Последни новини
Home / Законът / Елена Йончева към европейски институции: Не оставяйте българските журналисти сами срещу корупцията

Елена Йончева към европейски институции: Не оставяйте българските журналисти сами срещу корупцията

Defakto.bg

Елена Йончева призова европейските институции да не оставят българските журналисти да се борят сами срещу корупцията и организираната престъпност в България.

Не  е достатъчно Европа само да идентифицира влошаването на медийната среда в България, а в същото време правителството родължава да разпределя непрозрачно европейските  средства за медиите, така че да си гарантира некритична среда“. 

Това са част от думите на Йончева  пред  Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент, която на 6 ноември  проведе изслушване на тема: „ Свобода на медиите, свобода на словото и борба с изказванията, проповядващи вражда и омраза онлайн и офлайн“.   Сред участниците са били представители на Съвета на Европа, Репортери без граници, разследващи журналисти и други, съобщиха от офиса  на Йончева.
По време на изслушването,  евродепутатката от Групата на социалистите и демократите в ЕП, се обърна към представителите на Съвета на Европа и Репортери без граници с думите:
Генералният секретар на Репортери без граници, Кристоф Делоар, обяви, че „медийната среда в България не е била толкова влошена от самото начало на демокрацията“. В последния доклад на организацията, България е на 111-о място по свобода на медиите. От 2006 г. насам сме солидно на дъното в класацията на ЕС, пред нас са страни, които дори не са държави-членки на ЕС.
Българските журналисти са постоянно на прицела на организираната престъпност и властите.
Причините за атаките срещу журналистите в България са техните разследвания – за корупция и международен трафик, за връзките между политиците и мафията, за злоупотребите с еврофондове…
Повечето смели журналисти биват уволнявани от работа.  Имената са много – Ани Цолова , Милен Цветков , Генка Шикерова, Миролюба Бенатова,  други са  задържани – като Димитър Стоянов по аферата „ДжиПиГейт“.
Същевременно правителството продължава да разпределя европейски средства за медиите по непрозрачен начин, като по този начин гарантира некритична медийна среда.
Според Йончева вече  не е достатъчно Европа само да идентифицира влошаването на медийната среда в България.  „Оставаме с впечатлението, че Европа и европейските институции са оставили българските журналисти да се борят сами срещу корупцията и организираната престъпност в България“, казва тях.
И пита: Интересува ме как вие ще обясните този толкова бърз спад на медийната свобода в България и кой, според вас, отговаря за тази срамна медийна ситуация?“.

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.