Последни новини
Home / Законът / Трима пратеници на Венецианската комисия у нас питат за проекта „Кирилов“ и независимото разследване на главния прокурор (допълнена)

Трима пратеници на Венецианската комисия у нас питат за проекта „Кирилов“ и независимото разследване на главния прокурор (допълнена)

Defakto.bg
Трима представители на Венецианската комисия за демокрация чрез право, консултативен орган на Съвета на Европа, проведоха първите си срещи у нас. Двудневната им визита – днес и утре е фокусирана върху проекта за промени в НПК и в съдебния закон, въвеждащ общ механизъм за търсене на наказателна отговорност и за отстраняване и на „тримата големи“ в съдебната власт – председателите на върховните съдилища и главния прокурор.
Проектът, станал известен като „Кирилов“, предвижда Пленумът на ВСС да дава разрешение за старт на наказателно преследване и за отстраняване от длъжност и на тримата, с квалифицирано мнозинство от 17 „за“. Както и че председателите на ВКС и на ВАС и главният прокурор ще бъдат разследвани и обвинявани от спецпрокурори или от СГП, а последна инстанция по делата срещу тях ще е Наказателната колегия на ВКС. Промените, огласени през лятото, трябваше да решат проблема с липсата на механизъм за ефективно и независимо разследване на главния прокурор, в изпълнение на решението на Евросъда в Страсбург по делото „Колеви срещу България“. Дотук той получи негативни оценки от СЕ. А правосъдният министър Данаил Кирилов го изпрати за експертиза на Венецианската комисия.
В България пристигнаха Ричард Барет, член на Венецианската комисия от Ирландия, бивш заместник-генерален директор в офиса на главния прокурор; Керим Керими, член на ВК от Косово, преподавател в Университета в Прищина и Григори Диков, и.д. ръководител на Звено за демократични институции и права на човека от Секретариата на Венецианската комисия
Първото официално съобщение за визитата дойде от МС. То гласеше:

„Министър-председателят Бойко Борисов се срещна в Министерския съвет с делегация на Венецианската комисия. В рамките на разговора премиерът Борисов отбеляза констатациите в последния доклад по Механизма за сътрудничество и оценка за България и посочи, че държавата ни е изпълнила всички показатели и препоръки, които Европейската комисия е поставила като условия за отпадане на мониторинга. Според министър-председателя постигнатия от България прогрес в тази сфера кореспондира на ангажиментите, които страната ни е поела, присъединявайки се съм Европейския съюз. Премиерът Борисов беше категоричен, че гарантирането на върховенството на закона и занапред ще бъде приоритет за страната ни.

По отношение на предложените законодателни промени на Наказателно-процесуалния кодекс, министър-председателят Борисов изтъкна, че проектът е изготвен в изпълнение на препоръките на Механизма за сътрудничество и оценка на ЕС. Становището на Венецианската комисия по законопроекта е изключително важно за България и нашето правителство ще се съобрази с него, отбеляза премиерът Борисов. Той изтъкна, че преди да бъде поискано мнението на Венецианската комисия по промените, темата е била обсъдена и с Брюксел“.

Освен в Министерския съвет, тримата пратеници днес са били и в парламента за среща с политическите сили. Както и във Висшия съдебен съвет. ВСС няма изработено становище на колективния орган по проекта „Кирилов“, а след пререкания в крайна сметка за участие в срещата бяха излъчени кадровици с различни виждания по въпроса – Боян Магдалинчев, Даниела Марчева, Даниела Машева, Евгени Диков, Севдалин Мавров, Атанаска Дишева. Пред представителите на Венецианската комисия са били изложени и двете гледни точки – на мнозинството, че проектът „Кирилов“, който обвързва вкупом търсенето на отговорност на „тримата големи“, решава генерално въпроса, но има нужда от процедурни уточнения. Втората – че не решава проблема с независимото разследване срещу главния прокурор.Гостите са задавали много конкретни въпроси по предлаганата процедура, включително дали Пленумът на ВСС ще разглежда материалите, уличаващи „тримата големи“, научи Де факто.

Последната среща за деня е била с президента Румен Радев. От „Дондуков“ 2 съобщиха:

„Президентът Румен Радев изрази висока оценка за препоръките в областта на върховенството на правото и утвърждаването на демокрацията, които Венецианската комисия дава на България. Днес държавният глава се срещна с представители на Комисията, които на са посещение у нас.

„Винаги съм се ръководил от разбирането, че върховенството на закона е гръбнакът на съвременните демократични, плуралистични общества и конституционни демокрации“, заяви на срещата Румен Радев.

По време на срещата бяха обсъдени препоръки, направени в последния доклад на Венецианската комисия относно съдебната власт.

Президентът изрази надежда, че експертното знание и съдействието, което Венецианската комисия оказва на страната ни, ще допринесат за продължаващо въвеждане на европейските демократични практики в съвременното българско законодателство“.

Утре пратениците на Венецианската комисия ще имат срещи с Лозан Панов, Георги Чолаков, Сотир Цацаров.

 

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев пред студенти и преподаватели от УниБИТ: Няма причина България да не е в Шенген

  „Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на …

Мнозинството в парламента окончателно наложи замисъла си за промени в Изборния кодекс

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Изборния кодекс (ИК). Един от най-характерните коледни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.