Последни новини
Home / Законът / Последно: Прокуратурата пуска лидера на „Боец“ Георги Георгиев да стане донор на съпругата си в чужбина

Последно: Прокуратурата пуска лидера на „Боец“ Георги Георгиев да стане донор на съпругата си в чужбина

Defakto.bg

Държавното обвинение установило, че той нямал намерение да се укрива

Прокуратурата е отменила наложената забрана на лидера на „Боец“ Георги Георгиев да напуска страната. Постановлението му е връчено днес преди обяд, съобщи самият той.

Новината за забраната гръмна вчера и особено натежа, след като стана ясно, че пътуването се налага за извършване на животоспасяваща бъбречна трансплантация на съпругата на Георгиев Мариела във Франция след шест дни, като донор на бъбрека е нейният мъж. По-късно от прокуратурата увериха, че забраната била вдигната, понеже научили за целта на пътуването и не били „мракобесници“. От което се разбра, че при налагането на ограничителната мярка на 31 октомври прокурорът очевидно изобщо не е проучвал „ситуацията“. Нещо повече – забраната е наложена на базата на „постъпила докладна от РУ – Видин, в която се съдържат данни, че обвиняемият възнамерява да напусне пределите на страната.“ И толкова.

Ситуацията ескалира след съобщение на Георгиев, че вчера му е връчена нова забрана. Както и че упълномощеният от него адвокат Николай Хаджигенов не е признат за такъв на досъдебното производство. Пълномощното не било изрядно, бе обявил пред Offnews говорителят на Видинската окръжна прокуратура Владимир Влашев.

От юли Георги Георгиев е обвиняем за хулиганство и лека телесна повреда след инцидент с екип на „Канал 3“. Мярката му за неотклонение е „подписка“. А досъдебното производство се наблюдава от окръжния прокурор на Видин Ваня Ненкова. Тя е и авторът на забраните за напускане на страната.

Днес на Георгиев е връчено ново постановление на окръжния прокурор Ненкова. В него се казва:

Постановлението, връчено днес

На 4 ноември по досъдебното производство е постъпила информация, че на обвиняемия Георгиев му предстои пътуване в чужбина, като придружител на съпругата си, на която предстои животоспасяваща операция. Видно от полученото по делото на 4 и 5 ноември от Георгиев се установява, че същият не възнамерява да напусне страната с цел да се укрие, а с оглед предстояща планирана операция във Франция

По повод ставащото в блога на „Боец“ бе поместен юридически анализ на адвокат Камен Добрев. Публикуваме го със съкращения.

 

Забраната на Георги Георгиев от „Боец“ е незаконна!

Адвокат Камен Добрев

Камен Добрев, адвокат

„Малко извън емоцията и по повод забраната на моя приятел Георги Георгиев от БОЕЦ да напуска пределите на страната, наложена от Окръжния прокурор на Видин Ваня Ненкова.

Всички знаем, срещу него се води досъдебно производство (ДП №1786ЗМ-528/2019 по описа на РУ Видин) за инцидента от 5 юни 2019г. с „журналистите“ от Канал 3, като са му повдигнати обвинения по два текста от наказателния кодекс – чл.325, ал.1 от НК – за хулиганство и чл. 131, ал.1, т.12 във вр. с чл.130, ал.2 от НК – за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди. За първото престъпление, ако бъде признат за виновен, се предвижда ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ДО ДВЕ ГОДИНИ или ПРОБАЦИЯ, а за второто – ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ДО ЕДНА ГОДИНА или ПРОБАЦИЯ. С постановление от 08.07.2019г. на Георги е взета най-леката мярка за неотклонение – „подписка“, прието е, че няма данни да се укрие или препятства наказателното преследване.

Факсимиле от постановлението на прокурора за налагане на забраната

С постановление от 31.10.2019г. прокурор Ваня Ненкова взема спрямо него мярка за процесуална принуда „забрана за напускане пределите на страната“ с мотив, че в Окръжна прокуратура Видин е постъпила докладна, в която имало данни, че Георги Георгиев се готви да напусне пределите на страната.

НПК предвижда налагане на подобна забрана в строго определени случаи – само при повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление или за друго престъпление (без значение умишлено или по непредпазливост), с което е причинена смърт. Буквалният текст на закона е:

Забрана за напускане на пределите на Република България

чл. 68. (1) В досъдебното производство, когато обвиняемият е привлечен за ТЕЖКО УМИШЛЕНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ или за друго престъпление, с което е причинена смърт, прокурорът може да забрани на обвиняемия да напуска пределите на Република България, освен с негово разрешение. За наложената забрана незабавно се уведомяват компетентните структури на Министерството на вътрешните работи.

По смисъла на чл.93, т.7 от НК „тежко престъпление“ е това, за което по закона е предвидено наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПОВЕЧЕ ОТ ПЕТ ГОДИНИДОЖИВОТЕН ЗАТВОР или ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР БЕЗ ЗАМЯНА.

Тоест, нито едно от повдигнатите обвинения на Георги Георгиев не предвижда наказание лишаване от свобода повече от пет години, за да е налице законовата предпоставка за налагане на забраната.

Прокурор Ваня Ненкова от Окръжна прокуратура Видин не просто е издала едно незаконосъобразно постановление, тя използва свръх принуда и репресира обвиняемия, като необосновано засяга правото му на свободно придвижване, заложено в чл.35 от Конституцията, ясно съзнавайки, предвид ранга, който заема, че действа в противовес на закона.

Налагането на всяка една мярка за процесуална принуда спрямо, който и да участник в наказателното производство, следва да се извършва след преценка на доказателствения материал по конкретното дело. Докладната записка на служители на МВР не представлява доказателство по смисъла на българския наказателен закон, нито доказателствено средство. Няма способ у нас „изготвяне на докладна записка“. Ако в докладна записка на служител на МВР се съдържат данни, касаещи предмета на доказване, то за да бъдат тези данни приобщени по делото, следва служителите да бъдат надлежно разпитани от разследващия орган или прокурора, за да удостоверят какво и как са установили. Така в решение  по НОХД 404 /2002, III НО на ВКС се сочи, че „докладната записка не е процесуално – следствен документ (действие), не е доказателствено средство в НПК и затова не могат да се правят фактически изводи, базирани на нея“. Става ясно, че единственото доказателство, с което прокурор Ваня Ненкова разполага, всъщност не е такова и тя се стреми използвайки извънпроцесуални средства да достигне до привиден законов резултат.

Най-циничното е обаче, че всички знаем причината, поради която Георги Георгиев ще напусне пределите на страната и това той не го е криел – заявява го е открито. Необходима е животоспасяваща бъбречна трансплантация на неговата съпруга Мариела, чиито донор е самият той. За целта двамата трябва да пътуват до Франция. Удостоверил е това обстоятелство и по досъдебното производство, по което е приложил медицинска документация от клиниката в гр. Гренобъл (в т.ч. хронограма с плануваните дати за постъпване и лечение), заповед на директора на НЗОК и др. За планираното лечение в чужбина е уведомен и разследващия полицай по делото – Тошко Тошев още през месец юли 2019г. Това по същество е опит за убийство.

About De Fakto

Проверете също

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

ВКС образува тълкувателно дело за обхвата на съдебния контрол върху постановлението за прекратяване, когато престъплението се преследва по тъжба на пострадалия

         С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.