Последни новини
Home / Законът / Правната комисия подкрепи разчетите на кабинета за парите на съдебната власт за 2020-а

Правната комисия подкрепи разчетите на кабинета за парите на съдебната власт за 2020-а

Defakto.bg

Данаил Кирилов към депутатите: Като предлагате нови бонуси в съдебния закон, съгласувахте ли ги финансово?

С 12 „за“ на 5 „против“ правната комисия одобри за първо четене проектобюджета за съдебната власт за 2020-а, предложен от кабинета. Против бяха представителите на БСП и ДПС. Те подкрепиха разчетите на ВСС.

Както Де факто неведнъж писа, за догодина ВСС заложи разходи за 859 300 000 лева, МС – 771 317 000 лева, разлика е от 87 983 000 лева. В същото време и двата разчета предлагат увеличение на разходите в сравнение с 2019 г. Но докато правителството дава 67 милиона повече, ВСС иска увеличение над 150 милиона.

Днес представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев обобщи вече известното – проектът на кабинета няма да позволи назначаването на 110 нови служители – 100 съдебни помощници и 10 – в Инспектората, няма да се актуализират ранговете на съдебните служители,  нито да се осигурят свободните щатни бройки за 6 месеца, част от капиталовите разходи. Парите ще покрият актуализиране на заплатите на магистратите с 10 %, ще има по 3 заплати бонус за спецправосъдието и за съдии и прокурори от натоварените органи и прочее.

Главният съдебен инспектор Теодора Точкова също прикани да се подкрепи проектът на ВСС, като посочи освен нуждата от нови 10 служители заради нарасналите прпавомощия (на „контрольор“ за защитата на личните данни в Темида), и факта, че иначе няма да стигнат и средства за обезщетенията след изтичане на мандата в Инспектората (т.нар. „финансови“ бонуси, предложени в съдебния закон, които не са обсъждани още от парламента).

Правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че, за разлика от други години, този път ще подкрепи проекта на МС.

Крум Зарков (БСП) упрекна ВСС, че не прави достатъчно да убеди правителството в правилността на разчетите си. Но бе категоричен – исканията на съдебната власт не са произволни и „изсмукани от пръстите“. Попита също правосъдния министър дали наистина е осигурил средства за нови 200 щата за надзиратели и съдебна охрана в бюджета на МП, които е обещал на представителите на обявилия протестна готовност Синдикат на служителите в затворите.

Представителят на финнасовото министерство обясни: „Намерили сме приоритет и баланс и сме дали 67 милиона допълнително. Водещото е органите на съдебната власт да могат безпроблемно да изпълнят задълженията си“. Подчерта – има държавни структури, чийто бюджет не мърда в сравнение с 2019 г.

Данаил Кирилов, на свой ред, каза, новите щатове за надзиратели и охрана ще бъдат финансово осигурени. И онправи насрещен въпрос към депутатите: „А вие, като правихте нови предложения в ЗСВ, финансово осигурихте ли ги? Чувам от ВСС, че са против кариерните и финансови бонуси. Прегледайте си предложенията!“

Уточнете за чии предложения говорите, настоя Зарков. На депутатите, отговори министърът. (Цитираните идеи са на ГЕРБ, Обединени патриоти и ДПС).

Боян Магдалинчев заключи: „Сега не говорим за ЗСВ. А с предвидените средства, разбира се, се решават основните функции на съдебната власт“.

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.