Последни новини
Home / Законът / Поискаха оставката на Кошлуков заради цензура на журналистката Валя Ахчиева

Поискаха оставката на Кошлуков заради цензура на журналистката Валя Ахчиева

Defakto.bg
Люба Кулезич

Ще направим постъпки пред президента, премиера и НС, шефът на националната телевизия Емил Кошлуков да бъде свален от поста генерален дирктор на БНТ заради цензура, която  налага на журналисти, работещи за европейски сайт.  Протестирам официално срещу цензурата в БНТ.

Това заяви  журналистката Люба Кулезич в предаването си „Честно казано“ по Евроком в четвъртък  вечер. Причина за поисканата оставка е наложената забрана от  ген. директора на БНТ Кошлуков на журналистката  Валя Ахчиева да разкаже  в предаването своето разследване,  публикувано   в европейския сайт EURACTIV BULGARIA .   Под заглавие „Вампири без граници“ в три части Ахчиева постави сериозен обществен проблем за това как дълго време Фондът за лечение на деца в чужбина е отпускал по 40 000 евро годишно за лечение на деца с имунологични заболявания с последствия в зрението в частния кабинет на лекар-дерматолог в Мюнхен.  Този лекар използвал непризнат от науката метод за лечение в Германия.

Според нормативната база в Германия, лечението на германци при него не се заплаща с публични пари от германските здравни каси.  Сега в България има натиск здравната каса да продължи да плаща, разказва Ахчиева в третата част от разследването Вампири без граници, част ІІІ – Бездействието на властите, което Де Факто препечата в четвъртък.  В предишните две части беше представена  историята на д-р Клер,  оспорван в Германия заради съмнителна  терапия на пациенти с онкологични заболявания.  Оказва се, че там болните са карани да пият собствената си кръв след неясна обработка.

Методът на д-р Клер предизвиква огромен скандал в Германия, той не е научно доказан,  има заведени много дела, написа Ахчиева. А въпреки, че д-р Клер  е починал още през 2016 г.,  НЗОК продължава да е задължена да плаща  лечението му.

В този контекст е необяснимо защо един толкова значим проблем не намира място в самата обществена телевизия, която е на издръжка на данъкоплатците, които са лишени от информация за един съмнителен метод на лечение. Но оказал се отличен способ за източване на данъците им.  Кой позволява на генералния директор на БНР да  забранява на журналисти да коментират  собствените си разследвания?! Или битката за демокрация приключи с топлите кресла на новите цензори?

„Това е много сериозен скандал. БНТ е поставена под похлупак. Той , Кошлуков, не е дал отговор за 100 000 долара заем от Цветан Василев, както и за зависимостите си от Делян Пеевски и ДС. Емил Кошлуков цензурира ЕС“, заяви още Кулезич.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.