Последни новини
Home / Законът / Упорито, кадровиците стопяват съдийската КАК и я местят в друга сграда

Упорито, кадровиците стопяват съдийската КАК и я местят в друга сграда

Defakto.bg

С две решения от днес Пленумът на ВСС на практика обрича по-нататъшната работа на съдийската Комисия по атестирането и конкурсите (КАК). Изводът бе направен  от кадровици.

Първо, пленумът отказа за удължи с 11 месеца срока на свободния наем на варненската съдийка Женя Димитрова, избрана за втори мандат в КАК. Тя, подчерта зам.-председателят на комисията Красимир Шекерджиев, е и единственият търговски съдия там.

Самата Димитрова пред колегите си от КАК е заявила, че има желание да работи още една година. Но, ако я оставят без жилище в София, ще е принудена да се прибере във Варна. То ест ще напусне ключовата за работата на кадровиците комисия, която дава 90 % от дневния ред на заседанията на Съдийската колегия.

В същото време вместо 18, колкото би трябвало да бъдат, членовете на съдийската КАК в момента са 13, а ако Димитрова напусне ще останат 11, тъй като предстои и пенсиониране. Желаещи да попълнят състава й съдии няма, ВКС обяви четвърта процедура за подбор.

С 18 на 4 Пленумът на ВСС обаче днес отказа да продължи срока на наемния договор на съдия Димитрова. И упорито се позова на драстичните правила за наемателите, гласувани от кадровиците преди година и повече, когато на прицел бе взета една от опозиционерките в съвета Атанаска Дишева.

Шефът на комисията по собствеността Евгени Диков обяви, че на Женя Димитрова е бил предложен свободен ведомствен апартамент, но тя отказала и съветът плащал наема за жилище на ул. „Хан Аспарух“ (в центъра на София). Веднъж договорът й бил удължен, но повече не можело.

Красимир Шекерджиев възрази: според представените материали в момента има 4 ведомствени апартамента, където могат да бъдат настанявани членове на ВСС, магистрати и т.н. Но от тях единият е в ремонт, а другите 3 са необзаведени. „Смятате ли, че е разумно да кажем на съдия Димитрова да си закупи мебели за 11 месеца и ттака да си измием ръцете, че сме й предложили опция, която тя е отказала?“, попита Шекерджиев. Бе категоричен – по думите на съдия Димитрова тази година ведомствено жилище не й е предлагано. А въпросният апартамент под наем не си е намерила тя, преминал е към нея от друг член на КАК, чийто мандат е изтекъл.

Драгомир Кояджиков обаче разкри: „Не е съвсем така, както се представя. Женя Димитрова спокойно може да купи обзавеждането, което ще й бъде изплатено. Този ултимативен начин – ще остана в КАК, ако остана в същия апартамент, не е най-добрият!“

Тук дойде друга новина и то от шефа на жилищната комисия Боян Новански. „Свободни жилища вече няма, от вчера с решение на комисията са разпределени“, обяви той. Но въпросът е дали съветът ще продължи да плаща наема на Димитрова, при положение, че правилата не го позволяват. Пък и тя веднъж е отказала ведомствено жилище.

Вероника Имова прикани да се намери разрешение на проблема, в интерес на КАК. Имова бе и първият председател на тази комисия след създаването й в мандата на предния ВСС.

Атанаска Дишева бе категорична – тази година жилище на Женя Димитрова не е предлагано. „Чух реплика, че нямало молба за предоставяне, но след като ни е известно, че има член на КАК под наем, че срокът е изтекъл, би трябвало да се предприемат действия. Жилищата са разпределени вчера, нейната молба е от 16 октомври!“

Дишева настоя да се преразгледа решението на жилищната комисия или да й се предложи ведомствено жилище.

Лозан Панов поиска ВСС да отрожи произнасянето си, за да получи изчерпателна информация по случая.

С 4 на 18 гласа отлагането не се прие. Отхвърлено бе и предложение за изслушване на Женя Димитрова.

По ирония на съдбата следващата точка в дневния ред на Пленума пък касаеше преместването на съдийската КАК от сградата на съвета на ул. „Екзарх Йосиф“, където е и основната администрация, в друга сграда на ул. „Раковска“ 185. Двете сгради са отдалечени една от друга.

Ефектът ще е, че в сградата на ВСС ще се освободят три кабинета.

Тук Шекерджиев избухна: „Пълен абсурд е тази комисия да се премести в сграда, където не е администрацията! КАК е особена комисия, Ако преместим съдийската КАК в друга сграда, работа няма да се върши. Задавам един прост въпрос – кой ще седне в тези три кабинета тук, на кого трябват? Ако е вярно, че трябват на членове на съвета, които искат да са самостоятелни, аз съм много против. Защо искаме изцяло да съсипем КАК?“

Лозан Панов напомни, че още след създаването на КАК имаше сериозен натиск членовете й да бъдат изместени от сградата на ВСС и останаха в нея след „тежка битка“.

Евгени Диков пък каза, че много комисии, които не са в сградата на ВСС. А членовете на прокурорската КАК работели в кабинетите си в прокуратурата и в следствието.

Шекерджиев реагира: „Няма проблем, ще ги пратим в Бургас, Варна и Сливен, нашите са оттам!“

Вероника Имова потвърди: „Предлаганият вариант е неприемлив, може би има варианти за преместване на други звена в друга сграда“.

Тук обаче изпълняващият длъжността главен секретар Николай Найденов обяви, че още на 25 юли Пленумът на ВСС е решил преместването на съдийската КАК, днес се уточнявали сроковете!

 

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарно производство срещу Адалберт Кръстев, шеф на Военно-окръжна прокуратура – София

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на …

Становище на Прокурорската колегия по ЗСВ: Чрез Прокурорския съвет Народното събрание ще си избира главен прокурор

Направен е опит да се омаловажи ролята на прокуратурата чрез наложеното неравно третиране на съдиите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.