Последни новини
Home / Законът / Промени в правилата за КАК, за да не блокира

Промени в правилата за КАК, за да не блокира

Defakto.bg

С 9 на 3 гласа Съдийската колегия промени правилата за работа на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК). Конкретно става дума за мнозинството, с което се избират председател и зам.-председател на КАК, както и за кворума за провеждане на заседание. А промяната е, че и в единия, и в другия случай вече се изисква наличието на повече от половината от „избраните членове“ от състава на КАК. Досега правилата говореха за повече от половината от „общия брой на членовете“ на КАК.

Предложенията за промени бяха на Красимир Шекерджиев и Вероника Имова, членове на КАК. Шекерджиев е и зам.-председател.

Дотус се стига, след като в новия мандат съставът на съдийската КАК продължава да стои непопълнен, което поставя на риск нормалната й работа.

Шекерджиев мотивира промените така: КАК трябва да е от 18 човека, реално в момента членовете са 13. В рамките на този месец числеността ще намалее на 12, защото изтича мандатът на един от членовете.

Нещо повече, ресорната жилищна комисия на ВСС предлага да не се удължи срока за наем на ведомствено жилище на друг член на КАК – варненската съдийка Женя Димитрова. При това положение тя ще е принудена да напусне и в комисията ще останат 11 човека.
На самия Шекерджиев се налага да излезе в по-дърга отпуска, а в момента в КАК вече има отпускар.

В същото време членовете на КАК трудно събират нужния в момента кворум дори на редовното си заседание в понеделник. Защото, дори и без отпускари, често някой отсъства, защото посещава открито съдебно заседание във връзка с атестация и т.н. С две думи – кворумът традиционно виси.

Шекерджиев илюстрира: „По-миналата седмица заседанието на КАК не започна в 9,30 ч., нито в 10 ч., нито в 10,30 ч. заради липсата на кворум. Променихме началния час на заседаниетто, вчера 10 души се събраха едва към 10,30 ч. И се оказа, че един от членовете на КАК е член и на конкурсната комисия, не може да гласува предлаганата атестация и вече ни трябваше 11-и човек. Реално КАК работи, докато на някой не му звънне телефона или не отиде до тоалетната“.

Атанаска Дишева обаче се обяви против промените. И обясни – с неотдавнашни законови промени членовете на КАК бяха отстранени от участие в конкурсните комисии. В момента за второ четене в парламента е нов проект, който предвижда същинските атестации да се извършват от помощни комисии по места, то ест отпада и вторият основен ангажимент на КАК. При това положение неминумо ще се наложи промяна на числения състав на комисията. За това, според Дишева, днешните предложения са преждевременни.

Лозан Панов додаде, че на последния пленум на ВКС за избор на членове на съдийската КАК документи е внесъл само един кандидат и той не е бил одобрен. „Кандидати няма, колегите очевидно очакват редуциране на състава на КАК. Изчерпани са и всички опити за мотивиране на върховни съдии да се включат в тази комисия“, очерта Панов. И предложи отлагане на тази точка.

Председателят на ВАС Георги Чолаков се обяви против отлагането. „Трябва днес да променим правилата, законовите изменения са в бъдеще време, не знаем какво ще се приеме. А КАК работи и днес, и утре, не можем да я оставим да буксува“, обяви той.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen + sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.