малинов да замине за Русия (допълнена)

Сотир Цацаров иска проверка и наказание за съдия от спецсъда, пуснал Николай Малинов да замине за Русия (допълнена)

Defakto.bg

Налице е формална грешка, но с правилен по същество резултат, коментира адвокат Димитър Вълчев

Главният прокурор Сотир Цацаров сигнализира Инспектората и председателя на специализирания съд за действията на магистрат.

На мушката е Андон Миталов от спецсъда, поводът – определение на съдията, с което е разрешил на обвинения за „шпионаж“ в полза на руски организации Николай Малинов да напусне България за времето от 1 до 5 ноември включително, за да участва във форум на фонд „Русский мир“ и Международния славянски съюз, на който ще му бъде връчена и правителствена награда. Конкретно в тези дни шефът на „Русофили“ ще е в Нижний Новгород и Ярославл, както и в Москва, където президентът Владимир Путин трябва да му връчи ордена „Дружба“.

Владимир Путин и Николай Малинов.

По-късно днес от официалната страница на руския президент стана ясно, че на тържествена церемония в Кремъл по случай Деня на народното единствено Малинов, наред с десетина други чужденци, е получил наградата. След останалите отличени са граждани на Канада, Италия, Франция, Аржентина, Филипините. (Дали и това ще се окаже доказателство за шпионажа?)

Съдията е нарушил закона – произнесъл се е извън искането на защитата, а после „директно“ е разрешил еднократно напускане на страната, без преди това да е имало произнасяне на прокурор, заявява Цацаров.

След като престоя в ареста, на Николай Малинов в крайна сметка бе определена парична гаранция от 50 000 лева, а с постановление на прокурор от 10 септември му е наложена забрана да напуска страната. Именно заради това защитата на шефа на „Русофили“ се е обърнала към съда.

Искането от адвокатите е постъпило в спецсъда на 21 октомври, съдия Миталов се е произнесъл на 28 октомври с окончателно определение.

А днес, 4 ноември, Сотир Цацаров реагира по сигнал до него от 3 ноември (неделя, но работна заради изборните дежурства), отправен от наблюдаващата делото в спецпрокуратурата Мария Макрелова.

Главният прокурор, от своя страна, сезира Инспектора и председателя на СпНС Мариета Райкова. В искането си Цацаров заявява, че адвокатите на Малинов са настоявали за отмяна на мярката за процесуална принуда „забрана за напускане пределите на страната“ (по чл. 68, ал. 6 НПК), а съдията се е произнесъл по реда на чл. 68, ал. 4 НПК – разрешение за напускане на страната за определен период от време. Но по втората процедура първо е трябвало да бъде отправено такова искане до наблюдаващия прокурор, той да е отказал, а неговият отказ да бъде оспорен пред съда. Твърдения, че е възможно Николай Малинов да не се завърне, не се правят.

Сотир Цацаров настоява Инспекторатът да извърши проверка на движението по наказателното частно дело и му дава две опции – да поиска дисциплинарно наказание на съдия Андон Миталов или извънредна атестация на този магистрат заради влошаване на качеството на работата и неспазване на етичните правила.

Пълният текст на сигнала на главния прокурор тук.

Налице е формална процедурна грешка, но по своето същество решението е правилно и законосъобразно с оглед изложените в определението мотиви на съда, коментира пред Де факто един от защитниците на Николай Малинов Димитър Вълчев.

Адвокатът бе категоричен: „Прокуратурата не е посочила никакво основание и никакви съображения защо счита, че следва да се наложи тази ограничителна мярка „забрана за напускане пределите на страната“, което само по себе си е достатъчно основание да бъде отменено постановлението. Съдът обаче не се е позовал на тази законова предпоставка. Той  е изложил подробни съображения, съобразени с материалите на предоставеното му досъдебно производство, както и с представените от защитата многобройни писмени доказателства, от които да се направи изводът, че опасност Николай Малинов да се укрие извън пределите на България няма и му е разрешил да напусне страната за определен период от време“.

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.