Последни новини
Home / Законът / Адвокат пише на спецпрокуратурата: Продължаващият арест на Николай Димитров подменя вота в Несебър

Адвокат пише на спецпрокуратурата: Продължаващият арест на Николай Димитров подменя вота в Несебър

Defakto.bg

Преизбраният за кмет на Несебър още на първи тур Николай Димитров (на снимката) продължава да е в ареста, а това не му позволява да положи клетва и да встъпи в длъжност. Ако задържането под стража продължи, на практика прокуратурата ще подмени вота на жителите на Несебър.

Това заявява адвокатът на Димитров Ина Лулчева в молба до специализираната прокуратура. Защитникът настоява обвинителите да отменят най-тежката мярка за неотклонение и се позовава на Конституцията, Европейската конвенция за правата на човека,  Закона за местното самоуправление и местната администрация. Алтернативно моли Димитров поне да бъде пуснат да положи клетва.

Казусът „Несебър“ възникна, след като преди вота независимият кандидат Николай Димитров бе арестуван и обвинен за организатор на престъпна група за купуване на гласове. Въпреки това на 27 октомври от раз той за четвърти път спечели надпреварата за кмет на морския град с голяма преднина пред кандидата на ГЕРБ. Но и след вота апелативният спецсъд го остави в ареста. Там са и двама от избраните за общински съветници от БСП.

В същото време областният управител на Бургас е свикал за 11 ноември заседание на новия Общински съвет, на което кметът и общинарите трябва да положат клетва, за да встъпят в длъжност.

От килията Николай Димитров очевидно няма как да го направи.

От областната управа на Бургас са поискали и специално становище от ЦИК за ситуацията без аналог.

Законът за местното самоуправление и местната администрация изброява няколко основания за предсрочно прекратяване на пълномощията на кметовете (влязла в сила присъда, трайна невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца и т.н. – повдигането на обвинение не е сред тях). Но няма хипотеза за невстъпване в длъжност – казано е, че ако избраният кмет или съветник е възпрепятстван да се яви на първото заседание на общинарите, полага клетва на следващото.

Адвокат Ина Лулчева

Молбата на адвокат Ина Лулчева

ГОСПОДИН ПРОКУРОР,

Срещу подзащитния ми е предявено обвинение по чл. 321 НК във връзка с извършването на престъпления по чл. 167, ал. 2 НК и чл. 167, ал. 3 НК по време на местните избори 2019 година.

На 3 ноември 2019 г. бе проведен вторият тур от местните избори и изборният процес приключи. Това изключва опасността от извършване на престъпление по смисъла на чл. 63 ал. 1 НПК. Този факт не е преценяван от съда, постановил налагането на най-тежката мярка за неотклонение.

Подзащитният ми е избран за кмет на Община Несебър, което е оповестено с Решение № 160/28.10.2019 г. на Общинската избирателна комисия – Несебър, за което е издадено и Удостоверение за избран кмет на община № 547/04 ноември 2019 г.

Със Заповед № РД–09–48 на Областния управител на област Бургас е свикано първото заседание на Общинския съвет – Несебър , мандат 2019 г. – 2023 г., на 11.11.2019 г. от 14 ч. в Заседателната зала „Мелсас“, ул. Иван Вазов, гр. Несебър.

Дневният ред на заседанието включва полагането на клетва по чл. 32 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) от кмета и общинските съветници.

Съгласно чл. 38, ал. 4 ЗМСМА за встъпване в пълномощията си кметът трябва да положи клетва. Тя е от значение и за трудовоправното положение на подзащитния ми.

Това обстоятелство също е ново, респ. не е преценявано от съда, постановил налагането на най-тежката мярка за неотклонение.

Избирането на г-н Николай Димитров за кмет и необходимостта от полагане на клетва съгласно ЗМСМА са обстоятелства, които налагат присъствието му в гр. Несебър.

Конституцията на Република България, чл. 31, ал. 4, забранява на обвиняемия да се налагат ограничения, които не са необходими за осъществяване на правосъдието.

Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи (ЕКПЧ), чл. 8, гарантира правото на неприкосновеност на личния живот (в което несъмнено се включва и правото на трудова заетост и политическа активност), като намесата на държавните власти в упражняването на това право е недопустима освен в случаите, предвидени в закона и необходими в едно демократично общество.

В случая лишаването на г-н Димитров от възможността да положи клетва като избран на демократични избори кмет на Община Несебър не е необходимо в демократичното общество. Предоставянето на възможност да положи клетва и да встъпи в длъжност не застрашава националната и обществена сигурност, правата и свободите на другите.

Нещо повече.

Съгласно Конституцията на Република България, чл. 136, общината е основната административно-териториална единица, в която се осъществява местното самоуправление, а гражданите участват в управлението на общината чрез избраните от тях органи на местно самоуправление. Орган на местното самоуправление в общината е общинският съвет, който се избира от населението на съответната община за срок от четири години (чл. 138 от Конституцията), а орган на изпълнителната власт в общината е кметът, който се избира от населението. (чл. 139 от Конституцията).

Препятстването на г-н Димитров да положи клетва като кмет на Община Несебър води до накърняване не само на неговото право на личен живот по смисъла на чл. 8 от ЕКПЧ, не само до нарушаване на забраната на чл. 31, ал. 4 от Конституцията на Република България, но и накърнява правото на жителите на Община Несебър да бъдат управлявани/представлявани от лицето, което те са избрали при пряк вот. Препятстването на г-н Димитров да положи клетва представлява пряка неоправдана намеса в местното самоуправление. По този начин, без да е необходимо в едно демократично общество, задържането под стража на Николай Димитров е опит чрез средствата на наказателното производство да бъде подменен действителният вот на избирателите.

Предвид изложеното ви моля да измените мярката за неотклонение на Николай Димитров от задържане под стража в по-лека.

В случай, че не измените мярката в по-лека на Николай Димитров следва да бъде осигурена възможност да положи клетва пред новоизбрания Общински съвет Несебър мандат 2019 г. – 2023 г. на 11 ноември 2019 г. в 14 ч. (при произнасянето по това алтернативно искане моля да имате предвид Решението Вецев срещу България 2 май 2019 г. на Съда в Страсбург, по който България е осъдена за нарушение на чл. 8 ЕКПЧ).

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.