Последни новини
Home / Законът / Сотир Цацаров: Президентът има право да върне Гешев, а ВСС да го прегласува веднага след излизането на указа

Сотир Цацаров: Президентът има право да върне Гешев, а ВСС да го прегласува веднага след излизането на указа

Defakto.bg

По Конституция президентът има право както да подпише указ за назначаването, така и да върне кандидатурата за главен прокурор. А Висшият съдебен съвет може да прегласува избора на нов обвинител №1 веднага след обнародването на отказа в „Държавен вестник“.

Така действащият главен прокурор Сотир Цацаров коментира заявлението на Румен Радев. И даде знак за готовност на ВСС да прегласува отхвърления кандидат при първа възможност. То ест да се повтори само финалния етап на процедурата, а не тя да започне отначало. Веднъж вече съветът го направи с избора на Георги Чолаков за председател на ВАС. Но в по-други условия – възраженията на Румен Радев тогава бяха единствено срещу вземането на отговорното решение от предния ВСС в края на мандата му.

„Въпросът не е в това дали г-н Гешев е заменим или не, а да се спазва Конституцията. Има решение на Конституционния съд, което казва, че президентът действа в условия на обвързана компетентност“, категоричен бе днес Цацаров. Изявлението бе направено в парламента, където той и Иван Гешев бяха за среща с представителите на Венецианската комисия.

Преди това Сотир Цацаров обяви: „Президентът просто изпълни Конституцията. Конституцията дава правото както да подпише указ, така и да върне кандидатурата. В случая той се възползва от едно от конституционните си правомощия. Аз мога да коментирам мотивите като юрист, като гражданин, но не е редно да ги коментирам, с оглед на това, че към момента съм действащ главен прокурор. Коментирам ги така: Президентът има право да върне, дори без мотиви, в конкретния случай ние чухме изложени мотиви, дали ги споделям, или не – е съвсем отделен въпрос“.

Иван Гешев каза:

„Благодаря на президента, защото спази Конституцията и се произнесе в обозрим срок, както казва. Благодаря и на професионалната общност на прокурорите и следователите, която явно седи зад мене при този избор, защото този избор е чисто професионален, а не политически. И на последно място мога да кажа, че благодаря на целия ВСС – тези, които гласуваха за мен на изслушването, и тези, които бяха против мен, защото се проведе една открита, прозрачна, публична процедура при спазване на законовите изисквания. Процедурата продължава. Надявам се, че ВСС ще продължи по този начин – със спазване на закона и провеждане на открита и публична процедура“.

Коментар от Варна направи и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков:

„По същия начин президентът използва своето конституционно правомощие и върна моя избор преди две години. Чест прави на президента, че го направи в разумен срок. Оттук нататък предстои ново прегласуване. Ако не събере 17 гласа, тогава се прекратява процедурата и започва нова“.

Единственият от „тримата големи“, който не е дал изявление по отказа на президента е председателят на ВКС Лозан Панов.

About De Fakto

Проверете също

Софийска градска прокуратура извършва проверка на дейността на Български пощи

Софийска градска прокуратура проверява дейността на „Български пощи“ ЕАД по сигнал за длъжностни и компютърни …

По искане на двама правосъдни министри: ВСС пак ще мъдрува уронвал ли е Иван Гешев престижа на съдебната власт

Почти година от първия опит за отстраняване на  главния прокурор Иван Гешев,  Пленумът на Висшият …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.