Последни новини
Home / Законът / Председателят на Софийския районен съд поиска по-тежки наказания за посегателства над призовкари (допълнена)

Председателят на Софийския районен съд поиска по-тежки наказания за посегателства над призовкари (допълнена)

Defakto.bg

Настоява и за допълнително възнаграждение за голямата натовареност на магистратите, както е по закон

За промени в Наказателния кодекс (НК), които да включат посегателствата над призовкари в квалифицираните състави на убийство и нанасяне на телесни повреди, наред с магистратите, полицаите, съдебните изпълнители, лекарите настоява председателят на Софийския районен съд Александър Ангелов.

Той се обръща към Висшия съдебен съвет за иницииране на промени в чл. 116, ал.2 и чл. 131, ал. 2 от НК.

Ангелов сезира кадровиците за нападение над призовкар от СРС, който на 27 октомври тази година е бил нападнат, изпълнявайки служебните си задължения, при опит да връчи съдебни книжа. На служителя е „нанесен побой с ритници и юмруци изключително в областта на главата – лицето, слепоочието и тила, извършен от лице, изразило несъгласие да получи книжата в съучастие с поне още две лица“, пише председателят на най-големия съд в страната. В момента по случая се провежда разследване.

В Софийския районен съд работят близо 100 призовкари, които ежедневно посещават адреси на територията на град София и околностите, с цел връчването на огромен брой призовки, съобщения и книжа. С оглед на това и предвид, че същите следват да посещават адреси на различни лица, част от които и агресивно настроени, считам, че е налице изключително завишена опасност тази категория съдебни служители да пострадат при изпълнение на служебните им задължения. Предвид изложеното смятам, че се налага регламентирането на завишена наказателно-правна защита на живота и здравето на призовкарите, аналогична с тази на други категории лица, като се отчете, че тези съдебни служители попадат постоянно в абсолютно незащитена среда. Дейността на призовкарите е важна част от правораздаването и без нея съдиите не могат да осъществяват вменените им от Конституцията задължения. Категорично осъждам съдебни служители да стават обект на брутална физическа саморазправа поради това, че изпълняват служебните си задължения„, заявява Александър Ангелов.

Председателят на СРС предлага редакции на текстовете в Наказателния кодекс и моли за спешна реакция на кадровиците за иницииране на законовите промени.

Председателите на съдилища, както и ВСС нямат право на законодателна инициатива. Но съдебният съвет би могъл да изпрати предложенията на министъра на правосъдието, „пряката връзка“ между съдебната и изпълнителната власт.

Предложенията на Александър Ангелов са:

Чл. 116, ал.2 НК вече да гласи:

За убийство на съдия, прокурор, следовател, полицейски орган, разследващ полицай, държавен съдебен изпълнител, частен съдебен изпълнител и помощник-частен съдебен изпълнител, както и на митнически служител, на орган по приходите, на служител от Изпълнителната агенция по горите или на служител на Министерството на околната среда и водите, осъществяващ контролна дейност или на медицински специалист, на учител (възпитател) или призовкар при или по повод изпълнение на службата или функцията му наказанието е лишаване от свобода от двадесет до тридесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Чл. 131, ал.2 да стане:

За причиняване на телесна повреда на съдия, прокурор, следовател, полицейски орган, разследващ полицай, държавен съдебен изпълнител, частен съдебен изпълнител и помощник-частен съдебен изпълнител, както и на митнически служител, на орган по приходите, на служител от Изпълнителната агенция по горите или на служител на Министерството на околната среда и водите, осъществяващ контролна дейност или на медицински специалист, на учител (възпитател) или призовкар при или по повод изпълнение на службата или функцията му наказанието е лишаване от свобода:
1. от пет до петнадесет години при тежка телесна повреда;
2. от три до десет години при средна телесна повреда;
3. от една до пет години при лека телесна повреда по чл. 130, ал. 1;
4. до три години при лека телесна повреда по чл. 130, ал. 2.
Във второ писмо до ВСС председателят на Софийския районен съд се обръща към кадровиците с предложение да гласуват допълнително възнаграждение за магистратите от най-големия съд заради тяхната натовареност.
Материалното стимулиране за натовареност е регламентирано в чл. 233, ал. 6 от Закона за съдебната власт, но досега в СРС не са получавали такива допълнителни възнаграждения.
В същото време вече на два пъти Министерският съвет отпуска допълнителни средства по съдения бюджет за материално стимулиране, но на специализираните съдилища и прокуратури и служителите в тях. Тези бонуси са регламентирани в същия текст на съдебния закон и могат да са до 6 заплати отгоре годишно.
Софийският районен съд е изключително натоварен орган на съдебната власт, което е видно от статистическите отчети. А свръхнатовареността на съдиите в СРС е постоянно отчитана от членовете на Съдийската колегия при решенията за кадровата обезпечаност на съда и по дисциплинарните производства срещу магистратите, техните атестации и т.н., сочи Александър Ангелов.

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.