Последни новини
Home / Законът / Мая Манолова заведе обещаното дело срещу Бойко Борисов за клевета

Мая Манолова заведе обещаното дело срещу Бойко Борисов за клевета

Defakto.bg

Както обеща, Мая Манолова внесе в Софийския районен съд иск за клевета срещу премиера Бойко Борисов. Тя претендира  обезщетение от 15 хил. лева за претърпени неимуществени вреди от неистински и опозоряващи твърдения в телевизионно интервю на премиера в навечерието на балотажа. Ако той бъде  осъден, Манолова ще дари парите от обезщетението за детска площадка в с. Волуяк.

Повод за задаващия се съдебен спор е  безпрецедентното предупреждение, отправено от Борисов в последния ден на предизборната кампания (1 ноември) за готвен от екипа на Манолова  конспиративен „сценарий“ с роми от Волуяк, който да компрометира ГЕРБ на изборите. Ето и думите му:

Искам да предупредя нещо, защото Мая Манолова вече един месец няма журналист, който да изкопчи от нея коя листа е подкрепила и кандидат ли е на БСП. … Сега за неделя какво са измислили и го правят цяла седмица…. Всеки знае, че в София ромските гласове не могат да променят нищо. Но сега какво подготвят – няколко групи роми ще бъдат снимани как отиват под строй да гласуват за Фандъкова и това ще бъде качено в мрежите. За да може, видите ли, как е подменен вотът в София. Знам ги тези хора. Но те друго не могат да измислят„, обяви премиерът.

И още: „Снощи Манолова се пазарила с роми от Волуяк как да направят „тази уйдурма“, както и че „там Братя Галеви са й помогнали много през ромските лидери“. 

Тогава Мая Манолова обяви, че за думите си  Борисов ще отговоря пред съда: „Срам ме е от премиера Бойко Борисов! Срам ме е от лъжите, клеветите и обидите, които той произнесе в национален ефир днес. Нарече екипа ми сбирток, гражданите – 124 хил. столичани, нечистоплътни, затова, че ме подкрепят. Нарече срещата ми с хората във Волуяк „уйдурма“. Бил е кмет и не знае, че там няма ромска махала, няма роми..“

„Борисов пряко внушава неверни клеветнически твърдения с ясно съзнание за тяхната невярност и при пълна липса на доказателства и дори физическа възможност тези събития да са се случили“, посочва в иска си Манолова. Казва също, че   срещата й с избиратели във Волуяк е била на публично място и жителите на квартала са споделили с нея проблемите си, че в софийското село няма ромска общност и лидери, както и че „Братя Галеви са в неизвестност за мен, за полицията и за българските граждани от датата на постановяване на присъдата им благодарение на бездействието на изпълнителната власт, оглавявана от г-н Борисов“.

„С тези си две твърдения ответникът ме опозорява като гражданин, политик, уважаван адвокат и кандидат кмет на София, два дни преди втори тур на изборите“, пише още в  иска. Манолова добавя, че е засегнато доброто ѝ име и самочувствие, а твърденията на премиера са я възмутили и разстроили и са ѝ причинили „тежки душевни болки и страдания, разрушавайки градения ми с десетилетия авторитет на гражданин и общественик“. Посочва, че нанесените ѝ щети като политик и юрист не могат да бъдат поправени с пари.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.