Последни новини
Home / Законът / „Правосъдие за всеки“ с призив към партии и организации за обединен обществен натиск за съдебна реформа

„Правосъдие за всеки“ с призив към партии и организации за обединен обществен натиск за съдебна реформа

Defakto.bg

Призив за съвместни действия, общ антикорупционен фронт и обединен обществен натиск за съдебна реформа, най-вече за реформа прокуратурата отправиха днес от Инициатива „Правосъдие за всеки“.

Адресат са всички граждански организации, политически партии и обществени движения.

От „Правосъдие за всеки“ припомнят, че при учредяването си преди четири години са приели Манифест за правосъдие. прокламираната им мисия е установяване на справедливост чрез независим съд и ефективно правораздаване като задължително условие за социален и икономически просперитет. Както и че не са партийно ангажирана, а гражданска организация и представляват вижданията на широк кръг хора с различни политически пристрастия.

И излизат с нова инициатива на 10 ноември, защото:

„Преходът свърши. Днес е 10 ноември. На тази дата при един дворцов преврат, извършен със съдействието на Кремъл, бе свален комунистическият диктатор Живков, което ни бе представено като начало на голямата промяна. Промяна имаше, но тя бе режисирана, както и почти целият преход и резултатът е, че в неговия край, 30 години по-късно, за пред света ние сме демократична и правова държава, но нито имаме реално функционираща демокрация, нито върховенство на Правото и независима съдебна система, нито свобода на медиите и истински плурализъм. Тясна олигархично-политическа прослойка владее всички важни държавни органи и институции, определя законите и назначава висшите ръководители в съдебната власт, начело с главния прокурор, който би следвало да води битката с мафията, а не с гражданите! В момента се опитват да ни пробутат точно такова назначение, маскирано като избор, което окончателно ще погребе независимото правосъдие и ще подчини държавата на шепа олигарси.

Преди 30 години ни подариха промяната и свободата, днес е време да ги отстоим сами, ако имаме гражданско общество и свободни хора!

Голяма вина за това състояние на нещата носят и политическите партии, които направиха прехода такъв с действията и бездействията си, особено в последните 12 години след влизането ни в ЕС! Корупцията, която превърна уж “общонародната собственост” в притежание на видни бивши функционери на тоталитарната власт и агенти на тайните служби и ограби банките и спестяванията на огромен брой хора, е основният маркер на така наречения преход. Тя бе поантата и във всички мониторингови доклади на ЕК за България в тези години. Корупцията остана необезпокоявана и ненаказана досега. Борбата с тази корупция е наша мисия и отговорност!

С цел създаването на общ анти-корупционен фронт и обединен обществен натиск за съдебна реформа, включително за осъществяване на необходимите законодателни промени за реформи в Прокуратурата и Висшия съдебен съвет, ИПВ предлага на всички демократични организации и партии следната рамка за взаимодействие с политически партии и движения:

  • ИПВ е била и ще продължава да бъде независима общност от силни и доказани личности, непартийна по своя характер.
  • С цел увличане на все по-широк кръг от хора и обществени сили, ИПВ остава отворена за подкрепа на идеите си за промени от различни политически партии и движения. Представители на тези партии и движения са добре дошли на всички наши събития, форуми, шествия и протести, организирани от Инициативата.
  • ИПВ ще дава думата на говорители на всички партии и политически движения, които подкрепят идеите и каузата ни за реална съдебна реформа и битка с мафията и корупцията, но същевременно ще изисква и ще следи за реален ангажимент от страна на същите партии за осъществяване на тази реформа. Каузата на ИПВ могат да подкрепят личности, представляващи леви, десни и центристки партии, тъй като правосъдието няма и не би трябвало да има политически и идеологически оттенък. Правосъдието е най-висшето обществено благо, което едно развито демократично общество може да притежава и е основният гарант за истинска държавност. А както каза покойният Кристиан Таков, в България все още имаме проблем с феодализма в тези отношения.
  • ИПВ ще организира серия от форуми и обществени дискусии за обсъждане и предизвикване на истинска Съдебна реформа, която преминава и през сериозни промени в Конституцията чрез свикване на Велико народно събрание. Преходът започна с кръгла маса и ВНС, явно трябва да се върнем отново в учредителните времена, с качествено нов подход и хора! Искаме дебатът за промени в Конституцията и Велико народно събрание да не бъде използван конюнктурно, да не бъде обладан от популистки движения и откровено националистически залитания. Ние сме и искаме да бъдем съставна част от обединена Европа. Няма да допуснем поредна манипулация и ликвидиране на посъбудилата се обществена енергия за истинска и трайна съдебна реформа, за независима и ефективно функционираща съдебна система, гарантирана от достойни магистрати, ползващи се с широко обществено доверие и уважение.

За целта призоваваме всички граждански организации, партии и политически движения, споделящи тези идеи, да се присъединят към усилията на ИПВ за истинска промяна на системата. Само заедно, излезли от окопите и тесните политически пристрастия, можем да поставим обществения интерес в областта на Правосъдието на първо място и да отвоюваме като граждани или политици върховенството на Правото в България. След това можем да продължим да бъдем истински, леви, десни, либерали и центристи по другите политики за управление на една демократична и правова държава“.

About De Fakto

Проверете също

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Правосъдие за всеки: Промените в Конституцията да се гласуват на първо четене, но после… много да се мисли

Управителният съвет на Инициатива „Правосъдие за всеки“ изпрати становището си по предлаганите промени в Конституцията …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.