Последни новини
Home / Законът / Становище на ВСС: Обявяването на закон за противоконституционен не винаги възстановява старите норми

Становище на ВСС: Обявяването на закон за противоконституционен не винаги възстановява старите норми

Defakto.bg
Висшият съдебен съвет се включи сред органите, ратуващи за нов конституционен прочит по важен въпрос. Конкретно – дали решението на Конституционния съд за противоконституционност на закон винаги има възстановитетелно действие, то ест „връща към живот“ предните норми.
Днес Пленумът на съдебния съвет гласува становището си по конституционно дело 12 от 2019 г., образувано по искане на Върховния административен съд, с докладчик Борис Велчев.
В това дело ВАС отправи към конституционните съдии искане за тълкуване по три наболели въпроса. А именно:
1. Какво е действието на решението на КС за обявяване на противоконституционност на закон по отношение на заварени правоотношения и висящи съдебни производства
2. Какви са правните последици от решение на КС в хипотезата, когато се обявява за противоконституционен ненормативен акт – решение на НС или указ на президента
3. При какви условия се проявява възстановителното действие на решение на КС, с което се обявява за противоконституционен закон, отменящ или заменящ действащ?
По първите две питания КС ще се произнася за първи път. По третото, на практика, ВАС отправи деликатна покана към Конституционния съд да ревизира собствената си практика – през 1995 г. КС бе разтълкувал, че при подобна отмяна се въстановява действието на отменените или заменени норми, защото не може да има правен вакуум. Впоследствие обаче Конституционният съд неведнъж е обявявал, че практиката му се развива и е отстъпвал от предни решения.
Становището на ВСС по въпроса за възстановителното действие е: „Възстановителното действие на решение на Конституционния съд, с което се обявява за противоконституционен закон или разпоредба от него, е приложимо при определени условия“. Сиреч – не винаги.
По останалите две питания обаче съдебният съвет е консервативен. И заявява:
1. Решението на Конституционния съд има действие само занапред, като индивидуалните административни актове, издадени въз основа на обявен в последствие за противоконституционен закон, са законосъобразни и не подлежат на отмяна, тъй като към издаването им законът е бил действащ и е предвиждал основание за издаването им.
2. Решенията на Конституционния съд в хипотезата, когато се обявява за противоконституционен ненормативен правен акт – решение на Народното събрание или указ на президента, имат действие занапред.
Дело 12 с трите въпроса на ВАС бе присъединено към дело 5 на Конституционния съд, образувано по питания на ВКС по конкретно „царско“ дело – за „Царска Бистрица“. Казусът за собствеността на двореца бе спечелен от държавата на две инстанции, както и всички т.нар. царски дела досега. Съставът на последната инстанция, ВКС, обаче спря процеса и поиска Конституционният съд да разтълкува какви са последиците от собственото му решение (на КС), когато обявява за противоконституционен закон с еднократно действие. Въпросът е ключов за цялата „царска“ реституция, при която дворци и гори бяха връщани на бившия монарх и премиер Симеон Сакскобургготски без специален закон, само на базата на решение на КС от 1998 г.
По този въпрос ВСС не се произнася – не е искано неговото становище.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 + 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.