Последни новини
Home / Законът / Сотир Цацаров: Президентът има право да върне Гешев, а ВСС да го прегласува веднага след излизането на указа

Сотир Цацаров: Президентът има право да върне Гешев, а ВСС да го прегласува веднага след излизането на указа

Defakto.bg

По Конституция президентът има право както да подпише указ за назначаването, така и да върне кандидатурата за главен прокурор. А Висшият съдебен съвет може да прегласува избора на нов обвинител №1 веднага след обнародването на отказа в „Държавен вестник“.

Така действащият главен прокурор Сотир Цацаров коментира заявлението на Румен Радев. И даде знак за готовност на ВСС да прегласува отхвърления кандидат при първа възможност. То ест да се повтори само финалния етап на процедурата, а не тя да започне отначало. Веднъж вече съветът го направи с избора на Георги Чолаков за председател на ВАС. Но в по-други условия – възраженията на Румен Радев тогава бяха единствено срещу вземането на отговорното решение от предния ВСС в края на мандата му.

„Въпросът не е в това дали г-н Гешев е заменим или не, а да се спазва Конституцията. Има решение на Конституционния съд, което казва, че президентът действа в условия на обвързана компетентност“, категоричен бе днес Цацаров. Изявлението бе направено в парламента, където той и Иван Гешев бяха за среща с представителите на Венецианската комисия.

Преди това Сотир Цацаров обяви: „Президентът просто изпълни Конституцията. Конституцията дава правото както да подпише указ, така и да върне кандидатурата. В случая той се възползва от едно от конституционните си правомощия. Аз мога да коментирам мотивите като юрист, като гражданин, но не е редно да ги коментирам, с оглед на това, че към момента съм действащ главен прокурор. Коментирам ги така: Президентът има право да върне, дори без мотиви, в конкретния случай ние чухме изложени мотиви, дали ги споделям, или не – е съвсем отделен въпрос“.

Иван Гешев каза:

„Благодаря на президента, защото спази Конституцията и се произнесе в обозрим срок, както казва. Благодаря и на професионалната общност на прокурорите и следователите, която явно седи зад мене при този избор, защото този избор е чисто професионален, а не политически. И на последно място мога да кажа, че благодаря на целия ВСС – тези, които гласуваха за мен на изслушването, и тези, които бяха против мен, защото се проведе една открита, прозрачна, публична процедура при спазване на законовите изисквания. Процедурата продължава. Надявам се, че ВСС ще продължи по този начин – със спазване на закона и провеждане на открита и публична процедура“.

Коментар от Варна направи и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков:

„По същия начин президентът използва своето конституционно правомощие и върна моя избор преди две години. Чест прави на президента, че го направи в разумен срок. Оттук нататък предстои ново прегласуване. Ако не събере 17 гласа, тогава се прекратява процедурата и започва нова“.

Единственият от „тримата големи“, който не е дал изявление по отказа на президента е председателят на ВКС Лозан Панов.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Върху Изборния кодекс беше извършен погром, Марк Рюте трябва да внимава какво говори

Това беше един предизвестен погром над Изборния кодекс. Така правосъдният министър Крум Зарков анализара  пред …

Иван Гешев пред студенти и преподаватели от УниБИТ: Няма причина България да не е в Шенген

  „Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.