Пламен Киров също се позова на липсата на изискване за алтернативни кандидатури. После каза, че ако президентът внесе изменение в Конституцията „тримата големи“ да се избират пряко, а НС го приеме, ще има много кандидати.

„Аргументите по-скоро са политически, критикува изпълнителната власт, че министърът не е предложил алтернативна кандидатура, представяте ли си каква щеше да е реакцията на президента, ако министърът беше предложил такава кандидатура, а ВСС я беше подкрепил! Не е забранено и органите, които работят с висш магистрат, да изразят мнението си за работата с него“, обяви проф. Киров.

Накрая заяви за „гласове, които подшушват“ на президента да изпрати питане до Конституционния съд. Ако Иван Гешев бъде преизбран от ВСС, а държавният глава изпрати такова искане до КС, това може да забави издаването на указ за назначаването на новия главен прокурор до следващата година, допусна юристът.

„Президентът не мотивира своя указ, просто изрази становище защо е отказал да подпише – заради липсата на състезателност. Но това не е достатъчно основание. Не виждам никакви нарушения на процедурните правила“ – това пък заяви пред БНР проф. Огнян Герджиков, бивш председател на парламента и бивш служебен премиер.

И още: „Законът предвижда правна възможност изпълнителната власт в лицето на министъра на правосъдието да издигне кандидатура за главен прокурор. Тази възможност може да се осъществи, може и да не се осъществи. Това вече е личен избор на министъра. Може би обаче това решение не е най-доброто, но то съществува“.

Прогнозата на проф. Герджиков: „Възможно е ВСС да върне процедурата на по-предишен етап, доколкото знам, но аз смятам, че с оглед на категоричното гласуване във ВСС първия път резултатът ще бъде същият“.

На въпрос дали има основание да бъде питан Конституционният съд професорът заяви, че това би било „удар във въздуха“.