Последни новини
Home / Законът / Старт на избора на нов шеф на КПКОНПИ

Старт на избора на нов шеф на КПКОНПИ

Defakto.bg

Процедурата за избор на нов председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) стартира днес.

Със 150 „за“, 0 „против“ и 3 „въздържали се“ депутатите гласуваха процедурни правила за вота. В 14-дневен срок народните избраници трябва да номинират кандидати за длъжността – поотделно или в групи.

Дотук се стига, след като първият шеф на мегакомисията Пламен Георгиев даде оставка на 31 юли тази година, а през октомври замина като консул във Валенсия. Напускането на Георгиев бе заради отзвука на скандала за апартаментите на властта и специално за неговата незаконна тераса. И.ф. председател на КПКОНПИ е заместникът Антон Славчев, бивш служител на ДАНС.

Законовите изисквания към шефа на КПКОНПИ са за висше юридическо образование и минимум 10 години професионален стаж, както и за притежавани високи професионални и нравствени качества. Наличието на въпросните качества се мотивира от вносителите. За номинацията се изисква също писмено съгласие от кандидата да бъде предложен, както и да мине проверка на комисията по досиетата. Плюс диплома, документи за стажа, свидетелство за съдимост. Кандидатурите се публикуват на страницата на НС, а в 7-дневен срок номинираните представят управленската си концепция, декларации за несъвместимост и за имущество и интереси. НПО, висши училища и научни организации могат да изпращат становища за кандидатите и да им поставят въпроси. След извършване на предварителното проучване за принадлежност към бившите тайни служби, ресорната парламентарна комисия за борба с корупцията извършва проверка за допустимост на кандидатите, а после публично изслушва допуснатите.

Финалът е изслушването в парламента, изборът се извършва с гласовете на повече от половината от присъстващите депутати.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.