Последни новини
Home / Законът / Съдът на ЕС дава онлайн достъп до преюдициални дела, справки с актове на национални съдилища и научни документи

Съдът на ЕС дава онлайн достъп до преюдициални дела, справки с актове на национални съдилища и научни документи

Defakto.bg

Съдът на Европейския съюз дава свободен достъп на уебсайта си до информация и документи, от полза за прилагането, разпространението и изучаването на правото на ЕС. Това съобщават от Съда в Люксембург.
Документите са от базата данни на Съдебната мрежа на Европейския съюз.

Съобщението:

Съдебната мрежа на Европейския съюз (RJUE) e създадена по инициатива на председателя на Съда на Европейския съюз и председателите на конституционните и върховните съдилища на държавите членки на Форума на магистратите, който се проведе в Съда на Европейския съюз на 27 март 2017 г. по случай 60-ата годишнина от подписването на Римските договори.
Последвалите обсъждания, вдъхновени от общия интерес от засилване на съдебното сътрудничество в Европа в служба на качественото правосъдие, доведоха още през януари 2018 г. до създаването на платформа за сигурно споделяне на информация между членуващите в RJUE съдилища — първото конкретно проявление на това сътрудничество.
Тъй като поместваната на тази платформа информация е от голямо значение за развитието и съгласуваността на правото на Съюза, Съдът на Европейския съюз и останалите участващи съдилища взеха решение да дадат широк публичен достъп до всички неповерителни документи в специално пространство за RJUE на сайта Curia.
Основната цел на това пространство е да осигури споделен и централизиран достъп до информация и документи, които биха могли да са от полза за прилагането,
разпространението и изучаването на правото на Съюза, така както е тълкувано и прилагано не само от Съда на Европейския съюз, но и от националните юрисдикции. Друга от целите му е да способства за взаимното познаване и разбиране на правото и системите на държавите членки от сравнителноправна гледна точка, което би позволило по-лесно да се вземат под внимание правните традиции на всяка страна.
За тази цел пространството RJUE дава възможност за:
– пряк достъп до преюдициалните дела (чрез търсачка с предварително зададени критерии за търсене), и конкретно за справки с отправените след 1 юли 2018 г. преюдициални запитвания, на езика на производството, но и на всички други езици, на които са налични,
– справки с постановени от националните юрисдикции съдебни актове, избрани от конституционните и върховните съдилища на държавите членки поради значението им за правото на Съюза,
– справки с различни научни и образователни документи, резултат от изследователската и аналитичната работа на членуващите в RJUE съдилища, в това число бележки и анализи, тематични фишове за съдебната практика в областта на правото на Съюза и различни правни коментари.

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.