Последни новини
Home / Законът / Защитата: И обвинението срещу избрания кмет на Несебър е незаконно, спецпрокуратурата не е компетентна

Защитата: И обвинението срещу избрания кмет на Несебър е незаконно, спецпрокуратурата не е компетентна

Defakto.bg

Постановлението за привличане като обвиняем да се отмени, иска Ина Лулчева

Не само продължаващият арест на избрания за кмет на Несебър Николай Димитров е незаконосъобразен и подменя вота на гражданите, самото повдигане на обвинение спрямо него е станало извън правилата. Това заявява в ново искане до специализираната прокуратура адвокат Ина Лулчева. И настоява постановлението за привличане като обвиняем да бъде отменено като издадено от некомпетентен орган. Защитата е категорична – престъплението, за което е винен Димитров, макар и за организирана престъпност, е извън компетентността на спецправосъдието. Лулчева се позовава на решението на Конституционния съд от 2011 г., очертало параметрите на идната дейност на спецструктурите (именно като се позова на тях, КС тогава обяви, че новите структури няма да са извънредно правосъдие).  А, според КС, делата за изборни престъпления – във всички вариации, включително ОПГ, са извън обхвата на специализираните структури.

Димитров в един от кметските си мандати

Навръх първия тур на местните избори Димитров, който има три кметски мандата в Несебър бе обвинен като организатор на престъпна група за купуване на гласове. Въпреки това, от килията, той получи и четвърти мандат от избирателите, които го предпочетоха пред кандидата на ГЕРБ. Но апелативният спецсъд отказа да го освободи.

Оттогава казусът „Несебър“ обраства със сюжети. Първо, без аналог, един избран кмет – засега – не може да отиде да положи клетва и да встъпи в длъжност, понеже е с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. В най-новата ни история е имало и други арестувани кметове, но вече встъпили в длъжност. Ако мярката не бъде променена или Димитров поне не бъде пуснат да положи клетва на  насроченото за 11 ноември първо заседание на Общинския съвет, това ще доведе до подмяна на вота на гражданите в Несебър, предупреди адвокат Лулчева в искане до спецпрокуратурата.

Днес тя сезира спецобвинителите за още по-същностен проблем – незаконно обвинение.

Искането на адвокат Лулчева:

ГОСПОДА ПРОКУРОРИ,

Както Ви е известно, подала съм молба за отмяна/изменение на мярката за неотклонение на Николай Кирилов Димитров.

При разглеждането на молбата моля да имате предвид и следното.

Както изтъкнах пред съда, делата за организирани престъпни групи, целящи извършване на престъпления по раздел ІІІ, глава ІІ НК не са от компетентността на Специализирания наказателен съд, респ. на Специализираната прокуратура.

Това изрично е посочено Решение № 10/2011 г. на Конституционния съд на Република България по к.д. № 6/2011 г., според което делата за структури на организираната престъпност са подсъдни на Специализирания съд, като „НЕ СА ОБХВАНАТИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ, НАПРИМЕР ЧЛ. 169 Г НК“, а именно – образуване и ръководене на престъпна група, поставила си за цел да извършва престъпления по този раздел – каквото е обвинението срещу подзащитния ми.

След като повдигането на обвинение от Специализираната прокуратура и произнасянето на Специализирания съд по исканията за мерките за неотклонение е извън компетентността на Специализираната прокуратура и Специализирания съд, то всяка мярка за процесуална принуда, взета от тези органи се явява процесуално невалидна, респ. противозаконна.

С оглед на това мярката за неотклонение на подзащитния ми Николай Димитров следва да бъде незабавно отменена на основание чл. 17, ал. 5 НПК, според който съдът, прокурорът и разследващите органи са длъжни да освободят всеки гражданин, който незаконно е лишен от свобода.

Независимо от това, Ви моля да отмените постановлението за привличане на г-н Димитров като обвиняем, като издадено от некомпетентен орган.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Крум Зарков подписа споразумение с всички синдикати от системата на ГДИН и ГДО

  Министърът на правосъдието Крум Зарков подписа споразумение с всички синдикати от системата на Главна …

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.