Последни новини
Home / Законът / ВСС обяви: Преизбира Иван Гешев на 14 ноември (допълнена)

ВСС обяви: Преизбира Иван Гешев на 14 ноември (допълнена)

Defakto.bg

Висшият съдебен съвет свиква Пленум на 14 ноември, с две единствени точки в дневния ред. А именно:

1. Указ № 253/07.11.2019 г. на Президента на Република България.
2. Повторно гласуване за кандидата за главен прокурор на Република България.

Това съобщиха от ВСС днес.

А съобщението означава само едно – преди още указът на Румен Радев, с който отказва назначаването на Иван Гешев, да е обнародван в „Държавен вестник“, кадровиците са в пълна готовност да преизберат единствения кандидат.

Президентът обяви, че връща предложението за главен прокурор миналия четвъртък на 7 ноември, преди срещата си с пратениците на Венецианската комисия. Указът му вероятно ще бъде обнародван в „Държавен вестник“ утре, на 12 ноември. А ВСС не иска да губи и ден за размисъл, обсъждане, премисляне на този вот. Обратното – предизвестява резултата. На 24 октомври Гешев бе избран с 20 на 4 гласа, при един отсъстващ от Пленума на ВСС. Три седмици по-късно монолитното мнозинство надали ще се стопи под изискваните за отговорния вот 17 „за“.

Действията на кадровиците означават и че те няма да зачетат аргументите на президента. Румен Радев аргументира несъгласието си с избора на Иван Гешев с отнетата легитимност и престиж на бъдещия главен прокурор заради „състезанието с един кон“ и липсата на алтернативи. Но най-вече с това, че засилената служебна институционална подкрепа (от прокуратура и органи на изпълнителната власт) са взели превес над общественото мнение, което е пагубно за демокрацията. „Изборът на главен прокурор е акт с особена обществена значимост и начинът на провеждането му трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения“, обяви миналия четвъртък държавният глава.

Ден след президентското изявление той бе нападнат, че хвърлял в коша подкрепите на прокурори и на съсловните организации на прокурорите и следователите, както и че действал политически. Действах в рамките на правомощията си, а ВСС трябва да носи отговорността за избора си, отговори Радев.

Какво ще стане на 14 ноември предстои да видим. Но и ако изборът на Гешев бъде повторен, президентът няма срок за нов указ. И никой не може да му забрани да поиска тълкуване от Конституционния съд за последиците при връщане на кандидат за постовете на „тримата големи“. Ако реши. Гласовете, че връщането от президента не може може да се преодолява с „просто“ прегласуване, нарастват.

А бързането на ВСС озадачава – прокуратурата има титулярен ръководител до януари догодина, когато изтича мандатът на Сотир Цацаров. Но, открие ли се нова процедура, Цацаров може и да не участва вече на финала й.

Главният прокурор Сотир Цацаров: Аз пак ще дам гласа си за Иван Гешев!

Сотир Цацаров

„Човек в живота може да очаква всичко, аз с моя глас зная как ще постъпя – ще дам гласа си за Иван Гешев“, обяви главният прокурор Сотир Цацаров.

И още: „Не очаквам да се стигне до криза, но нека първо да видим изхода от гласуването в четвъртък. Ако то е 17 и повече гласа, тогава президентът е задължен да подпише указ„.

 

Членът на ВСС Атанаска Дишева: Не приемам, че прегласуването е достатъчно!

Атанаска Дишева

По-рано днес коментар на ситуацията направи Атанаска Дишева. Тя бе сред четиримата от ВСС, гласували „против“ Гешев.

Пред БНР Дишева заяви:
Обсъждането във ВСС трябва да представлява сериозен дебат за мотивите на президента, с които отказа назначаване на Иван Гешев, както и относно етапа, от който трябва да започне процедурата. Не мога да приема тезата, че това, което ВСС може да направи оттук насетне, е единствено прегласуване и в зависимост от резултата, от броя на гласовете, които бъдат постигнати, да се обсъждат мотивите на президента. Логиката е точно обратната според мен“.

Бе категорична – начинът, по който се е развила кампанията, е оставила чувството за дирижираност.

Атанаска Дишева постави и друг проблем: дали Законът за съдебната власт не дописва Конституцията за тази процедура.

Защото Конституцията (чл. 129, ал.2 ) предвижда: „Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение„.

А Законът за съдебната власт (чл. 173, ал. 13) казва: „Когато президентът на републиката откаже да назначи предложен от пленума на Висшия съдебен съвет кандидат и няма повторно направено предложение за същия кандидат, новият избор се извършва при условията и по реда на ал. 1 – 12„.

„Конституцията говори за повторно направено предложение, докато законът говори за предложение за същия кандидат и едва тогава провеждане на нова процедура. Има място да се мисли и дебатира дали законът не дописва Конституцията по начин, който е различен от действително вложеното съдържание в конституционния текст“, коментира Дишева.

Накрая критичната съдийка от ВАС, избраник на Общото събрание на съдиите в страната, сподели:

Притеснена съм, разбира се. Ако кажа друго, значи да ви излъжа. Човешко същество съм, освен това следя какво се случва в съдебната система, как се процедира в подобни случаи. Самата аз бях обект на много сериозна атака през миналата година за нещо, което изглежда доста по-незначително на фона на това, което в момента говоря и правя. Цената, която плащам, е огромна, не знам дали е оправдана. Много колеги, а и други хора, ми казаха, че за тях е важно да чуват глас и да усещат надежда“.

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.